Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έξυπνo app βάζει τέλος στην παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμΕΑ

ΑμΕΑ
25 Ιανουαρίου 2022 / 10:21

Ολοκληρωμένη πλατφόρμα με χαρτογραφική απεικόνιση προσβάσιμων υπδομών για εμποδιζόμενα άτομα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τέρμα στην αυθαίρετη στάθμευση των οχημάτων που καταλαμβάνουν παράνομα θέσεις ΑμΕΑ αλλά και ράμπες επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων μέσα από την ανάπτυξη «έξυπνων» εφαρμογών.

Ο σχεδιασμός θα βασίζεται σε ειδικούς σένσορες που θα διαφυλάσσουν τις θέσεις αυτές, προκειμένου να μην καταλαμβάνονται από τους υπόλοιπους οδηγούς. Σε αντίθετη περίπτωση μάλιστα θα ειδοποιείται άμεσα τόσο ο Δήμος όσο και η Τροχαία για να παρεμβαίνουν, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Το «έξυπνο» σύστημα για στάθμευση ΑμΕΑ θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των θέσεων στάθμευσης και στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων διαδικτυακά. Ειδικότερα οι χρήστες μέσω κινητού ή tablet θα μπορούν να ενημερώνονται online σε πραγματικό χρόνο για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, τον αριθμό των κατειλημμένων και των ελεύθερων θέσεων αλλά και για τις εκτός λειτουργίας θέσεις, λόγω βλάβης αισθητήρα.

Η εφαρμογή θα λειτουργεί σε δυο γλώσσσες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι δικαιούχοι θα προμηθεύονται ένα ειδικό τσιπ από το δήμο μέσω του οποίου θα γίνεται η αναγνώριση του αυτοκινήτου τους από τον ειδικό σένσορα που θα είναι τοποθετημένος στην άσφαλτο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν παρκάρει κάποιος άλλος, ο σένσορας δεν θα τον αναγνωρίσει και θα ειδοποιείται ο Δήμος και η Τροχαία.

Σήμερα, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέας Σκούπουρας υπάρχουν 29 θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ στη πόλη της Κέρκυρας (14 στο πάρκινγκ της Κ.Πλατείας και οι υπόλοιπες 15 σε διάφορα σημεία της πόλης) και ο στόχος είναι να καλυφθούν όλες, μέσω της εφαρμογής. Όπως τόνισε, αν και δεν υπάρχουν μόνιμες καταλήψεις από ΙΧ στις θέσεις ΑμΕΑ , ωστόσο υπάρχουν αρκετοί οδηγοί που παρκάρουν για λίγο το όχημά τους στις αναπηρικές θέσεις, δημιουργώντας προβλήματα στους κατόχους τους.

Προσβάσιμες υποδομές

Σύμφωνα με τον κ.Σκούπουρα στον σχεδιασμό είναι να αναπτυχθεί και ένα δεύτερο application αναφορικά με τις προσβάσιμες υποδομές για ΑμΕΑ, για άτομα με μειωμένη κινητικότητα κ.α. Στο πλαίσιο μάλιστα του έξυπνου app, θα υπάρχει η δυνατότητα της διαφύλαξης των ραμπών, ώστε να μην καταλαμβάνονται από ασυνείδητους οδηγούς με σένσορες που θα ειδοποιούν σε 24ωρη βάση που γίνεται κατάληψη του χώρου.

«Στόχος είναι η δημιουργία ολοκληρωμένης πλατφόρμας με χαρτογραφική απεικόνιση των προσβάσιμων υποδομών και η διαδραστική λειτουργία πλοήγησης μέσω ασφαλών διαδρομών για μετακινήσεις εμποδιζόμενων ατόμων. Επιθυμία της δημοτικής αρχής είναι να υλοποιηθούν τα δυο προγράμματα μέσα στο 2022», τόνισε ο κ. Σκούπουρας.

Πρόκειται για δυο καινοτόμες εφαρμογές που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αυθαίρετη συμπεριφορά δεκάδων οδηγών και όχι μόνο δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά τους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ