Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχεται νέα σύμβαση για τα υδατοδρόμια του Ιονίου, μετά το «στοπ» του Ελεγκτικού Συνεδρίου

υδατοδρόμια
21 Μαρτίου 2022 / 14:31

Διάχυτος προβληματισμός από το Υπουργείο Υποδομών για την έλευση εταιρειών που θα αναλάβουν το πτητικό πρόγραμμα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε νέα τετραμερή προγραμματική σύμβαση για την λειτουργία των υδατοδρομίων που υπολείπονται στα Ιόνια Νησιά προχωράει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ακύρωσε τη σύμβαση της ΠΙΝ με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την ΔΕΠΑΝ, καθώς διαπίστωσε σημεία «καταστρατήγησης των διατάξεων».

Το ζήτημα των υδατοδρομίων συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λευκάδα, ύστερα από επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Θεόδωρου Γαλιατσάτου κάνοντας λόγο ότι η απόφαση αυτή του κλιμακίου του ΕΣ έρχεται να δικαιώσει πλήρως την θέση της ΑΝΑΣΑ και να αποκαλύψει τον καταχρηστικό χαρακτήρα της σύμβασης αυτής και την απροκάλυπτη πράξη διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Νέα προγραμματική σύμβαση

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης η νέα προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί θα είναι τετραμερής και συγκρεκριμένα μεταξύ της ΠΙΝ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Υποδομών και των Λιμενικών Ταμείων Ζακύνθου, Λευκάδας και Κεφαλληνίας – Ιθάκης. Πρόσθεσε δε, ότι ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά (υπολείπονται σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά) παρουσιάστηκε στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και τον ίδιο τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. «Το Υπουργείο Υποδομών δέχθηκε την πρόταση που παρουσιάσαμε για τα υδατοδρόμια, την χαρακτήρισε ως εξαιρετικό έργο και ότι θα αποτελέσει πρότυπο μοντέλο για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ.Ορφανουδάκης, διευκρινίζοντας ότι η προγραμματική σύμβαση για την πράξη «Υδατοδρόμια Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» που θα αφορά στην προμήθεια και στην εγκατάσταση του εξοπλισμού θα συνταχθεί από το ίδιο το Υπουργείο.

Προβληματισμός

Ωστόσο από πλευράς Υπουργείου υπάρχει διάχυτος προβληματισμός αναφορικά με την έλευση υποψήφιων εταιρειών που θα αναλάβουν το πτητικό πρόγραμμα αλλά και την εξασφάλιση αδειών γι’ αυτό το σκοπό. Ο προβληματισμός αυτός εκφράστηκε μάλιστα κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Νίκος Μουζακίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς και ο κ.Ορφανουδάκης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ.Ξιφαρά.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα μοναδικά αδειοδοτημένα υδατοδρόμια στο Ιόνιο είναι της Κέρκυρας, των Παξών και της Πάτρας, ενώ πρόσφατα πιστοποιήθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών οι άδειες για τα δυο πρώτα που για χρόνια παρέμεναν ανενεργές.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ