Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παγκόσμια οικογένεια προσκόπων γιόρτασε την Ημέρα Σκέψης

Ημέρα Σκέψης
24 Φεβρουαρίου 2022 / 16:03

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμπάτσος, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση για τον εορτασμό της Ημέρας Σκέψης των προσκόπων. Συμμετείχαν όλοι. Οι ευχές και οι αναμνήσεις δημιούργησαν μια όμορφη - ζεστή - συγκινητική ατμόσφαιρα. Πραγματοποιήθηκε ανάγνωση των κειμένων "Τι γιορτάζουμε σήμερα" & ¨Λίγα λόγια για τον Ιδρυτή" και το Σώμα ευχαρίστησε τον Σπύρο Καπέλλο για την σημαντική συμβολή του στη διαμόρφωση της βραδιάς και την ανάγνωση του κειμένου "Το τελευταίο γράμμα του Β.P." Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προβολή του βίντεο "Προχωράμε ενωμένοι» που αφιερώθηκε σε όλα τα Ενήλικα Μέλη της Π.Ε. Κέρκυρας (Βαθμοφόρους, Παλαιούς Προσκόπους, Μέλη Προσκ. Δικτύων και Μέλη ΕΚΣ) που διαθέτουν επί σειρά ετών, ανιδιοτελώς, τον χρόνο και την ενέργεια τους για το παιχνίδι των παιδιών. Ιδιαίτερα στα Ενήλικα Στελέχη μας που καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δημιούργησαν ευφάνταστες δράσεις, κράτησαν το ενδιαφέρον των παιδιών και τους έδωσαν σημαντική διέξοδο κατά την ρουτίνα της καραντίνας.

Αλλά και οι Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων διοργάνωσαν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Σκέψης ξεχωριστά με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα.



Λίγα λόγια για την Ημέρα Σκέψης

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, με αφορμή την κοινή ημερομηνία γέννησης του Αρχιπροσκόπου Robert Baden Powell (BP) και της Αρχιοδηγού Olave Baden Powell.
Την ημέρα αυτή, οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί, συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν δράσεις που θυμίζουν το σημείο εκείνο του σκοπού της Κίνησης που έχει να κάνει με την Παγκόσμια Συναδέλφωση και  στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Περισσότερα από 57 εκατομμύρια μέλη σε 170 χώρες, γιορτάζουν την επονομαζόμενη «Ημέρα Σκέψης».

Oι Πρόσκοποι σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν επενδύσει πάνω από 2 δις ώρες εθελοντικής κοινωνικής συνεισφοράς για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων το 2020 συμπλήρωσε 110 χρόνια πορείας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25.000 μέλη σε 350 γειτονιές. Από το 1910 μέχρι σήμερα, διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, στηρίζεται σε ένα  σύγχρονο παιδαγωγικό σύστημα, του οποίου  οι ρίζες ξεκινούν στην Αρχαία Ελλάδα και καταλήγουν στους σύγχρονους παιδαγωγούς. Με βασικούς πυλώνες την πίστη στο Θεό, το καθήκον προς την πατρίδα και την βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, συνεχίζει να προσπαθεί να συμβάλλει στην εξωσχολική διαπαιδαγώγηση των παιδιών της Ελλάδας.
Η Κέρκυρα αποτελεί μια πολύ σημαντική περιφέρεια για τον Ελληνικό Προσκοπισμό.

Κρατάει δυναμικά και με διαφορά τα πρωτεία της περιοχής που έχει την μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην Κοινωνία, κατέχοντας τον μεγαλύτερο δείκτη που απεικονίζει το ποσοστό των μελών σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού. Αποτελεί όμως και μια σημαντική παράδοση, δεν είναι τυχαίο που όταν ρωτάει κάποιος στο νησί «που να πάω το παιδί μου;», όλοι του λένε «μα βέβαια σε μια Φιλαρμονική και στους Προσκόπους!». Μια βαριά κληρονομιά που οφείλουμε αφενός σε όλους αυτούς που πριν από εμάς έδωσαν κομμάτια της ζωής τους και έκτισαν αυτήν την σπουδαία παράδοση, αφετέρου σε όλα τα Ενήλικα Στελέχη που παίζουν σήμερα το Προσκοπικό παιχνίδι στα τμήματα που δραστηριοποιούνται στο νησί. Άνθρωποι που εθελοντικά, ανιδιοτελώς προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους, εκπαιδεύονται διαρκώς και προσπαθούν να φωτίσουν τα πρόσωπα των παιδιών μας με χαμόγελα, να γεμίσουν την ψυχούλα τους με εικόνες και αρώματα και να τους δώσουν εφόδια και δύναμη που θα τους είναι χρήσιμα σε όλη τους τη ζωή!!!
Στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε!!! Γιορτάζουμε την Παγκόσμια φιλία, γιορτάζουμε με την πιο μεγάλη παρέα του κόσμου, φέρνουμε στην σκέψη μας τα λόγια και το όραμα του Ιδρυτή μας για έναν καλύτερο κόσμο, θυμόμαστε όμορφες στιγμές από την Προσκοπική μας ζωή.


«Περιπέτειες ωραίες, αναμνήσεις ζωηρές,… φιλίες αγνές, χρυσές, γερές…» που δεν ξεχνιούνται ποτέ - γιατί αφορούν στην πιο τρυφερή μας ηλικία, στην παιδική!   
Αν ο Ιδρυτής μας ζούσε σήμερα, θα ήταν πολύ περήφανος, διότι θα έβλεπε πως 115 χρόνια μετά από την πρώτη κατασκήνωση 20 Προσκόπων στο Brownsea Island (01-08.08.1907), υπάρχουν παιδιά σε όλη τη γη, που σκέφτονται αισιόδοξα, που σκέφτονται πώς να είναι χρήσιμοι και πώς να βοηθούν τον συνάνθρωπο, που προσπαθούν καθημερινά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και μέσα από αυτή τη διαδικασία να κάνουν και τον κόσμο μας λίγο καλύτερο!!! Θα έβλεπε πως ο σπόρος που φύτεψε, έγινε ένα τεράστιο δέντρο που αγκάλιασε όλη μας τη γη!!!
Μπορεί οι ιδιαίτερες συνθήκες φέτος να μην μας επιτρέπουμε να βρεθούμε όσο κοντά θέλουμε, όμως η σκέψη μας θα απλωθεί όσο πιο μακριά μπορούμε για να γιορτάσουμε αυτήν την ξεχωριστή ημέρα!