Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: 155 θάνατοι από κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας

θάνατοι
11 Μαρτίου 2022 / 13:13

Θλιβερός ο απολογισμός τους τελευταίους τρεις μήνες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σοκαριστικός είναι ο απολογισμός των θανάτων από κορωνοϊό  το τελευταίο τρίμηνο. Παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των "σκληρών" δεικτών πανελλαδικά, ένας σημαντικός αριθμός Κερκυραίων έχει χάσει τη ζωή του από τον κορωνοϊό ή τις επιπλοκές του. 

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου οι θάνατοι ήταν συνολικά 88, από την αρχή της πανδημίας (Φλεβάρης του 2020). Πηγές του Νοσοκομείου επιβεβαιώνουν ότι σήμερα (11/3), οι νεκροί έχουν φθάσει τους 155. Δηλαδή σημειώθηκαν 67 ακόμα θάνατοι μέσα σε τρεις μήνες, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 75%.

Οι νοσηλείες

Η εικόνα των νοσηλειών covid στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, παρουσιάζεται σταθεροποιημένη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η πανδημία σημειώνει αργή αλλά σταδιακή ύφεση.

Πηγές του Νοσοκομείου αναφέρουν ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό και νοσηλεύονται στη Μονάδα Λοιμώξεων κυμαίνονται στους 15 - 16 ημερησίως, χωρίς βεβαίως να έχουν εκλείψει τα βαριά περιστατικά ή οι θάνατοι. 

"Φρένο" στους εμβολιασμούς

Οι ρυθμοί των εμβολιασμών στο νησί πάντως έχουν πέσει αισθητά, με τα ραντεβού  στο Νοσοκομείο Κέρκυρας να είναι ελάχιστα. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στατιστικά της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, στις 10/3 έγιναν μόλις 180 εμβολιασμοί σε όλο το νησί (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας Κέρκυρας - Αγίου Μάρκου - Αγίου Αθανασίου - Λευκίμμης, κατ' οίκον). 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Άγγελο Σπύρου, το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 80%, ενώ τα στοιχεία που είχε συλλέξει το Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας για τον μήνα Φεβρουάριο, έδειχναν ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 3.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 65 ετών. 

Στην πρόσφατη έκθεσή του το Παρατηρητήριο covid του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας επισημαίνει ότι η επερχόμενη ύφεση της επιδημίας και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην ψευδαίσθηση ότι η πανδημία έχει ελεγχθεί οριστικά: «Με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις για την COVID-19 δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που υπάρχουν σήμερα. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν  νέες εξάρσεις της επιδημίας, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανισθούν και νέα στελέχη του ιού, που θα δημιουργήσουν νέα επιδημικά κύματα, όπως συνέβη επανειλημμένα στο παρελθόν». 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ