Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεπεκλής: Απολογισμός της δημοτικής θητείας για τη χρονιά που φεύγει

Γιάννης Τρεπεκλής
30 Δεκεμβρίου 2021 / 11:27

Ανακοίνωση του Γιάννη Τρεπεκλή, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:

Φθάνει η στιγμή που θα αποχαιρετήσουμε το 2021 και θα υποδεχτούμε το νέο έτος και ως είθισται, είναι η στιγμή του απολογισμού, για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν και βεβαίως για αυτά που περιμένουμε να γίνουν για τον τόπο μας.

Από την πρώτη στιγμή αυτής της δημοτικής θητείας, οι συνεργάτες μου και εγώ, δεν επιδοθήκαμε σε μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική, αλλά αντιθέτως, με τεκμηριωμένες προτάσεις, παραινέσεις και προτροπές επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, χωρίς όμως δυστυχώς να εισακουστούμε.

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια δημοτικής θητείας ένας ακόμα απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής δυστυχώς κρίνεται αντικειμενικά φτωχός και αναντίστοιχος των προβλημάτων και των αναγκών του τόπου και της κοινωνίας. Ένας ακόμα χρόνος φεύγει και για το σημαντικότερο πρόβλημα που όφειλε η σημερινή δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει, δηλαδή τη διαχείριση των απορριμμάτων, δυστυχώς βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση απ΄ όταν ανέλαβε τη δημοτική εξουσίας.

Ο διαγωνισμός του ΣΥΔΙΣΑ για τη δημοπράτηση του εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «ναυάγησε» στην Α.Ε.Π.Π παρά τις επισημάνσεις μας και τις προτάσεις μας, για την αποφυγή λαθών και δεν έφτανε αυτό, αλλά και η δεύτερη προσπάθεια για τη δημοπράτηση του εργοστασίου αυτή την φορά από τον ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, προσκρούει σε νέα εμπόδια. Χάνουμε διπλά και γιατί δεν έχουμε μέχρι τώρα το εργοστάσιο και γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως για την ανακύκλωση και χρυσοπληρώνουμε την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού. Και την ίδια στιγμή η κατάσταση στο Τεμπλόνι είναι πραγματικά απελπιστική, πολύ χειρότερη από το παρελθόν.

Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό πρόβλημα, που για μια ακόμα χρονιά δεν έχει δοθεί λύση, είναι το υδρευτικό πρόβλημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κάτοικοι των Σιναράδων και της ευρύτερης περιοχής να μείνουν χωρίς νερό για τέσσερις ημέρες από την παραμονή των Χριστουγέννων. Αφού καθυστέρησε η συγκρότηση του Δ.Σ της ΔΙΑΔΕΥΚΑΚ περίπου 18 μήνες, στο τρίτο έτος της θητείας της η δημοτική αρχή εξήγγειλε ότι θα δημοπρατηθεί το υποέργο της μονάδας αφαλάτωσης στην Χρυσίδα, με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από το 2018 και ενώ λογικά θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί.

Και περιμένουμε βεβαίως να δούμε τι θα γίνει με το έργο των Φραγμάτων με συγκεκριμένες ανακοινώσεις και χρονοδιαγράμματα και όχι υποσχέσεις που αποδεικνύονται «κούφια λόγια». Κλείνει μια ακόμα χρονιά και δυστυχώς καταγράφεται παντελής ανυπαρξία σοβαρών έργων δημόσιων υποδομών στο Δήμο μας, σχετικά με το κυκλοφοριακό και το οδικό δίκτυο, γιατί προφανώς κάποια «πασαλείμματα» στο οδικό δίκτυο δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες ενός γερασμένου και κακά συντηρημένου δικτύου. Τα πολλά χρήματα που έδωσε το κράτος αποδειχτήκαμε αδύναμοι να τα απορροφήσουμε.

Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει δρομολογηθεί καμία ενέργεια και πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ελλείμματος οργανωμένων χώρων στάθμευσης. Το υπόγειο πάρκινγκ στο Σαρόκο έχει εγκαταλειφθεί, ενώ δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για τον μικρό δακτύλιο της πόλης. Και βέβαια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο.

Για να μην μακρυγορούμε η ίδια ανυπαρξία έργων είναι εμφανής και στις κτηριολογικές υποδομές της εκπαίδευσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοτικό σχολείο Γαστουρίου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2018, αλλά η κατασκευή του μετατίθεται στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Εμφανής είναι και η δυσκολία συμβασιοποίησης των έργων συντήρησης των σχολείων Α! και Β! εκπαίδευσης με τα χρήματα που παίρνουμε από τους ΚΑΠ. Και τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν με τις πολιτιστικές υποδομές, ακόμα περιμένουμε την έναρξη των εργασιών στο Φοίνικα και τις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Θέατρο και στο ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζάκομο, ενώ την ίδια στιγμή η Δημοτική αρχή εμφανίζεται πολύ «γενναιόδωρη» να υιοθετήσει την πρόταση του πολιτιστικού ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς στην ακρόπολη του Νέου Φρουρίου για τη δημιουργία Μουσείου τυπογραφίας, αγνοώντας την αρνητική απόφαση προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο ίδιο έργο θεατές και στις αθλητικές υποδομές, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες, και όχι «ένταξη» για το κολυμβητήριο του ΝΑΟΚ και το κλειστό προπονητήριο του Κ.Γ.Σ που όμως εκ των πραγμάτων είναι απίθανο έως εξαιρετικά δύσκολο να μετουσιωθούν σε έργα στην παρούσα θητεία. Την ίδια στιγμή, μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή έχει αποτύχει να πείσει τη Κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τελευταία πράξη παραχώρησης του παραθαλάσσιου μετώπου στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας. Ας ευχηθούμε ότι θα συμβεί το 2022.

Στα θετικά της δημοτικής αρχής μπορεί να καταγραφεί ο εορταστικός στολισμός τμήματος της παλαιάς πόλης, την ίδια στιγμή όμως μεγάλες περιοχές της πόλης είναι βυθισμένες στο σκοτάδι, όπως και τα χωριά μας. Μακάρι να μην ήμασταν στην δυσάρεστη θέση στο πλαίσιο αυτού του σύντομου απολογισμού να μην καταγράφαμε την ολιγωρία, την αβελτηρία, τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και τους λάθους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας της και χαρακτηριστικά όπως ότι για 4 – 5 χρονιά δεν λειτούργησαν οι Δημοτικές κατασκηνώσεις στο Βίδο ή ότι άφησε τις παραλίες μας χωρίς ναυαγοσώστες και γλιτώσαμε το πρόστιμο με κυβερνητική απόφαση, ενώ δεν φροντίσαμε να γίνουμε πρωταθλητές στις Γαλάζιες Σημαίες, όπως στο παρελθόν.

Προς προβληματισμό θέτω και τα παρακάτω: Όσον αφορά στον τουρισμό οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δυστυχώς δεν έγινε μεθοδική, στοχευμένη και αποτελεσματική τουριστική προβολή και χωρίς ίχνος υπερβολής ο τουριστικός προορισμός μας αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο.

Την ίδια στιγμή που η κλιματική κρίση αποτελεί πραγματικότητα η δημοτική αρχή απέτυχε να απορροφήσει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ παράλληλα δεν έγιναν και αντιπυρικές παρεμβάσεις. Στην οργάνωση του Δήμου δεν προωθήθηκε ο νέος ΟΥΕ που θα διευκόλυνε τις προσλήψεις μονίμου προσωπικού και την κινητικότητα καθώς και αξιολογικές κρίσεις προϊσταμένων.

Τέλος εμφανείς είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις όπως π.χ το πρόγραμμα Φιλόδημος (πυροπροστασία σχολείων, ράμπες ΑΜΕΑ, προμήθειες μηχανημάτων και απορριμματοφόρων και μελέτες από το Π.Δ.Ε για την Παλιά Πόλη και έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων από το ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) κ.λ.π

Όμως σε αυτό το χρονικό σταυροδρόμι που αποχαιρετούμε το παλιό έτος και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά, να ευχηθούμε σε όλες τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους υγεία σε όλον τον κόσμο, που εν μέσω πανδημίας είναι το μεγαλύτερο αγαθό και το 2022 πραγματικά να αποτελέσει για τον τόπο μας την αφετηρία και το έναυσμα για μια διαφορετική πορεία με ενότητα και κοινή προσπάθεια.