Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Δεν είμαι κούκλα»: Η Ημέρα της Γυναίκας στην Κέρκυρα μέσα από έξι γλυπτά

Iam not a doll
08 Μαρτίου 2022 / 19:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με έναν πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο αφιερώνει την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,

η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών μέσα από την τέχνη ως μέσο ευασισθητοποίησης των πολιτών.

Για δυο ημέρες, στις 8 και 9 Μαρτίου, το εικαστικό διαδραστικό δρώμενο «@iamnotadol_project», ήρθε στην Κέρκυρα, όπου θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Ionian Film Office στην οδό Βελισσαρίου 34.






Οι πρεσβευτές

Πρεσβευτές της κίνησης αυτής, είναι η πρόεδρος του ΕΟΤ  Άντζελα Γκερέκου και SDG5 Ambassador και ο Γιάννης Χατζηλοΐζου μαέστρος , μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Αθηνών.

Δύο νέα παιδιά, Youth Ambassadors του project, η Μαρία Βοσκοπούλου και ο Ιάκωβος Πρέκας, συστήνουν το project στη νέα γενιά.

Πρόκειται για έξι γλυπτά με μορφές φιλικές για τα παιδιά αλλά συγκλονιστικά σκληρές για τους ενήλικες που γνωρίζουν. Τα γλυπτά αυτά έχουν δημιουργηθεί με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της καλλιτέχνιδος Ιωάννας Παρασκευά – Conceptual Fine Art Creator, με στόχο να παρακινήσει κυρίως τους νέους να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλλων με την εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.


Τα γλυπτά

Τα έξι γλυπτά της σειράς «iamnotadoll project» – «Δεν είμαι κούκλα», που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα για αυτό το σκοπό, μιλούν για: Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός (κίτρινα παπουτσάκια) Βία στις σχέσεις, οικογένεια, εργασία, (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική) (μπλε παπουτσάκια) Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος, παιδεραστία (πορτοκαλί παπουτσάκια) Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) (ροζ παπουτσάκια) Εμπορία γυναικών / κοριτσιών (κόκκινα παπουτσάκια) Κατάχρηση στο διαδίκτυο (πράσινα παπουτσάκια)