Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φόρτσα» Καποδίστρια!

Μουσείο Καποδίστρια
19 Ιανουαρίου 2022 / 15:30

Ευρωπαϊκός διαγωνισμός μουσείου της χρονιάς: Ποιο είναι το «κρυφό χαρτί» του μουσείου Καποδίστρια – Τα «φαβορί» της τελικής ευθείας

ΚΕΡΚΥΡΑ: Ένας μήνας πέρασε από τότε που το Μουσείο Καποδίστρια μπήκε στην τελική ευθεία του διαγωνισμού για την ανάδειξή του Ευρωπαϊκού Μουσείου Της Χρονιάς.

Στον περσινό διαγωνισμό, κερδισμένη ήταν η μικρή Ολλανδική πόλη του Λέιντεν, με το βραβείο να πηγαίνει στο Κέντρο Φυσικής Βιοποικιλότητας.

Ο πήχης είναι ψηλά! Φέτος ειδικά, όλα προμηνύουν ότι οι κριτές θα τα “βρουν σκούρα”. Πως να διαλέξεις ανάμεσα στον Καποδίστρια, τον Μπετόβεν, τον Κοπέρνικο και τον Γκαουντί; Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από τα εντυπωσιακά μουσεία που θα “κονταροχτυπηθούν” για το σημαντικό αυτό τίτλο.

Εμφατική  η συμμετοχή της Τουρκίας, με τέσσερα μουσεία. Κορωνίδα αυτών, το αρχαιολογικό μουσείο του Γκομπέκλι Τέπε, με εκθέματα από τον αρχαιότερο ναό του κόσμου.


  Μουσείο Γκοπεκλι Τεπέ - Τουρκία

Άλλες "ηχηρές” συμμετοχές, ανάμεσα στα 60 μουσεία που διαγωνίζονται, είναι το μουσείο-σπίτι του Κοπέρνικου στην Τορούν της Πολωνίας, το Ελβετικό Μουσείο Των Τυφλών, το σπίτι του Μπετόβεν στην Βόνη και το μουσείο Κοσμοναυτικής στην Μόσχα.


  Μουσείο Κοσμοναυτικής - Μόσχα


  Μουσείο Μπετόβεν - Βόννη

Το “κρυφό χαρτί” του εμβληματικού μουσείου της Κέρκυρας (της Ελλάδας) είναι ότι αποτελεί ίσως μοναδική περίπτωση ιδρύματος, σε αυτό τον διαγωνισμό, που αναδεικνύει, μέσω του βίου του Καποδίστρια, ένα σημαντικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας και εθνογένεσης.
“Φόρτσα Καποδίστρια” λοιπόν! Ας βάλει ο πολιούχος το χέρι του να μας πάρουν με καλό μάτι οι κριτές και μπορούμε να ελπίζουμε για την διάκριση.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ