Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Αλέκα Παπαρήγα από την Κέρκυρα για τον Ι. Καποδίστρια και την ελληνική επανάσταση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
22 Μαρτίου 2022 / 19:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο βιβλίο της για τον πρώτο κυβερνήτη της νεώτερης Ελλάδας, Ι. Καποδίστρια, αναφέρθηκε η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης σε εκδήλωση της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου η πρ. γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης, που τεκμηριώνουν τον χαρακτηρισμό της από το ΚΚΕ ως αστικής και εθνικοαπελευθερωτικής. Όπως εξηγείται, οι ποταμοί αίματος που εισέφερε η επαναστατημένη φτωχολογιά δεν είχαν πολιτικό αντίκρισμα, λόγω αδυναμίας της να συγκροτήσει δικό της, διακριτό πολιτικό λόγο και πλαίσιο, αν και σε απομνημονεύματα του υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Φωτάκου, όπως επισημαίνεται, αγνοί αγωνιστές της φτωχολογιάς, σε αντίθεση με συγκριτικά προνομιούχους κοτζαμπάσηδες και προκρίτους, έβλεπαν στην Επανάσταση την έναρξη μιας νέας εποχής όπου «οι τελευταίοι έσονται πρώτοι», όπως θα λέγαμε σήμερα, προσδοκώντας μια εποχή δικαιοσύνης, ισότητας και αδελφοσύνης σύμφωνη τουλάχιστον με τις διακηρύξεις της γαλλικής αστικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα, που κατά τον Κολοκοτρώνη είχαν «ανοίξει τα μάτια» τους.

Το βιβλίο της Αλ. Παπρήγα κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Σύγχρονη Εποχή» με φροντίδα του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σ’ αυτό, τρεις ακόμη μελέτες-εργασίες Επτανησίων. Πρόκειται για μελέτες της Μαρίνας Λαβράνου με θέμα τα Συντάγματα της Επανάστασης, του Μηνά Αντύπα για την οικονομική ανάπτυξη στον ελληνικό χώρο τα χρόνια πριν την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της ελληνικής αστικής τάξης και τον Διονύση Αρβανιτάκη σχετικά με την ιδιοκτησία της γης στον μετέπειτα ελληνικό χώρο κατά την οθωμανική περίοδο. Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων χρονολογίου και βιβλιογραφίας για την Επανάσταση, παρουσιάζει δεκατρείς εργασίες-μελέτες για το ’21. Από τον εντυπωσιακό κατάλογο της βιβλιογραφίας προκύπτει ότι για την επανεκτίμηση της Ιστορίας της δημιουργίας του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους, καθώς και της ζωής και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη, έχουν ληφθεί υπόψη όχι μόνο δεκάδες παλαιές, αλλά και δεκάδες νεότερες μελέτες και επεξεργασίες Ελλήνων και ξένων ιστορικών και ερευνητών με ποικίλες ιδεολογικές αποχρώσεις για την Επανάσταση και τον Ι. Καποδίστρια.

Πριν από την εκδήλωση η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το Μουσείο Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα, όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους και τα εκθέματα από την Επιμελήτρια Ντάρια Κοσκόρου.

Πληροφορίες για το βιβλίο από την ιστοσελίδα https://corfucommunists.gr σε κείμενο με την υπογραφή Αλέκος Καστρινός