Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κράτσα: Σε 15 ημέρες έτοιμα τα νέα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας

Eργοστάσιο απορριμμάτων
21 Μαρτίου 2022 / 12:49

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων την Κυριακή

στο πλαίσιο της συζήτησης για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας μετά από επερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο πρώην Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η περιβαλλοντική πολιτική που ασκεί η περιφερειακή αρχή στην Κέρκυρα, είτε ως διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσω του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων είτε ως ελεγκτικός μηχανισμός μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, συνιστά μια παταγώδη αποτυχία με σοβαρές συνέπειες για τον τόπο.

Όπως είπε το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας είναι μετέωρο μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, η κατάσταση στο Τεμπλόνι χειροτερεύει διαρκώς με την ανοχή όλων των παραγόντων, δήμων – περιφέρειας – ΦΟΔΣΑ, ενώ η μεταφορά των δεμάτων από τον ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια της Λευκίμμης που εξαγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα.

Τι απάντησε

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα επισήμανε ότι ο κ.Γαλιατσάτος θα έπρεπε να σιωπά και ότι θα μείνει στην ιστορία για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων κατά την περίοδο της θητείας του. Αναφορικά με τις αιτιάσεις για το εργοστάσιο απορριμμάτων η κ.Κράτσα τόνισε στην «Ε» ότι σε 15 ημέρες θα είναι έτοιμα τα νέα τεύχη δημοπράτησης προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της ΕΕ και της νέας νομοθεσίας για πλήρη επεξεργασία των οργανικών και μείωση του υπολείμματος ταφής στο 10% και ακολούθως θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός δημοπράτησης του έργου.

Πρόσθεσε δε ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή του εργοστασίου είναι εξασφαλισμένη, καθώς εντάσσεται στην νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως πάντως διευκρίνισε το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας αποτελεί έναν κρίκο της αλυσίδας στο ζήτημα των απορριμμάτων και ότι για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να προχωρήσει η ανακύκλωση που είναι σε χαμηλά ποσοστά στην Κέρκυρα, κάτι το οποίο απαιτεί και την συνεργασίας των δήμων.

Σε εξέλιξη

Αναφορικά με το Τεμπλόνι, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη μικρή εργολαβία για το έργο αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, ενώ αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση του χώρου με μια δεύτερη μεγαλύτερη εργολαβία.

Σημειώνεται ότι σε όμορο οικόπεδο του ΧΥΤΑ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του, σε μη στεγανοποιημένες επιφάνειες, που δεν μπορούσαν να δεχθούν απορρίμματα διαπιστώθηκε ότι έχουν εναποτεθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους ποσότητες απορριμμάτων ελλοχεύοντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τον περιβάλλον κ.α.

Παράλληλα, η κ. Κράτσα ενημέρωσε το Σώμα ότι ο ΦΟΔΣΑ παρέλαβε από τον ΣΥΔΙΣΑ βάρη και οφειλές ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και όπως είπε θα ενημερώσει αναλυτικά το Περιφερειακό Συμβούλιο σε προσεχή συνεδρίαση του οργάνου. Τέλος, αναφορικά με την μεταφορά των δεμάτων από τον ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια της Λευκίμμης προς την Πάλαιρο διευκρίνισε ότι η προγραμματική σύμβαση βρίσκεται προς προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ