Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησε η αναβάθμιση των φωτεινών σηματοδοτών στην Κέρκυρα

ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ
19 Ιανουαρίου 2022 / 17:14

Θα γίνει χρήση λαμπτήρων LED, με εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 5 χρόνια και δυνατότητα διαρκούς τηλέ-επιτήρησης

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η ολοκληρωτική αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου και άκρως προβληματικού συστήματος φωτεινών σηματοδοτών σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της  Κέρκυρας. Όπως ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, οι φωτεινοί σηματοδότες θα τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας ξεκινώντας από τον κόμβο JET OIL στα Γουβιά, λόγω εκτέλεσης των εργασιών του έργου  «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ».
 
Για το σκοπό αυτό παρακαλούνται οι  οδηγοί που  κινούνται στο οδικό δίκτυο Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω εκτέλεσης εργασιών στους φωτεινούς σηματοδότες και να συμμορφώνονται  στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και  στην υπάρχουσα και την επιπλέον σήμανση.
 
Σύγχρονο σύστημα
Υπενθυμίζεται ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται να παραδοθεί το νέο σύγχρονο σύστημα φωτεινών σηματοδοτών σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας σε 12 μήνες, ενδεχομένως και νωρίτερα.
 
Αντικείμενο του έργου είναι η συντήρηση, ανακατασκευή και επέκταση -όπου αυτό απαιτηθεί- των φωτεινών σηματοδοτών του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Κερκύρας, καθώς το υπάρχον σύστημα φωτεινών σηματοδοτών της Κέρκυρας όντας ιδιαίτερα παλαιωμένο (οι καλωδιώσεις καθώς και ο υπόλοιπος εξοπλισμός έχουν φθαρεί και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι παρωχημένος), έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες.
 
Συγκεντρωτικά, η παρέμβαση στους φωτεινούς σηματοδότες στοχεύει στην αποτροπή και ευκολία αποκατάστασης βλαβών, τη διεύρυνση της περιόδου τακτικής συντήρησης, την ορθή και νόμιμη διαχείριση της κυκλοφορίας, την εγγύηση καλή λειτουργίας εξοπλισμού και εγκατάστασης και την τηλέ-επιτήρηση λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
 
Ειδικότερα, θα γίνει χρήση λαμπτήρων LED, με εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 5 χρόνια και δυνατότητα διαρκούς τηλέ-επιτήρησης του δικτύου φωτεινών σηματοδοτών, βάζοντας τέλος στα συνεχή προβλήματα που έθεταν τα προηγούμενα χρόνια υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδηγών και πεζών στην Κέρκυρα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε άμεσα, καθότι η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου έγινε στις 15 Δεκεμβρίου στην έδρα της ΠΙΝ στις Αλυκές Ποταμού.