Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διένεξη Σωματείου - Διοίκησης Νοσοκομείου Κέρκυρας για φθορά εξοπλισμού

Νοσοκομείο Κέρκυρας
14 Ιανουαρίου 2022 / 14:40

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων για τιμωρητική απόφαση - Τι απαντά η Διοίκηση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα ιατρικό εργαλείο που καταστράφηκε έγινε η αιτία «πυρών» από το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το οποίο καταγγέλλει τη Διοίκηση για απόφαση τιμωρητικού χαρακτήρα εναντίον δύο νοσηλευτών.

Τι καταγγέλλει το Σωματείο

«Ο Διοικητής μεθόδευσε πλειοψηφική απόφαση του διορισμένου ΔΣ του Νοσοκομείου, αποφασίζοντας να επιβάλλει στους δύο εργαζόμενους χρηματική ποινή με στέρηση 5 ημερών και καταλογισμό αποζημίωσης περίπου 10.000 ευρώ, στέλνοντας την απόφαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο! Η απόφαση για καταλογισμό αποζημίωσης από εργαζόμενους, για φθορά ιατρικού εξοπλισμού, εν ώρα υπηρεσίας, απλά δεν έχει προηγούμενο».

Επιπλέον το Σωματείο αναφέρει «Η Διοίκηση επιλέγει να πορεύεται το δρόμο σύγκρουσης, της απαξίας, των προσβολών και της τιμωρίας εις βάρος του προσωπικού, επιδιδόμενη σε ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι διώξεων με στοιχεία προσωπικής και κομματικής εμπάθειας.
Μια Διοίκηση που έχει κάνει καθημερινή της ρουτίνα να οδηγεί το προσωπικό σε απολογίες, σε ΕΔΕ, σε εξαντλητικά χρηματικά πρόστιμα, προσφεύγοντας σε κάθε μέσο τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Μια Διοίκηση που ήδη έχει αρχίσει να ξεπερνάει και το χειρότερο της εαυτό, καθώς μετά το «Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν» προχωράει ένα βήμα παραπάνω, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να καταστρέψει υπηρεσιακά και οικονομικά δύο εργαζόμενους από το τμήμα της αποστείρωσης. Ο λόγος που προφασίζεται; Το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία εφαρμογής του πρωτοκόλλου αποστείρωσης ιατρικού εργαλείου, υπήρξε ατύχημα φθοράς του. Επισημαίνεται δε ότι παρόμοιο εργαλείο είχε ξαναχαλάσει πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ιατρικής πράξεως και η Διοίκηση το είχε αντικαταστήσει» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Διοίκηση: Βαριά αμέλεια

«Το εργαλείο που καταστράφηκε ήταν ένα καινούργιο ουρολογικό κυστεοσκόπειο, το οποίο χρειάζεται συγκεκριμένη διαδικασία αποστείρωσης με ειδικά υγρά, για να μην καταστραφεί» αναφέρουν στην "Ε" πηγές της Διοίκησης και προσθέτουν ότι οι δύο νοσηλευτές χρησιμοποίησαν λάθος υγρά, αγνοώντας τις σαφείς οδηγίες του γιατρού, οι οποίες ήταν επίσης αναρτημένες. «Οι νοσηλευτές κλήθηκαν σε απολογία και παραδέχθηκαν την αμέλεια, ενώ γνώριζαν τις οδηγίες και είχαν ξανακάνει την ίδια διαδικασία αποστείρωσης». 

Επί του συγκεκριμένου θέματος συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου το οποίο και αποφάσισε με τρεις ψήφους έναντι δύο, την στέρηση μισθού των εργαζόμενων για πέντε ημέρες. Όπως επισημαίνεται, «ο καταλογισμός αποζημίωσης για την αντικατάσταση ήταν μια διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον Διοικητή, ως η νόμιμη οδός σε όλες τις περιπτώσεις φθοράς δημόσιας περιουσίας, καθώς πρόκειται για ακριβό ιατρικό εξοπλισμό». 

Αναφορικά με το προηγούμενο περιστατικό φθοράς εργαλείου, που αναφέρει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, πηγές της διοίκησης απαντούν ότι ήταν τελείως διαφορετική περίπτωση, καθώς επρόκειτο για εργαλείο που είχε σπάσει λόγω φθοράς, κατά τη διάρκεια εξέτασης ασθενούς, και όχι λόγω αμέλειας.  

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ