Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού από σήμερα όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού
07 Φεβρουαρίου 2022 / 09:33

Λήγει σήμερα Δευτέρα η μικρή παράταση στην χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού η οποία είχε δοθεί λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ενήλικοι έχουν μεν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους αλλά πέρασαν 7 μήνες χωρίς να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θα λογίζονται τύποις ως ανεμβολίαστοι.

Ο αριθμός των πολιτών που δεν προχώρησε στην τρίτη δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την δεύτερη ή τριμήνου από τη χορήγηση μονοδοσικού, υπολογίζεται στις 300.000.

Η έλλειψη πιστοποιητικού συνεπάγεται αδυναμία εισόδου σε κλειστούς χώρους
ψυχαγωγίας και διασκέδασης ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι, πριν μεταβούν στην δουλειά τους.

Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει μικρή παράταση μιας εβδομάδας στη λήξη του πιστοποιητικού, λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση των ραντεβού εμβολιασμού τις ημέρες των χιονοπτώσεων.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει ότι «λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από την 31η Ιανουαρίου έως και την 7η Φεβρουαρίου».

Πρόσφατα άλλαξε και ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης.

Επιπλέον, από σήμερα όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –έχει ισχύ 9 μηνών– δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. Το μέτρο αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ισχύει ό,τι ίσχυε: θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.

Ως χθες Κυριακή 6η Φεβρουαρίου, όλοι όσοι ταξίδευαν προς την Ελλάδα, έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε rapid test 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ακόμη, από σήμερα Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου διατηρούνται σε ισχύ για ακόμη μια εβδομάδα τα υφιστάμενα μέτρα για την αποτροπή της διασπορά του νέου κορονοϊού (ως και τη Δευτέρα 14η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00).

Από την 31η Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και χώρων διασκέδασης, επιτράπηκε ξανά η μουσική, ωστόσο οι χώροι αυτοί υποχρεούνται να λειτουργούν μόνο με καθήμενους με αποστάσεις και 6 άτομα ανά τραπέζι το μέγιστο. Η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση εξακολουθεί να επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και όσους νόσησαν τους τελευταίους 3 μήνες.

Kathimerini.gr