Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Δίχτυ» πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων στήνει ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας (video)

Οδική ασφάλεια
16 Μαρτίου 2022 / 12:53

Οι δράσεις που ανακοινώθηκαν απευθύνονται σε 621 μαθητές της περιοχής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Δίχτυ» πρόληψης για την αποφυγή και τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων και δη στους νέους χρήστες του δρόμου ηλικίας 15 – 30 χρόνων που αντιπροσωπεύουν το 25% των τροχαίων θανάτων στην Ευρώπη και στη χώρα μας στήνει ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας εγκαινιάζοντας δράσεις ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια στα γυμνάσια και στα λύκεια ευθύνης του.

Οι δράσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την Αντιδήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Σπυριδούλα Κόκκαλη απευθύνονται σε 621 μαθητές της περιοχής με συνεργαζόμενους φορείς το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς», την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων και την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ιονίων Νήσων.

Όπως τόνισε η κ. Κόκκαλη, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Μαχειμάρη και της δημοτικής αρχής Β. Κέρκυρας με βασικό στόχο των δράσεων την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας ξεκινώντας από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δράσεις

Οι δράσεις εγκαινιάζονται από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα από Δευτέρα 21 Μαρτίου – Παρασκευή 8 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί διανομή του ειδικού φυλλαδίου για την οδική ασφάλεια μαζί με την Αστυνομία στα Γυμνάσια Αμφιπαγιτών, Καρουσάδων, Θιναλίων, Κασσιόπης και Αγρού, στις λυκειακές τάξεις Κασσιόπης και στο Λύκειο Αγρού αλλά και στις διασταυρώσεις του δήμου Β.Κέρκυρας.

Οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης αναμένεται να κορυφωθούν το διάστημα 9 -13 Μαΐου με την πενθήμερη δράση του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» στις σχολικές μονάδες β’ βάθμιας εκπαίδευσης με την χρήση τεσσάρων προσομοιωτών (ανατροπής, σύγκρουσης, ζυγαριά συσχέτισης βάρους ταχύτητας, γυαλιά προσομοίωσης μέθης) και ημερίδες με ομιλίες από τον Διευθυντή της Αστυνομίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής, εκπρόσωπο του Δήμου Β. Κέρκυρας και ειδικό επιστήμονα του Ινστιτούτου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

«Εκ μέρους του Δημάρχου κ. Μαχειμάρη και της δημοτικής αρχής θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους φορείς αλλά και στους διευθυντές των σχολείων για την άμεση ανταπόκριση στις δράσεις αυτές κι εκφράζουμε την ελπίδα να μην θρηνήσουμε ποτέ άλλα θύματα στην άσφαλτο. Αν όχι να τα μηδενίσουμε να τα μειώσουμε στο ελάχιστο», τόνισε η κ.Κόκκαλη προσθέτοντας ότι οι δράσεις θα πολλαπλασιαστούν προς όλη την κοινωνία.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ του ΙΟΑΣ Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται κυρίως από τα τροχαία. «Δυστυχώς και στην περιοχή ο αριθμός των Τροχαίων κοστίζει ζωές, είναι πλήγμα για την οικογένεια, την κοινωνία και την ανάπτυξη του τόπου και μάλιστα οι νέοι χρήστες του δρόμου ηλικίας 15 – 30 χρόνων αντιπροσωπεύουν το 25% των τροχαίων θανάτων στην Ευρώπη και στη χώρα μας», ανέφερε η ίδια.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πέτρος Αγγελόπουλος, ο  Διοικητής της Πυροσβεστικής Κέρκυρας Νίκος Κολοβός και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας Θεόφιλος Μελεγγίδης. 

Προτεραιότητα


Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων φορέων της εκπαίδευσης να συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και κυκλοφοριακής αγωγής. «Η ασφάλεια των παιδιών και η πρόληψη των ατυχημάτων θα πρέπει να αποτελεί τη βασική προτεραιότητας της εκπαίδευσης, καθώς τα παιδιά είναι οι πιο ευπαθείς χρήστες του οδικού δικτύου και εκτίθενται περισσότερο σε κίνδυνο από τους ενήλικες», δήλωσε ο ίδιος.

88 διαλέξεις

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων Θεόφιλο Μελεγγίδη, η τροχονομική αστυνόμευση αποτελεί για την ΕΛΑΣ έναν από τους βασικούς στόχους όσον αφορά τη στρατηγική προτεραιότητα της ασφάλειας στην πόλη και στη χώρα ευρύτερα και περιλαμβάνεται στο στρατηγικό και επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ για τα έτη 2021-2025.

Πρόσθεσε δε ότι τα τελευταία τρία έτη, παρά την πανδημία, πραγματοποιήθηκαν 88 διαλέξεις σε σχολεία της Κέρκυρας όλων των βαθμίδων, όπου ενημερώθηκαν πάνω από 1.000 μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Τέλος, το μήνυμα ότι η οδική ασφάλεια είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού και δεν πρέπει να λείπει από ένα πολιτισμένο νησί όπως η Κέρκυρα, έστειλε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Νίκος Κολοβός.

Το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς»


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς»(ΙΟΑΣ) συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005.

Αφορμή αποτέλεσε η τραγική απώλεια του Πάνου Μυλωνά , τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα.

Όπως τόνισε η μητέρα του, κ. Δανέλλη – Μυλωνά, είναι πολύ σημαντικό για το ΙΟΑΣ αυτές τις ημέρες να γίνονται δράσεις που θα σώσουν ζωές και θα διαμορφώσουν μια κουλτούρα οδικής παιδείας. «Είναι πολύ σημαντικό να διαμορφωθεί ένα μελλοντικό σύστημα μεταφορών, γιατί οι νέοι είναι που επηρεάζονται περισσότερο από το οδικό τραύμα και γιατί είναι η γενιά που θα κληρονομήσει τα αποτελέσματα των αποφάσεων που λαμβάνονται σήμερα», υπογράμμισε η ίδια.


ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ