Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Θλιβερός ο απολογισμός της χρονιάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΣΥΡΙΖΑ
30 Δεκεμβρίου 2021 / 08:29

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Αναμφισβήτητα το 2021 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Η κοινωνία μας δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά από την παρατεταμένη οικονομική και υγειονομική κρίση. Επονείδιστα μέτρα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας διαμόρφωσαν μια αμείλικτη καθημερινότητα για τον μέσο πολίτη και κυρίως για τις ευπαθείς και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ταυτόχρονα τέθηκαν σε δοκιμασία τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μας καθώς η χρονιά που τελειώνει σημαδεύτηκε από σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων μας. 

Αυξήθηκε η βία κατά των γυναικών. Μετράμε ήδη 17 γυναικοκτονίες και σοβαρή αύξηση στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. 

Παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων. Κορυφή του παγόβουνου το εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και η εξάντληση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Ανισότητες στην εκπαίδευση.  Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση εκτιμάται ότι ένας στους πέντε μαθητές που παρακολουθούσαν στα διαδικτυακά μαθήματα των σχολείων δεν είχε πρόσβαση σε υπολογιστή. 

Τα άτομα με αναπηρία και οι φυλακισμένοι επηρεάστηκαν δυσανάλογα από τον παρατεταμένο περιορισμό στα σπίτια τους, σε κλειστά ιδρύματα ή υποστηριζόμενες δομές διαβίωσης, καθώς οι αρχές απέτυχαν να εξασφαλίσουν υποστήριξη για τα άτομα αυτά.

Οι μετανάστες και τα ασυνόδευτα παιδιά είναι κατά χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στα νησιά, διαμένουν σε άθλιες συνθήκες και εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Επιθέσεις κατά των ατόμων LGBTQ. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση στα εγκλήματα μίσους προς (LGBT) άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αδικαιολόγητη αστυνομική βία. Η κατάχρηση της επιβολής του νόμου παραμένει μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική. Μην ξεχνάμε την αστυνομική βία που σημειώθηκε όλο το 2021 στις πλατείες των πόλεων, όπως στη Νέα Σμύρνη.

Τον Απρίλιο, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), δήλωσε ότι η κακομεταχείριση από την αστυνομία, ειδικά κατά μεταναστών και Ρομά, παραμένει συχνή, ιδιαίτερα στις αστυνομικές εγκαταστάσεις. Αποκορύφωμα η δολοφονία του Ρομά Νίκου Σαμπάνη. 

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ψήφισε έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο που ρυθμίζει τις διαδηλώσεις που εγείρει ανησυχίες για αδικαιολόγητη παρέμβαση στο δικαίωμα της ειρηνικής συγκέντρωσης.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή, ως μία μεγάλη Αριστερή Προοδευτική Παράταξη έχουμε μέγιστο ηθικό χρέος απέναντι στους συμπολίτες μας. Η ψυχή των κοινωνιών είναι οι πολίτες τους και η δύναμη των πολιτών είναι η δημοκρατία. 

Οι περιστάσεις μας καλούν να συστρατευτούμε σε έναν ολομέτωπο αγώνα με υπευθυνότητα λόγων και έργων. Ενωμένοι, με αλληλεγγύη, με συλλογικότητα και με αγωνιστικότητα ας υποδεχτούμε το 2022. Για να είναι ο νέος χρόνος ειρηνικός και ελπιδοφόρος.