Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα mega-yacht στην Κέρκυρα

ΤΑΙΠΕΔ
13 Ιανουαρίου 2022 / 12:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Teaser» ενόψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για το έργο της Μαρίνας mega-yacht της Κέρκυρας,

δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του, προς τους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. 

Υπενθυμίζεται ότ τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε την Κέρκυρα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης και συναντήθηκε με το ΔΣ του ΟΛΚΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου συζητήθηκε η πρόοδος που καταγράφεται στην προετοιμασία των διαγωνιστικών διαδικασιών. 

Η μελέτη για την μαρίνα mega yacht στην πόλη της Κέρκυρας είναι ώριμη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται μέσα στο 2022 να προκηρυχθεί η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση του project σε ιδιώτη.

Σε σχετικό δημοσίευμά του, το ΤΑΙΠΕΔ καταγράφει τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την επένδυση ελκυστική και κυρίως την προνομιακή της θέση στα δυτικά του υπάρχοντος εμπορικού λιμένα, σε γειτνίαση με το σταθμό κρουαζιερόπλοιων.



Επιπλέον: 
- Βρίσκεται δίπλα σε πόλη με πολλά τουριστικά αξιοθέατα,
- Σε μικρή απόσταση από διεθνές αεροδρόμιο - απόσταση τριών (3) χιλιομέτρων, και
- Βρίσκεται, από πλευράς ναυσιπλοΐας, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή – τις ακτές του Ιονίου Πελάγους.
- Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των ελληνικών και των λοιπών μεσογειακών προορισμών - διασυνδεδεμένη με εθνικά και διεθνή λιμάνια και περιοχές μεγάλης ζήτησης, συμπεριλαμβανομένου του Ιονίου, της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Νότιας Ιταλίας και της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν σχετικά λίγες και μόνο μικρές μαρίνες στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Ως εκ τούτου, επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μαρίνες στις οποίες μεγάλα σκάφη θα ήταν σε θέση να αγκυροβολήσουν και πολύ μικρή προσφορά. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει πλησίον ανταγωνισμός κοντά, επομένως αναμένεται υψηλή εκμετάλλευση των θέσεων ελλιμενισμού της Μαρίνας εξαρχής.

Η έννοια της μαρίνας μεγάλων σκαφών τύπου mega-yacht

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ενόψει της διαγωνιστικής διαδικασίας, η μελέτη άλλων επιτυχημένων παραδειγμάτων μαρινών τύπου mega-yacht στην αγορά, καταδεικνύει ότι έχουν συνήθως τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Η πλειοψηφία της χωρητικότητας είναι αφιερωμένη σε super-και mega-yacht σκάφη
- 24 /7 εξυπηρέτηση, πολύγλωσσο προσωπικό.
- Εγκαταστάσεις πρατηρίων καυσίμων και υπηρεσίες συντήρησης σε μικρή κλίμακα.
- Ακίνητα (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα) εντός των εγκαταστάσεων και απαραίτητα για το επιχειρηματικό μοντέλο.
- Άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής / αθλητισμού που προσφέρονται (ή σε κοντινή απόσταση)
- Εγγύτητα στο διεθνές αεροδρόμιο, με αποκλειστικούς τρόπους μεταφοράς (ιδιωτικά τζετ, ελικόπτερα)

Υποδομές / Προτεινόμενες Χρήσεις και Κτίρια

Η μαρίνα mega-yacht θα έχει τη δική της είσοδο από τον δημόσιο δρόμο, με τις εγκαταστάσεις της να βρίσκονται χωριστά από τον υπόλοιπο λιμένα. Οι προτεινόμενες χρήσεις και κτίρια περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις επισκευής μικρών σκαφών, αντλιοστάσιο και υποσταθμό ηλεκτρισμού, ξενοδοχεία, bar, καταστήματα, supermarket, γυμναστήριο και γήπεδα τέννις. Επίσης στις προτεινόμενες χρήσεις περιλαμβάνεται κτίριο διοίκησης, πύργος ελέγχου και ανεξάρτητη είσοδος.

Βασικές τεχνικές διαστάσεις

- Χερσαία ζώνη 39,400 τ.μ.
- Επιχώσεις 19,750 τ.μ.
- Μέγιστο μήκος γιοτ («LOA») 140 μέτρα
- Βάθος >= 5 μ
- Ανύψωση και καθέλκυση βοηθητικών σκαφών μόνο

Όπως διευκρινίζει το ΤΑΙΠΕΔ, η περιγραφή αυτή αποτελεί μια ενδεικτική παρουσίαση η οποία έχει προετοιμασθεί σε δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με συγκεκριμένες πληροφορίες, διαθέσιμες κατά την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου. Η έκδοση οποιουδήποτε εγγράφου διαγωνισμού (Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, Σύμβαση Υπο-παραχώρησης κ.λπ.), από τη στιγμή που αυτό θα καταστεί διαθέσιμο, θα υπερισχύει και θα αντικαταστήσει τις προδιαγραφές.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ