Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για τον «Γολγοθά» των κατοίκων Τσουκαλάδων με το κτηματολόγιο

Επτανησιακή Πρωτοβουλία
14 Μαρτίου 2022 / 13:10

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων όπως εκφράστηκαν στην τελευταία ανακοίνωση τους

Μέσω του Ελληνικού Κτηματολογίου επιχειρείται η γενική καταγραφή της κτηματικής περιουσίας. Περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε γεωτεμαχίου. Η σωστή αποτύπωση και ολοκλήρωση του μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και ορθολογικής διαχείρισης του χωρικού αποθέματος της χώρας, ιδιωτικού ή δημόσιου. Όμως για ορισμένες  περιοχές  έχει προκαλέσει μάλλον ανυπέρβλητα εμπόδια, αναστέλλοντας σημαντικά την πορεία της ανάπτυξης τους.

Πιο συγκεκριμένα, απότο 1997 οπότε και άρχισε το πιλοτικό κτηματολόγιο στη Λευκάδα και αφορούσε τις Τοπικές κοινότητες ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ - ΑΠΟΛΠΑΙΝΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και αυτές του πρώην ΔΗΜΟΥ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ. Η υπόδειξη των ακινήτων γινόταν με την χρήση αεροφωτογραφιών, πολλές φορές κακής ανάλυσης και ευκρίνειας, ενώ οι ιδιοκτήτες  σημείωναν στο χάρτη το σημείο ενδιαφέροντος σε ακαθόριστο σχήμα και θέση. Ακολούθησαν  αναρτήσεις, ενστάσεις, διορθώσεις, κατάθεση τοπογραφικών και φτάνουμε στο 2006, όπου διαμορφώνονται  από το Κτηματολόγιο τα ΚΑΕΚ των ακινήτων με άπειρα λάθη. Εδώ αρχίζει ο Γολγοθάς των ιδιοκτητών. Δεν έχουν από το κτηματολογικό απόσπασμα  πραγματική εικόνα για το ακίνητο τους (ακριβή θέση, σχήμα, έκταση, όμοροι ιδιοκτήτες). Οι μεταβιβάσεις - γονικές παροχές - επενδύσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορούν να γίνουν. Οι ελάχιστες που γίνονται είναι με δικαστικές αποφάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται (μεγάλος χρόνος τελεσιδικίας, υψηλό οικονομικό κόστος, χαμένες ευκαιρίες).

Από τότε αρχίζει ένας συνεχόμενος αγώνας από  τους κατοίκους με Λαϊκές Συνελεύσεις, παραστάσεις με τους θεσμικούς στο κτηματολόγιο, επερωτήσεις στο κοινοβούλιο. Κατά καιρούς έγιναν από το κτηματολόγιο διάφορες δειγματοληπτικές μετρήσεις για να φανεί το μέγεθος του προβλήματος. Στην Τοπική Κοινότητα  Τσουκαλάδων για παράδειγμα από τις 51 γεωγραφικές κτηματολογικές ενότητες προκρίθηκαν για επαναπροσδιορισμό οι 49.   

Στην συνέχεια αναλαμβάνει την υπόθεση ανάδοχος εταιρεία και στις 15/4/2019 ξεκινούν οι εργασίες επαναπροσδιορισμού θέσης από τη Τ.Κ. Τσουκαλάδων και ακολουθούν οι Τ.Κ. Αλεξάνδρου,  Απόλπαινας, Σφακιωτών κ.λ.π. Σε όλη τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες έδειξαν απέραντο ενδιαφέρον, παρίσταντο στις μετρήσεις μαζί με τους όμορους και υποδείκνυαν τα όρια των ακινήτων τους. Πολλοί ήρθαν από μακριά και με καρτερικότητα περίμεναν τη σειρά τους. Η επαναμέτρηση ολοκληρώθηκε προς το τέλος του 2019. Επακολούθησαν συναντήσεις στο κτηματολόγιο και όλοι περίμεναν την εξέλιξη και την ανάρτηση των νέων κτηματολογικών διαγραμμάτων που σχεδιάζονταν για το Μάη-Ιούνη το 2020  και την τελική τους  παράδοση.

Έκτοτε οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν σε παρατεταμένη αναμονή, πιστεύοντας πως η υπόθεση καθυστερεί λόγω των ειδικών συνθηκών. Ακολούθησε η  συνάντηση που έγινε πρόσφατα στις 23/2/2022, μεταξύ αντιπροσωπείας των κατοίκων, του Δήμαρχου και του Βουλευτή Λευκάδας με τον αρμόδιο υφυπουργό κ.Λιβάνιο, της συμβούλου του και τον εκπρόσωπο του κτηματολογίου και της νομικής συμβούλου.

Εδώ υπήρξε πρόβλημα σύμφωνα με την ανακοίνωση των κατοίκων, αφού θα γίνει ανάρτηση για το 4% των ιδιοκτησιών για τις οποίες επαναπροσδιορίστηκαν τα  όρια, σύμφωνα  με τον εκπρόσωπο του κτηματολογίου, καθώς υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και δεν προλαβαίνουν.

Όμως οι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια τεράστια αβεβαιότητα, ενώ δεν έχουν την δυνατότητα μεταβίβασης ή αξιοποίησης των ακινήτων τους, όντας δέσμιοι μιας στρεβλής διαδικασίας για την οποία δεν διαφαίνεται άμεσα λύση.

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων όπως εκφράστηκαν στην τελευταία ανακοίνωση τους και θα  συμβάλλουμε σε ότι χρειαστεί για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος.