ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η απόφαση της Alpha Bank να κλείσει το κατάστημα της Αχαράβης

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η απόφαση της Alpha Bank να κλείσει το κατάστημα της Αχαράβης

Tο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή αυτής της μεθόδευσης

20
Ιανουαρίου / 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Η κυβέρνηση λειτουργεί ως ουδέτερος παρατηρητής της ασύδοτης προσπάθειας παραγωγής κερδών από τις τράπεζες και χωρίς να θέτει κανόνες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Κέρκυρας για την απόφαση της Alpha Bank να κλείσει το κατάστημα της Αχαράβης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Με έκπληξη αλλά συνάμα και αγανάκτηση, γίναμε γνώστες της πρόθεσης (ενδεχομένως  και ειλημμένης) απόφασης του συμβουλίου των 

μετόχων της Αlphabank , για το  οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αχαράβης στη βόρεια Κέρκυρα.

Πριν τοποθετηθούμε επί της ουσίας για αυτή την απόφαση θα θέλαμε να παραθέσουμε μια σειρά στοιχεία που αντικειμενικά εκθέτουν αυτούς που αιφνιδιαστικά και αναίτια  απαξιώνουν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα μιας ολόκληρης περιοχής:

  1. Το υποκατάστημα της  Αlphabank στην Αχαράβη είναι από τα ελάχιστα περιφερειακά σε όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα. που έχει μεγάλο κύκλο εργασιών, τέτοιο που το καθιστά απoλύτως βιώσιμο 3 δεκαετίες τώρα και υλοποιώντας ικανοποιητικά τις στοχοθεσίες του.
  1. Εξυπηρετεί πάνω από 850 επιχειρήσεις της βόρειας Κέρκυρας που συναλλάσσονται με το κατάστημα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
  1.  Περίπου 5.500 χιλιάδες συνταξιούχοι της περιοχής έχουν την ανάγκη εξυπηρέτησης από το κατάστημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι  η εξοικείωση τους με την τεχνολογία και τις άυλες συναλλαγές είναι  ελάχιστα αναπτυγμένη.
  1. Μία τοπική κοινωνία αρκετών χιλιάδων κατοίκων έχει δικαίωμα και απαίτηση στην ύπαρξη τραπεζικών υποκαταστημάτων στην περιοχή της για τις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές της.
  1.  Βασικός μοχλός ανάπτυξης της περιοχής  είναι και η εν λόγω τράπεζα,  υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πλέον κανένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή άλλο δεν υλοποιείται χωρίς την απαραίτητη συμμετοχή των τραπεζών.
Η απόφαση είναι απολύτως απαράδεκτη  κυρίως γιατί με μόνο  κριτήριο την  περικοπή εξόδων  και μάλιστα ελάχιστων από το ταμείο της τράπεζας, δημιουργεί  τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της βόρειας Κέρκυρας.

Το τραπεζικό σύστημα που ο ελληνικός λαός πλήρωσε  ακριβά τα χρόνια της κρίσης με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των 65 δις ευρώ δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμπεριφέρεται και να λειτουργεί ως " ψιλικατζής"  στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, πολύ περισσότερο όταν στα χρόνια του Covid  και παίζοντας ρόλο Πόντιου Πιλάτου απέκλεισε και αποκλείει από οποιαδήποτε χρηματοδότηση σχεδόν το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων της επικρατείας.

Με  την κυβέρνηση  να λειτουργεί  ως  ουδέτερος παρατηρητής  της  ασύδοτης προσπάθειας παραγωγής κερδών από τις τράπεζες και χωρίς να θέτει κανόνες, ουσιαστικά ακυρώνει  τις δυνατότητες ανάπτυξης που ένα υγιές τραπεζικό σύστημα μπορεί να προσφέρει.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για μια απόφαση που θα έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει  το κλείσιμο του καταστήματος προτάσσοντας τις ανάγκες της κοινωνίας, αυτής της κοινωνίας που η συμμετοχή της στη σωτηρία των τραπεζών ήταν απόλυτα καθοριστική στην ύπαρξη τους.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας να πάρει απόφαση καταδίκης τέτοιων αντικοινωνικών και αντιαναπτυξιακών πρακτικών και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή αυτής της μεθόδευσης.

                19/1/2022
                                                                                                   
            ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ