Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην τελική ευθεία η ανεύρεση οικοπέδου για τον ΣΜΑ Νότιας Κέρκυρας

ΣΜΑ
15 Φεβρουαρίου 2022 / 11:24

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δύο ιδιώτες, για οικόπεδα εντός της δημοτικής ενότητας Λευκιμμαίων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στενεύουν τα περιθώρια στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, μετά από μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης και αντιπαραθέσεων - κοινωνικών και πολιτικών- όσον αφορά στη χωροθέτηση.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2021, προκηρύχθηκε τελικά ο διαγωνισμός για την μίσθωση  οικοπέδου, στο οποίο θα κατασκευαστεί ο ΣΜΑ, ένα από τα βασικά στάδια για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Πάλαιρο. 

Μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή μισθώνει τον ΣΜΑ Τεμπλονίου με ένα δυσβάχτο κόστος 12.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα σκουπίδια ακολουθούν το παράδοξο «πέρα-δώθε» από τη Νότια στην Κεντρική Κέρκυρα και ξανά πίσω στο Λιμάνι της Λευκίμμης. 

Ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει δύο ιδιώτες, για οικόπεδο εντός της δημοτικής ενότητας Λευκιμμαίων. 

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Κουρτέση, ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών. «Ελπίζουμε εντός της εβδομάδας να γίνει η αποσφράγιση των φακέλων. Θα ελεγχθούν τα οικόπεδα και θα επιλεχθεί όποιο πληροί τις προϋποθέσεις».

Όπως λέει ο Αντιδήμαρχος στην "Ε" «η κατασκευή του ΣΜΑ είναι πλέον μονόδρομος και με το δεδομένο ότι η παραγωγή των απορριμμάτων του Νότου κυμαίνεται στους 20 τόνους ημερησίως, βρισκόμαστε στην μικρότερη κλίμακα των διαδικασιών αδειοδότησης». Όσον αφορά την κοινωνική συναίνεση, αναφέρει: «Πιστεύω ότι οι δημότες έχουν κατανοήσει πλέον την αναγκαιότητα της εγκατάστασης».

Ο Νίκος Κουρτέσης, εκτιμά ότι με τη σύναψη του μισθωτηρίου συμβολαίου, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας θα  προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης, με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ.     

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ