Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική και κατόπιν εορτής η παρέμβαση Γκίκα για το Κέντρο Υγείας Κέρκυρας

Κέντρο Υγείας
12 Ιανουαρίου 2022 / 12:26

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την υποστελέχωση του ΕΣΥ και την παρέμβαση Γκίκα:

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με  τον χειρότερο τρόπο οι καταγγελίες μας για την τρομακτική υποστελέχωση των δομών υγείας και στο νησί μας, η εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα Κέντρα Υγείας, η σωματική και ψυχική εξάντληση των εργαζομένων, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, στο ΕΣΥ.

Η επιβεβαίωση ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο μέσα από την υποβολή παραίτησης από το ΕΣΥ του κ.Φοίβου Κακαβίτσα, πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας, γενικού γιατρού και στελέχους του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας.
     
Με απόφαση της 6ης Υ.Π.Ε ήδη από τον Δεκέμβρη στο Κέντρο Υγείας της Πόλης ανατίθεται επιπλέον των μέχρι στιγμής αρμοδιοτήτων και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών από 6-11 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι το Κ.Υ. Πόλης πέρα από τους εμβολιασμούς και των υπόλοιπων πληθυσμιακών ομάδων παρέχει κάθε είδους υπηρεσίας υγείας (εμβολιασμούς κατ' οίκον, έκτακτα και τακτικά ιατρεία, επείγοντα κ.α.) με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει.

Η ανακοίνωση χθες του νέου προγράμματος εφημεριών που αναγκάζει, ελλείψει άλλων γιατρών, τους γενικούς γιατρούς σε 7ήμερη εργασία με τις μισές ημέρες σε 17ωρη διαρκή εργασία  είναι αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτό είναι το burn out των εργαζομένων του ΕΣΥ, η σωματική και ψυχική τους εξάντληση που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος τους στα όρια της κατάρρευσης.
    
Υπεύθυνη για αυτό δεν είναι παρά η κυβέρνηση, το περίφημο επιτελικό κράτος, κι αυτό όχι για λόγους ανικανότητας ή ολιγωρίας, αλλά γιατί είναι πολιτική επιλογή και ιδεολογική δέσμευση της κυβέρνησης, η εγκατάλειψη του ΕΣΥ, η αποδυνάμωσή του και η παραχώρηση μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στο όνομα αυτής της ιδεολογικής αγκύλωσης η κυβέρνηση αρνείται να σχεδιάσει και να πάρει μέτρα για την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, αρνείται να σχεδιάσει μεσοβραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις και λειτουργεί «βλέποντας και κάνοντας» χωρίς όμως να αναιρεί τις βασικές επιλογές της. Είναι μια πολιτική που αφήνει πολίτες και εργαζόμενους στο έλεος της πανδημίας, είναι μια πολιτική που φέρνει την χώρα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Για αυτό τον λόγο και η παρέμβαση του βουλευτή της Ν. Δημοκρατίας στο νησί κρίνεται υποκριτική και σίγουρα κατόπιν εορτής. Δυο χρόνια τώρα επισημαίνουμε τα λάθη, τις εγκληματικές παραλείψεις, την δραματική υποστελέχωση. Δυο χρόνια τώρα καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων αλλά και των μακροπρόθεσμων αναγκών εισακούοντας τα δίκαια αιτήματα και τις προτάσεις των υγειονομικών.

Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης, ούτε ο κ. Γκίκας, δεν συγκινήθηκε. Όλοι συνέβαλαν να εξαιρεθεί η Κέρκυρα από την ένταξή της στην προβληματική ζώνη Α, που θα έδινε περισσότερα κίνητρα στους νέους γιατρούς να έλθουν στο ακριβό νησί μας με την έλλειψη στέγης και υποδομών.

Δεν άκουσαν καν την επιστημονική κοινότητα, παρά μόνο τους λίγους επιστήμονες που δέχτηκαν να γίνουν εργαλεία της κυβερνητικής πολιτικής. Τα κροκοδείλια δάκρυα δεν έχουν τώρα σημασία.
    
Αυτό που χρειάζεται είναι άμεσες ενέργειες που να ενισχύουν το Εθνική Σύστημα Υγείας, να ενισχύουν το προσωπικό οικονομικά και εργασιακά, να το ανακουφίζουν και να του δίνουν ψυχολογική στήριξη για την συνέχεια. Διότι το τέλος της πανδημίας είναι ακόμα μακριά.