Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι πλοιοκτήτες σε καρτέλ, οι ναυτικοί σε εξοντωτικά ωράρια

πορθμειακή
07 Ιανουαρίου 2022 / 21:30
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Κάτω από τη μύτη του Λιμεναρχείου το καρτέλ στη γραμμή Κερκύρας - Ηγουμενίτσας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Στην επικαιρότητα επαναφέρει με καυστική ανακοίνωσή της (7.1.22) η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) τα όσα διαπιστώθηκαν στη γραμμή Κερκύρας - Ηγουμενίτσας και προκάλεσαν την επιβολή προστίμων σε δυο πλοιοκτήτριες εταιρείες.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Δ/νσης Ανταγωνισμού, που αναπαράγεται στο σχετικό της ΠΕΝΕΝ, οι δυο εταιρείες είχαν συμφωνήσει τιμές και δρομολόγια. Το γεγονός διαπίστωσε η έρευνα που έγινε ύστερα από καταγγελίες. Οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών ομολόγησαν τη μεταξύ τους συμφωνία και τις εξ' αυτής ενέργειες, προκειμένου να υπαχθούν στην αποκαλούμενη διαδικασία διευθέτησης διαφορών και να τους επιβληθούν πρόστιμα με έκπτωση, όπως προβλέπεται. Το καθεστώς που επέβαλαν στη γραμμή διαρκούσε επί ενάμισι χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τον Ιούλιο του 20, που σταμάτησε ύστερα από τον έλεγχο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα και κινήθηκε αυτεπάγγελτη διαδικασία για την εξέταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην πορθμειακή σύνδεση του λιμένα Ηγουμενίτσας με την νήσο Κέρκυρα. Στις 9/7/2020 κλιμάκιο της ΓΔΑ πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο (μετά από καταγγελία) στην έδρα των εταιριών: Κοινοπραξία πλοίων Κέρκυρας και στην Κοινοπραξία πλοίων Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας - Παξών. Προκειμένου να συλλεχθούν και να αξιολογηθούν τα στοιχεία του ελέγχου ελήφθησαν ανωμοτί καταθέσεις από τους νόμιμους εκπροσώπους των παραπάνω κοινοπραξιών. Με βάση το πόρισμα της έρευνας της Υπηρεσίας, διαπιστώθηκαν άμεσες και έμμεσες επαφές μεταξύ των δύο ανταγωνιστριών επιχειρήσεων για τη διαμόρφωση των τιμών των εισιτηρίων αλλά και τις δηλώσεις δρομολογίων των Κοινοπραξιών.
 
Τα πρόστιμα
 
Η Επιτροπή επέβαλε μειωμένα πρόστιμα λόγω της διαδικασίας διευθέτησης διαφορών για την τέλεση της διαπιστωθείσας, βάσει του σκεπτικού της Απόφασης, παράβασης του άρθρου 1 του ν. 3959/2011, ήτοι ποσού 189.972,0 € για την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, και ποσού  134.892,0 € για την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΠΑΞΩΝ (Σύνολο προστίμων: 324.864 €).
 
Η ΠΕΝΕΝ
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ, στόχος αυτής της καρτελικής σύμπραξης ήταν η διαμόρφωση τιμών σε διαφορετικά επίπεδα από αυτά στα οποία θα είχαν διαμορφωθεί υπό συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού και η κατανομή πελατών μεταξύ τους.
Οι ανωτέρω παραβάσεις έχουν ως ημερομηνία έναρξης τις 24/1/2019 και ως ημερομηνία λήξης την 9/7/2020, περίοδο που ελέγχθηκε από την ΓΔΑ στις έδρες των αναφερόμενων εταιριών - κοινοπραξιών.
Στο σχόλιο της η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι το Δημόσιο έχει δώσει την τελευταία 15ετία 1,25 δις € ως επιδότηση στους ακτοπλόους εφοπλιστές, ποσόν πολύ μεγαλύτερο από την αξία των πλοίων τους και ζητάει ο έλεγχος να επεκταθεί και στην ακτοπλοΐα.
 
Πραβίαση ωραρίου καταγγέλλει το τοπικό σωματείο
 
Στο δελτίο τύπου από 28/12/2021 έως 9/1/2022 ορθή επανάληψη (5), που εκδόθηκε από το ΚΛ Κέρκυρας την 30/12/2021 για την πορθμειακή γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα την 31/12/2021, πλοίο δρομολογημένο από ώρα 03:30 εκτελεί το τελευταίο δρομολόγιο την 20:45.
Με έναρξη εργασίας την 02:45 και πέρας 23:15 το ωράριο απασχόλησης είναι 20 ώρες και 30 λεπτά, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της τελευταίας συλλογικής σύμβασης εργασίας πορθμείων 2019, που είναι σε ισχύ και ορίζει σαφώς ότι η υπηρεσία είναι συνεχής με μία διακοπή που δεν μπορεί να υπερβεί την μία ώρα, εκτός αυτού παραβιάζει και τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 10 ώρες ανά 24ωρο όπως ορίζει το προεδρικό διάταγμα 152/2003 περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας των ναυτικών.
Απαιτούμε έγγραφη απάντηση στην παραπάνω καταγγελία, έλεγχο μισθοδοσίας ναυτικών και βιβλίου υπερωριών, πειθαρχικό έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών για τη μη τήρηση της νομιμότητας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.