Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αίρονται σιγά – σιγά τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την παραλιακή της Γαρίτσας

Γαρίτσα
11 Ιανουαρίου 2022 / 15:35

Εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η απόφαση για την εξαίρεση των περιβαλλοντικών όρων για την αποκατάσταση του τμήματος από το ύψος Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αίρονται σιγά – σιγά τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την αποκατάσταση του παραλιακού τοίχους και πεζοδρομίου της παραλιακής λεωφόρου Γαρίτσας από το ύψος Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο της Κέρκυρας.

Μετά από αρκετούς μήνες καθυστέρησης διαβιβάστηκε αισίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η δημοσιοποίηση του φακέλου εξαίρεσης από την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου που αναμένεται να αλλάξει την σημερινή κάκιστη όψη του παραλιακού μετώπου.

Το μεγάλο "αγκάθι"

Η εξαίρεση των περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με το άρθρο 12 Α Ν. 2971/2001 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) αποτελούσε το μεγάλο «αγκάθι» για την Περιφέρεια, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο και να αποκτήσει επιτέλους η παραλιακή της Γαρίτσας την εικόνα που της αρμόζει ως η «βιτρίνα» της πόλης και τουριστική ατραξιόν της Κέρκυρας.

Ήδη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει προβλέψει την ένταξη ποσού 1.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες εργασίες για την εκτέλεση του έργου. Ωστόσο, το έργο δεν αναμένεται να ξεκινήσει τόσο άμεσα, καθώς πρέπει να μεσολαβήσουν κι άλλες διαδικασίες μέχρι τα μηχανήματα να πάρουν επιτέλους μπρος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΙΝ, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΥΠΕΝ θα υποβληθεί αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία (με την οποία επίσης έχει προηγηθεί συνεννόηση) για χορήγηση άδειας επείγουσας παρέμβασης εντός του αιγιαλού και εν συνεχεία θα δημοσιευθεί πρόσκληση για την δημοπράτηση και την ανάθεση του έργου σε εργολάβο.

Τα έργα

Τα τεχνικά έργα που θα εκτελεστούν αποσκοπούν αποκλειστικά στην διαχείριση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την καταστροφή της 12/11/2019, η οποία οδήγησε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν τόσο στις θέσεις πλησίον των τεχνικών των ομβρίων όσο και σε σημεία που παρασύρθηκαν πλάκες ή κατέπεσαν, ενώ με τις υποσκαφές υποχώρησαν τα παραλιακά πεζοδρόμια που επιβαρύνθηκαν κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που θα εκτελεστούν αφορούν σε αντιστήριξη της οδού, αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την θάλασσα και ταυτόχρονα πλήρη αποκατάσταση του πεζοδρομίου, στα σημεία που υπάρχουν κουφώσεις για να μην δημιουργηθούν μελλοντικά ανάλογα προβλήματα. Παράλληλα θα γίνει και πλήρης πρόβλεψη ενίσχυσης του υφιστάμενου τοιχίου για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ