Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κόντρα ψήφισμα» άλλων νέων για πίστα skateboard στη Γαρίτσα

Διαδικτυακό ψήφισμα
21 Μαρτίου 2022 / 10:43

Καινούργιο διαδικτυακό ψήφισμα νέων βγήκε στο «αέρα» της πλατφόρμας avaaz.org - Συλλέγονται υπογραφές ενάντια στη δημιουργία πίστας skateboard στη Γαρίτσα.

Στο διαδίκτυο έχει μεταφερθεί η αντιπαράθεση για την δημιουργία πίστας στο Άλσος της Γαρίτσας. Η εναντίωση στα σχέδια του Δήμου, που ξεκίνησε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαρίτσας, αποτέλεσε αφορμή για ηλεκτρονικό ψήφισμα νέων που συμφωνούν με την κατασκευή, το οποίο προκάλεσε την απάντηση άλλης μερίδας νέων που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη (το ψήφισμα εδώ).

«Εδώ και καιρό διαβάζουμε και παρακολουθούμε τα όσα Εδώ και καιρό διαβάζουμε και παρακολουθούμε τα όσα γράφονται και αναφέρονται για το Άλσος της Γαρίτσας και έφτασε η ώρα να κάνουμε κάτι για αυτό…

Δεν μπορούμε με τίποτα να καταλάβουμε πώς σε ένα έργο «Ανάπλασης Άλσους» πρόκειται να πέσει τόσο τσιμέντο, να χαθεί τόσο πράσινο και να κοπούν τόσα δένδρα! Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς σε μια εποχή που όλες οι χώρες και περιοχές της Ελλάδας κάνουν δενδροφυτεύσεις, εμείς θα ξεριζώσουμε τόσα δένδρα, θα διώξουμε την πανίδα που κατοικεί σε αυτά και ρίξουμε μπετόν αρμέ στην θέση τους. Πού είναι η οικολογική συνείδηση σε όλη την διαδικασία αυτή; Πού είναι η περιβαλλοντική ενσυναίσθηση; Από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο μαθαίναμε για την σημασία του περιβάλλοντος, πηγαίναμε εκδρομές σε τόπους πρασίνου και φύσης, κάναμε εθελοντικές προσπάθειες για να διατηρήσουμε αυτό που μας διατηρεί…

Φτάνει με το τσιμέντο, φτάνει με το γκρίζο τοπίο και φτάνει πια με την αδιαφορία από τις Δημοτικές Αρχές για το μέλλον μας! Η κατασκευή πίστας σκέιτ 900 τ.μ. που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Άλσος με την ρίψη τόνων τσιμέντου, την κοπή των υπερπολύτιμων δένδρων και κατ’επέκταση την εκδίωξη των ζώων που ζουν σε αυτά, βρίσκει τους νέους κάθετα αντίθετους. Το Άλσος είναι δέντρα, δρομάκια, πράσινο. Κάθε παρέμβαση τέτοιου βεληνεκούς με τσιμέντο είναι καταστροφή.

Η πίστα μπορεί να κατασκευαστεί σε άλλο μέρος της πόλης της Κέρκυρας, χωρίς να επιβαρυνθεί φυσικό τοπίο, ενώ ήδη υπάρχει και μία στις Αλυκές. Το Άλσος είναι τόσα χρόνια παρατημένο. Δίνεται μια ευκαιρία να αποκτήσει την χαμένη αίγλη του και να γίνει ένα τοπίο που θα είμαστε περήφανοι και περήφανες για τα δέντρα, τα λουλούδια και την αύρα του. Να γίνει αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της Κέρκυρας. Ένα ακόμα πράγμα που δεν εξηγείται με την λογική είναι ότι τα νέα δένδρα που θα μπουν θα σκοτώσουν τα υπόλοιπα.

Η Ακακία Κυανόφυλλη, που θα αντικαταστήσει τα ήδη ζωντανά και νόμιμα δένδρα, είναι απαγορευμένη από την Ε.Ε. και την Ελληνική Νομοθεσία, καθώς θεωρούνται δένδρα-ζιζάνια (χωροκατακτητικά) που καταστρέφουν όλο το φυσικό τοπίο. Ποιος/α μπορεί να εγκρίνει μία τέτοια μελέτη;! Ως νέοι έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε το παρόν μας, αλλά και το μέλλον μας. Αποφάσεις που δεν βγάζουν νόημα, βιάζουν την φύση και δεν λαμβάνουν υπόψιν το μέλλον, θα τις εναντιωνόμαστε μέχρι τελικής πτώσεως. Η φύση σπανίζει στις πόλεις. Εμείς έχουμε έναν θησαυρό όπως το Άλσος και πάμε να το ρημάξουμε. Ποιος θα δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά;! Σας παρακαλούμε, όσοι και όσες θέλετε να παραμείνει το πράσινο και τα δένδρα που δίνουν ζωή στην πανίδα του, συμβάλετε στην προσπάθειά μας να ακουστούμε. Εδώ και καιρό διαβάζουμε και παρακολουθούμε τα όσα γράφονται και αναφέρονται για το Άλσος της Γαρίτσας και έφτασε η ώρα να κάνουμε κάτι για αυτό…

Δεν μπορούμε με τίποτα να καταλάβουμε πώς σε ένα έργο «Ανάπλασης Άλσους» πρόκειται να πέσει τόσο τσιμέντο, να χαθεί τόσο πράσινο και να κοπούν τόσα δένδρα! Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς σε μια εποχή που όλες οι χώρες και περιοχές της Ελλάδας κάνουν δενδροφυτεύσεις, εμείς θα ξεριζώσουμε τόσα δένδρα, θα διώξουμε την πανίδα που κατοικεί σε αυτά και ρίξουμε μπετόν αρμέ στην θέση τους.

Πού είναι η οικολογική συνείδηση σε όλη την διαδικασία αυτή; Πού είναι η περιβαλλοντική ενσυναίσθηση; Από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο μαθαίναμε για την σημασία του περιβάλλοντος, πηγαίναμε εκδρομές σε τόπους πρασίνου και φύσης, κάναμε εθελοντικές προσπάθειες για να διατηρήσουμε αυτό που μας διατηρεί… Φτάνει με το τσιμέντο, φτάνει με το γκρίζο τοπίο και φτάνει πια με την αδιαφορία από τις Δημοτικές Αρχές για το μέλλον μας! Η κατασκευή πίστας σκέιτ 900 τ.μ. που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Άλσος με την ρίψη τόνων τσιμέντου, την κοπή των υπερπολύτιμων δένδρων και κατ’επέκταση την εκδίωξη των ζώων που ζουν σε αυτά, βρίσκει τους νέους κάθετα αντίθετους.

Το Άλσος είναι δέντρα, δρομάκια, πράσινο. Κάθε παρέμβαση τέτοιου βεληνεκούς με τσιμέντο είναι καταστροφή. Η πίστα μπορεί να κατασκευαστεί σε άλλο μέρος της πόλης της Κέρκυρας, χωρίς να επιβαρυνθεί φυσικό τοπίο, ενώ ήδη υπάρχει και μία στις Αλυκές. Το Άλσος είναι τόσα χρόνια παρατημένο. Δίνεται μια ευκαιρία να αποκτήσει την χαμένη αίγλη του και να γίνει ένα τοπίο που θα είμαστε περήφανοι και περήφανες για τα δέντρα, τα λουλούδια και την αύρα του. Να γίνει αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της Κέρκυρας.

Ένα ακόμα πράγμα που δεν εξηγείται με την λογική είναι ότι τα νέα δένδρα που θα μπουν θα σκοτώσουν τα υπόλοιπα. Η Ακακία Κυανόφυλλη, που θα αντικαταστήσει τα ήδη ζωντανά και νόμιμα δένδρα, είναι απαγορευμένη από την Ε.Ε. και την Ελληνική Νομοθεσία, καθώς θεωρούνται δένδρα-ζιζάνια (χωροκατακτητικά) που καταστρέφουν όλο το φυσικό τοπίο. Ποιος/α μπορεί να εγκρίνει μία τέτοια μελέτη;! Ως νέοι έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε το παρόν μας, αλλά και το μέλλον μας.

Αποφάσεις που δεν βγάζουν νόημα, βιάζουν την φύση και δεν λαμβάνουν υπόψιν το μέλλον, θα τις εναντιωνόμαστε μέχρι τελικής πτώσεως. Η φύση σπανίζει στις πόλεις. Εμείς έχουμε έναν θησαυρό όπως το Άλσος και πάμε να το ρημάξουμε. Ποιος θα δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά;! Σας παρακαλούμε, όσοι και όσες θέλετε να παραμείνει το πράσινο και τα δένδρα που δίνουν ζωή στην πανίδα του, συμβάλετε στην προσπάθειά μας να ακουστούμε».