Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στάση εργασίας των υγειονομικών για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Στάση εργασίας
17 Φεβρουαρίου 2022 / 11:04

Στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου από 7:00 έως 11:00 και συγκέντρωση στις 9:00 στην πρώην Νομαρχία

Κοινή ανακοίνωση του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας και του Σωματείο Ψυχιατρικού Τομέα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/2/22

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (7:00 ΕΩΣ 11:00) ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
 
Κατατέθηκε το ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας»
Στο πόρισμα ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ  η μείωση του επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους (π.χ. ιατρικών εργαστηρίων, καθαριστές, επισκέπτες υγείας, βιολόγοι – βιοχημικοί, ) καθώς και κατάργηση του σε εκατοντάδες άλλους (π.χ. εργαζόμενοι στον ιματισμό και στην εστίαση).
Παράλληλα  ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ο  αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών κλπ) από την χορήγηση του επιδόματος.
 
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ  αυτό που προβλεπόταν και στο νόμο 4354/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος είναι η «ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Όσο για τα … επιστημονικά κριτήρια, το πόρισμα ομολογεί : «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του δημόσιου τομέα.» μιας και στα περισσότερα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ιατροί εργασίας.
Δεν εμπόδισε όμως την Επιτροπή, χωρίς στοιχεία, χωρίς μετρήσεις, χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα επαγγελματικής νοσηρότητας, με μοναδικό δεδομένο το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να προτείνει περικοπές στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες εργαζόμενους.
Το νέο χτύπημα στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος συνεχίζει την προκλητική κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις που αρνούνται την επέκταση των ΒΑΕ στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα ΒΑΕ  εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό, επιμένουν στο να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας την ίδια ώρα που η ακρίβεια εξανεμίζει το  εισόδημά μας  και αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αν και με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως περισσότερο από 4 μηνιαίους μισθούς.
 
Καλούμε τους συναδέλφους  να συμμετάσχουν  στην στάση εργασίας και στην συγκέντρωση στην παλιά νομαρχία στις 9:00 πμ
 
 Διεκδικούμε
·         Καμία περικοπή του επιδόματος από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα,
·         Επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες,
  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 
ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΚ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ  ΓΝΚ