Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης - ΣΥΡΙΖΑ: Λιμάνι Λευκίμμης. Το δικό μας λιμάνι

Λιμάνι Λευκίμμης
04 Φεβρουαρίου 2022 / 17:45

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το λιμάνι της Λευκίμμης επισκέφθηκε πρόσφατα ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης,

σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της παράταξης του Δήμου Νότιας Κέρκυρας «Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο» Νίκο Γκούση, προκειμένου να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής και χρήστες του λιμένα για τα επικείμενα σχέδια ιδιωτικοποίησής του.

Αρχικά συναντήθηκε, πλην του κ. Γκούση, και με τους δημοτικούς συμβούλους Μαρία Κοντομάρη, Ναυσικά Κουλούρη και Ζαφείρη Μίαρη και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Λιμάνι Λευκίμμης, όπως διαφαίνεται από τα σχέδια ΤΑΙΠΕΔ και Κυβέρνησης που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη, ο οποίος θα το μετατρέψει σε μαρίνα σκαφών, με δραστικό περιορισμό του επιβατικού σταθμού και του χώρου ελλιμενισμού ημεροπλοίων σε μια γωνία της ίδιας λιμενολεκάνης και χρήση του μεγαλύτερου μέρους των χερσαίων χώρων για ιδιωτικές εγκαταστάσεις!!!. Σχέδια που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εθνική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή πρακτική, βάσει των οποίων τα λιμάνια είναι δημόσια με υποπαραχώρηση χρήσεων συγκεκριμένου χαρακτήρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. κ. Αυλωνίτης επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού Λευκίμμης, με άμεσες παρεμβάσεις και έργα για την αναβάθμισή του, τόσο στο χερσαίο τμήμα όσο και με κατασκευή προστατευτικών λιμενοβραχιόνων, όπως αρμόζει στο μοναδικό επιβατικό λιμάνι της Νότιας Κέρκυρας.

Επίσης είναι αναγκαία και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών ακόμη και σε συνεργασία με ιδιώτη, προς όφελος της τοπικής οικονομίας, σε κατάλληλο χώρο στην εγγύς ή ευρύτερη περιοχή και πάντως όχι στην ίδια λιμενολεκάνη με το επιβατικό λιμάνι.

Σε συζητήσεις που είχε ακολούθως ο βουλευτής κ. Αυλωνίτης με χρήστες του λιμανιού και πλοιοκτήτες ενημερώθηκε επίσης και για τους τεχνικούς λόγους που δεν μπορεί να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός ΤΑΙΠΕΔ και Κυβέρνησης. Τέλος ο κ. Αυλωνίτης περπάτησε στη Λευκίμμη και συναντήθηκε με κατοίκους και αιρετούς για να ακούσει την άποψή τους για το θέμα του λιμανιού.

«Απαιτούμε άμεσα να έχουμε επίσημη και αναλυτική ενημέρωση για σειρά ζητημάτων που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι κάτοικοι της Λευκίμμης. Συμφωνούμε να γίνουν έργα υποδομής στη Ν. Κέρκυρα αλλά επιμένουμε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού της Λευκίμμης, να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί η λειτουργία του», δήλωσε ο κ. Αυλωνίτης.

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενημέρωσε ότι ήδη επιδίωξε σειρά συναντήσεων για το θέμα αφενός με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, συναντήσεις που θα γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί επίσημη ενημέρωση βάσει μελετών για το Λιμάνι Λευκίμμης, καθώς και με το Δήμαρχο Ν. Κέρκυρας και φορείς της ευρύτερης περιοχής.