Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μελέτες πυροπροστασίας για 102 σχολεία του Δήμου Κεντρ. Κέρκυρας

Πυροπροστασία
19 Ιανουαρίου 2022 / 14:58

Χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας η πλειονότητα των σχολείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας σε όλες τις σχολικές μονάδες ευθύνης του, προχωράει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», προκειμένου να οχυρώσει τα σχολεία απέναντι σε απευκταία «σενάρια» πυρκαγιών.

Ήδη η διακήρυξη της ανοιχτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων», ύψους 190.960€ έχει βγει στον… αέρα από τις 12 Ιανουαρίου.

102 διδακτήρια

Ειδικότερα για κάθε ένα από τα 102 διδακτήρια του δήμου θα εκπονηθεί ή θα επικαιροποιηθεί μελέτη πυροπροστασίας , ώστε με εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου να καταρτιστεί το κατάλληλο πρόγραμμα μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για την ασφάλεια και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όπως επισημαίνεται στον φάκελο σύμβασης μελέτης για το έργο «με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι που θέτει η ελλιπής πυροπροστασία στα κτίρια των πάσης φύσεως σχολικών μονάδων για τη ζωή και την υγεία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και για την προστασία των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών».

Οι μελέτες θα αφορούν σε 39 Νηπιαγωγεία, 38 Δημοτικά και 25 Γυμνάσια-Λύκεια. Ειδικότερα, το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών πυροπροστασίας, όπου ενδεικτικά περιλαμβάνονται σχεδία κάτοψης, τεχνική περιγραφή των μόνιμων συστημάτων πυροπροστασίας σύμφωνα με το Υπόδειγμα της Πυροσβεστικής Διάταξης 16/2015, καθώς και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη μελέτη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας.

Οι εγκεκριμένες μελέτες πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση πιστοποιητικών πυροπροστασίας στα σχολεία του Δήμου Κ.Κέρκυρας.

Ελάχιστα σχολεία με πιστοποιητικά πυρασφάλειας

Σήμερα, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, ελάχιστα σχολεία σε όλο το νησί διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Κι αυτό διότι για να εκδοθούν χρειάζονται προηγουμένως να διαθέτουν οικοδομικές άδειες, οι οποίες ωστόσο απουσιάζουν, παρότι αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια και που κληρονομεί η εκάστοτε δημοτική αρχή.

Πέρσι, μάλιστα σε έλεγχο της Πυροσβεστικής, βεβαιώθηκε πρόστιμο στο 9ο νηπιαγωγείο για την απουσία πιστοποιητικού πυρασφάλειας, ελλείψει οικοδομικής άδειας. Αξίζει να διευκρινιστεί ωστόσο, ότι τα σχολεία παρότι δεν διαθέτουν το πιστοποιητικό πυρασφάλειας διαθέτουν τα προαπαιτούμενα μέτρα, όπως πυροσβεστήρες κ.α.

«Το πιο σημαντικό που έρχεται από το παρελθόν είναι ότι δεν υπάρχουν οικοδομικές άδειες στα σχολεία, ώστε να μπορούν να εκδίδονται πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Ένα παράδειγμα είναι το Δημοτικό Σχολείο Κυνοπιαστών, το οποίο λειτουργεί ακόμη με εργοταξιακό ρεύμα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρότι η δημοτική αρχή δεσμεύθηκε προ έτους για την διενέργεια ελέγχου αντισεισμικής προστασίας των διδακτηρίων δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς στην κατεύθυνση αυτή μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος στις 28-09-2021 υπέβαλλε προς έγκριση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πρόταση για «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού έλεγχου κρίσιμων υποδομών του δήμου», π/υ 173.600 ευρώ, ωστόσο το αίτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ