Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρύτανης Ιονίου: «Αναδιάρθρωση βάσει πολιτικής απόφασης ή ακαδημαϊκών κριτηρίων;»

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
14 Ιανουαρίου 2022 / 13:53

Νέα παράταση για την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση των ΑΕΙ - Εν αναμονή των κατευθύνσεων της ΑΘΑΕΕ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την κατάθεση των προτάσεων του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν αναμονή των κατευθύνσεων της ΑΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανωτάτης Εκπαίδευσης) για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας βρίσκεται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του. Το ζητούμενο ωστόσο, όπως τονίζει ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ είναι αν θα γίνουν αλλαγές βάσει πολιτικών αποφάσεων ή ακαδημαϊκών κριτηρίων.

«Πέπλο» μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, καθώς αν και οι πρυτάνεις ανέμεναν από τα μέσα Δεκεμβρίου τις βασικές κατευθύνσεις από εκείνο, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, η Υπουργός Ν. Κεραμέως, κατά την Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων την περασμένη Τετάρτη έδωσε νέα παράταση, την τρίτη κατά σειρά, για την υποβολή των εισηγήσεών τους.

Όπως ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις, τις επόμενες ημέρες θα λάβουν επιστολή της, συνοδευόμενη με οδηγίες από την ΑΘΑΑΕ, με την οποία θα δίνεται νέα παράταση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά, προκειμένου να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη. «Με βάση τις κατευθύνσεις το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα επεξεργαστεί αν χρειάζονται να γίνουν αλλαγές στις προτάσεις ακαδημαϊκής και χωρικής αναδιάταξης του Ιδρύματος.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν χρειάζονται να γίνουν αλλαγές, αν αλλάξουν τα δεδομένα ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε. Θεωρούμε ότι τα Τμήματά μας μπορούν να μετεξελιχθούν», τόνισε ο κ.Φλώρος διευκρινίζοντας ότι τα Τμήματα του ιδρύματος έλαβαν την μέγιστη βαθμολογία στις πιστοποιήσεις που διενεργούνται από εξωτερικούς αξιολογητές. Εξάλλου στο ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την ακαδημαϊκή και χωρική αναδιάταξη του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, που παρουσίασε ο κ.Φλώρος το περασμένο φθινόπωρο δεν προβλέπεται καμία κατάργηση Τμημάτων αλλά διατηρήσεις, συνέργειες και μετεξελίξεις αυτών.

Συρρίκνωση Τμημάτων

Παρά ταύτα η αίσθηση που δημιουργείται είναι, ότι το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί διακαώς την συρρίκνωση Τμημάτων ανά την χώρα, αλλά και την λειτουργία των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από την κατάργηση ή την συγχώνευση των ΤΕΙ.

Πάντως η κ.Κεραμέως στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τον Δεκέμβριο στο Λαύριο αναφέρθηκε και στην πιθανή συνέργεια μεταξύ των ΑΕΙ με έμφαση στα Τμήματα εκείνα με το ίδιο αντικείμενο σπουδών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ