Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τριήμερη επίσκεψη της Μ.Υδραίου στην Αλβανία.Εξετάστηκαν δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος

ΥΔΡΑΙΟΥ
16 Φεβρουαρίου 2022 / 15:18

Ιδιαίτερα σημαντική και συγκινησιακή ήταν η συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Αλβανία επισκέφθηκε το τριήμερο που πέρασε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό, μετά από επίσημη πρόσκληση που της απηύθυνε ο Δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι.



 Η κ. Υδραίου κατά την παραμονή της στη γειτονική χώρα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τους Δημάρχους Αγ. Σαράντα, Αργυροκάστρου, Φοινίκης και Δρόπολης καθώς επίσης και με τον Πρ. της Αλβανικής Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο.
          
Τη Δήμαρχο υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα στο Δημαρχείο Τιράνων ο Δήμαρχος κ. Βελιάι παρουσία και της αντιδημάρχου Τουρισμού, του Πρ. του Δημοτικού Συμβουλίου και των διευθυντών Διοίκησης, Δημοσίων Σχέσεων και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.
           
Οι δύο Δήμαρχοι συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών με επίκεντρο τους ιδιαίτερους δεσμούς της περιοχής μας με την Αλβανία και τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο Δήμων στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού. Συμφώνησαν μάλιστα σε ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας για κοινές συνέργειες και δράσεις στους τομείς αυτούς.
           
Η κ. Υδραίου απευθυνόμενη προς τον κ. Βελιάι χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική την πρόσκληση την οποία ανέφερε και ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ευχαρίστησε και προσωπικά τον κ. Βελιάι για τη φιλοξενία, την συνάντηση αλλά και την ξενάγηση την οποία είχε προγραμματίσει σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία πραγματοποιούνται στα ραγδαία αναπτυσσόμενα Τίρανα που ως γνωστόν αποτελούν το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της γειτονικής μας χώρας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Υδραίου το έργο, το οποίο επιτελεί στην πόλη του ο κ. Βελιάι είναι αξιόλογο και αποτελεί υπόδειγμα για τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Σημείωσε επίσης απευθυνόμενη προς τον κ. Βελιάι ότι οι συμπατριώτες του που ζουν στο Δήμο μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού και υπάρχει αμοιβαία συνεργασία και αλληλοεκτίμηση. 
           
Από την πλευρά του, ο κ. Βελιάι επικεντρώνοντας στους φιλικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο περιοχές, ευχαρίστησε τη Δήμαρχο και τον Πρ. του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό για την επίσκεψη και την εποικοδομητική συζήτηση την οποία είχαν. Επιπρόσθετα, τόνισε ως εξαιρετικά σημαντική την κοινή βούληση για συνεργασία με κατεύθυνση αναπτυξιακή για τους δύο Δήμους και την ανταλλαγή επισκέψεων στο μέλλον.
           
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της επίσκεψής της στα Τίρανα η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας συναντήθηκε και με τον Πρ. της Αλβανικής Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και  την Ελληνίδα Πρέσβυ Σοφία Φιλιππίδου.  


           


Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική και συγκινησιακή ήταν η συνάντηση με τον  Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο ο οποίος τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ορθόδοξη κοινότητα της χώρας να μην αποκοπεί από τον τόπο της, ανεξάρτητα από το που ζει και εργάζεται. Η Δήμαρχος από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την συνάντηση και για τις πολυετείς προσπάθειες τις οποίες κάνει για τη διατήρηση της ορθοδοξίας και την βοήθεια των αδυνάτων.
           

Κατά την παραμονή της στη γειτονική χώρα η κ. Υδραίου συναντήθηκε και με τους Δημάρχους Αγ. Σαράντα Αντριάν Γκούρμα, Αργυροκάστρου Φλαμούρ Γκολέμι, Φοινίκης Χρήστο Κίτσο και Δρόπολης Δημήτρη Τόλη καθώς και με τον Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου Δημήτρη Σαχαρίδη με τους οποίους η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως αυτούς του πολιτισμού, του τουρισμού, της εκπαίδευσης καθώς και συνεργασία σε διασυνοριακά ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος και των δύο πλευρών.


Παράλληλα η Δήμαρχος επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τους Δήμους μπορεί να οργανωθούν εκπαιδευτικές ανταλλαγές αλλά και φιλοξενία παιδιών στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στην Κέρκυρα το καλοκαίρι.

Τόνισε τέλος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργειών από τις οποίες και οι δύο πλευρές μπορούν να ωφεληθούν.