Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απάντησε η Μ. Γκάγκα στον Στέφανο Γκίκα για Κέντρο Υγείας και ΙΑΚ

Υπουργείο Υγείας
14 Μαρτίου 2022 / 10:49

ΑΘΗΝΑ. Απάντηση από το Υπουργείο Υγείας και την Αν. Υπουργό, Μίνα Γκάγκα, έλαβε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας,

στην Αναφορά που είχε καταθέσει για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία του.

Στην Απάντηση αναφέρεται ότι το Κ.Υ. Κέρκυρας «παρέχει αδιάλειπτα όλες τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους του νησιού και παράλληλα καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για την συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου.»  Σημειώνεται επιπλέον ότι οι εμβολιασμοί στον παιδικό πληθυσμό ξεκίνησαν στις 20/12/2021, ενώ από τις αρχές του έτους διενεργούνται πέντε φορές την εβδομάδα (Τρίτη έως Σάββατο).

Επισημαίνεται ότι η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχει μεριμνήσει για την μετακίνηση επικουρικού ιατρού ειδικότητας Παιδιατρικής από όμορο Κέντρο Υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τόσο του Κέντρου Υγείας, όσο και της εμβολιαστικής διαδικασίας. Γίνεται επίσης αναφορά στην συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, σε συνέχεια της οποίας ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι έχουν συμβληθεί με την 6η ΥΠΕ, μπορούν να ενισχύσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα εφημέρευσης του Κ.Υ. Κέρκυρας, ενώ ανάλογες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν και για την μετακίνηση Επισκεπτών Υγείας.

Η κα Γκάγκα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι εκτός του εμβολιαστικού προγράμματος λειτουργούν κανονικά και οι υπόλοιπες ειδικότητες που υφίστανται στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, όπως και το τμήμα Επειγόντων.

Σε ότι αφορά στην φύλαξη του Κέντρου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενημερώνει τον κ. Γκίκα ότι δρομολογήθηκε η ανανέωση της σύμβασης με εταιρεία security.

Σε συνέχεια της αναστάτωσης που είχε δημιουργηθεί για την λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Κέρκυρας, στην Απάντηση επισημαίνεται πως «λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου με πρόγραμμα που καλύπτει πλήρως τις όποιες ανάγκες».

Γίνεται επίσης ειδική αναφορά στο γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας, η 6η ΥΠΕ παρεμβαίνει «σε μηνιαία βάση με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού κυρίως Γενικής Ιατρικής από όμορες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νησιού, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφημερίας ή και σε πρωινό ωράριο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που προσκομίζει η κα Γκάγκα σχετικά με την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με προσωπικό. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι εγκρίθηκαν από το Υπουργείο τέσσερις θέσεις ιατρικού επικουρικού προσωπικού που ήδη παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Πρόκειται για δύο θέσεις Ιατρών Βιοπαθολογίας (η συνεργασία την παρούσα περίοδο συνεχίζεται με έναν) και από μία θέση Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ορθοπεδικής.

Επιπλέον προκηρύχθηκαν πέντε θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού ενός Ιατρού Βιοπαθολόγου ΕΒ΄, ανέλαβε υπηρεσία στις αρχές Ιανουαρίου ένας/ μία Ακτινοδιαγνώστης ΕΒ΄ και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η επιλογή Καρδιολόγου. Δυστυχώς, η προσπάθεια κάλυψης δύο θέσεων Παθολόγων ήταν άγονη.