Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποζίδης: Ανισότητες και αδικίες στην αντιμετώπιση των περιφερειακών συμβούλων

Παναγιώτης Ποζίδης
04 Φεβρουαρίου 2022 / 12:39

Ανακοίνωση του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου Παναγιώτη Ποζίδη

Τις τελευταίες ημέρες αναδείχτηκε ένα ζήτημα, που αφορά στη δημοκρατία και στη θεσμική λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να προκαλεί οξύνσεις και προστριβές. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο κόσμος και η κοινωνία μας αντιμετωπίζουν πάμπολλα προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, η αναποτελεσματικότητα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ) Ιονίων Νήσων κ. Μουζακίτη στη διαχείρισή του με αναγκάζουν να τοποθετηθώ (για τελευταία φορά δημόσια) για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο σίγουρα με κάποιον τρόπο θα λυθεί.

Το ζήτημα αφορά στην ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των ανεξάρτητων περιφερειακών συμβούλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο Π.Σ.

Συγκεκριμένα (και ενδεικτικά):
- Στις συζητήσεις των θεμάτων (παρ. 6 του άρθρου 14 του Κανονισμού): «Κάθε περιφερειακός σύμβουλος έχει δικαίωμα να μιλήσει μια φορά για κάθε θέμα και έχει στη διάθεση του τρία (3) λεπτά. Ο εισηγητής του κάθε θέματος έχει στη διάθεση του πέντε (5) λεπτά της ώρας για την πρώτη τοποθέτηση και δυο (2) λεπτά για την δεύτερη. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και ο επικεφαλής περιφερειακής παράταξης έχει στη διάθεσή του πέντε (5) λεπτά της ώρας για την πρώτη τοποθέτηση και δυο (2) λεπτά για τη δεύτερη. Ο ειδικός αγορητής κάθε περιφερειακής παράταξης έχει στη διάθεση του τρία (3) λεπτά της ώρας για την πρώτη τοποθέτηση και δυο (2) λεπτά για τη δεύτερη…».

- Στις συζητήσεις των προτάσεων έκδοσης ψηφισμάτων (παρ. 9 του άρθρου 14 του Κανονισμού): δικαίωμα συμμετοχής στη σχετική συζήτηση έχουν ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι επικεφαλής των λοιπών παρατάξεων.

Τα «ανεξάρτητα μέλη του συμβουλίου, μη ανήκοντα σε κάποια παράταξη» με βάση την ερμηνεία και την αυθαίρετη αντιστοίχιση του Προέδρου έχουν δικαίωμα τοποθέτησης για μια φορά και μόνο για τρία (3) λεπτά. Δεν έχουν δικαίωμα δευτερολογίας, όπως οι υπόλοιποι 40 περιφερειακοί σύμβουλοι (οι ίδιοι, ως επικεφαλής ή μέσω των εκπροσώπων τους), δεν μπορούν να διατυπώσουν πρόταση για ψήφιση στα θέματα που συζητούνται ή να εκφράσουν την τελική τους άποψη, που διαμορφώνεται με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των εισηγητών και των επικεφαλής των παρατάξεων, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση των υπό έκδοση ψηφισμάτων κ.λπ. Αν δεν είναι πειστικό και με αυτές τις απλές, ενδεικτικές καταγραφές ανάδειξης των εμποδίων άσκησης των καθηκόντων του 41ου μέλους του συμβουλίου, δεν υπάρχει πλέον νόημα να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό.

Ο κ. Μουζακίτης απεμπολώντας το θεσμικό του ρόλο και τις υποχρεώσεις του προκαλεί δυσλειτουργία και ανισότητες, δε διασφαλίσει την ισότιμη έκφραση των συμβούλων, αν και δηλώνει, δημαγωγικά, υπέρμαχος της πολυφωνίας, της δημοκρατίας και της πολιτικής λειτουργίας όλων των συμβούλων. Διαλαλώντας την ακαμψία του κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ανυπέρβλητοι περιορισμοί, στην αντιμετώπιση των εμποδίων που υπάρχουν στην άσκηση των καθηκόντων των ανεξάρτητων μελών του συμβουλίου.

Υποτιμά τη νοημοσύνη μας, όταν ισχυρίζεται ότι μέσα από μια τρίλεπτη τοποθέτηση στα θέματα του περιφερειακού συμβουλίου κατοχυρώνεται το δικαίωμα έκφρασης. Και όλα αυτά με το πρόσχημα της αδυναμίας να λειτουργήσει αντίθετα σε νόμο και κανονισμό. Ο ισχυρισμός αυτός θα είχε αξία, αν δεν είχε ψηφίσει και ενσωματώσει δύο ανώδυνες για την παράταξή του τροποποιήσεις κατά την ψήφιση του, οι οποίες μάλιστα έρχονται σε αντίθεση με όσα ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση, που ρυθμίζει τα θέματα αυτά!

Η ανοίκεια, αλλά αναμενόμενη απάντηση του Προέδρου, σε αίτημά μου να εξετάσει το θέμα αυτό, όπως έχει υποχρέωση, από το περιεχόμενο της οποίας, δηλώνω ότι δεν νιώθω καθόλου προσβεβλημένος, κάνει ευδιάκριτο ότι διακατεχόμαστε από διαφορετική πολιτική κουλτούρα. Ότι εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για διαφορετικά συμφέροντα και ανάγκες και για αυτό η αλήθεια, η διεκδίκηση και η στάση αξιοπρέπειας ενός ενεργού πολίτη - περιφερειακού συμβούλου προκαλεί εκνευρισμό και άρνηση. 

Λυπάμαι που αποδεικνύεται ότι ο κ. Μουζακίτης δεν αντιλαμβάνεται την αποστολή και το έργο του και επιχειρεί να με εκθέσει, χρησιμοποιώντας πομπώδεις, κενές εκφράσεις εντυπωσιασμού, χωρίς να αντιλαμβάνεται και να προσεγγίζει το πραγματικό πρόβλημα που περιέγραψα, δείχνοντας προκατάληψη και άρνηση στο αίτημα ενός συναδέλφου του. Με μια ανεξήγητη πρακτική που υποβαθμίζει κατά ασυνήθιστο και πρωτοφανή τρόπο τη θεσμική του ιδιότητα, δείχνοντας μια εμμονή στη μεροληπτική συμπεριφορά του, λειτουργώντας ως πρόεδρος της πλειοψηφίας με διακρίσεις σε βάρος συναδέλφων του.

Ανακεφαλαιώνοντας και για να σταματήσει το παιχνίδι αποπροσανατολισμού για τη δήθεν ματαιοδοξία κάποιου συμβούλου να αναγορευτεί «επικεφαλής», «αρχηγός» κ.λπ: από κανένα σημείο της επιστολής μου, των ανακοινώσεών μου και των δημόσιων τοποθετήσεών μου δεν προκύπτει η διαπίστωση του κ. Προέδρου, για δήθεν αξίωσή μου να διεκδικήσω τον τίτλο και τα συρρικνωμένα, με ευθύνη του, δικαιώματα και «προνόμια»   των επικεφαλής παρατάξεων του Π.Σ, όπως διαδίδει για να μειώσει τη δυναμική της αυτονόητης διεκδίκησής μου. Διεκδικώ το δικαίωμα της ισότιμης αντιμετώπισης 41 μελών του Π.Σ. Άλλωστε επιμέρους δυνατότητες που υπάρχουν στον κανονισμό για τους επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών δεν αφορούν προνομιακή μεταχείρισή τους, «επειδή ήταν υποψήφιοι περιφερειάρχες (!)», αλλά την έκφραση του συνόλου των μελών του οργάνου, η οποία γίνεται αντιπροσωπευτικά για ευνόητους λόγους.

Ζητώ το αυτονόητο, που αν είχε την ευαισθησία ο κ. Πρόεδρος να μελετήσει πριν τοποθετηθεί σε αυτό, θα αντιλαμβανόταν εύκολα: ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος είναι σύμβουλος μειωμένων δικαιωμάτων και αποκλείεται από δυνατότητες που έχουν οι άλλοι σύμβουλοι. Αυτό είναι πρόβλημα της δημοκρατίας κι όχι δικό μου. Κι αυτό πρέπει να λύσει ως Πρόεδρος όλων των μελών του Π.Σ.
Αποτελεί, τέλος, ευθύνη και υποχρέωση όλων των παρατάξεων και των μελών του Π.Σ να τοποθετηθούν στο ζήτημα αυτό και να συμβάλλουν στην επίλυσή του.

Παναγιώτης Ποζίδης
Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφέρειας Ιονίων Νήσων