Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος: Αντιλαϊκός και ψευδεπίγραφος ο προϋπολογισμός του 2022

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
29 Δεκεμβρίου 2021 / 13:37

Η ΑΝΑΣΑ καταψήφισε τον προϋπολογισμό και το σχέδιο δράσης της ΠΙΝ για το 2022.

Η ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑ με επικεφαλής τον Θ. Γαλιατσάτο:

Αντιλαϊκός και ψευδεπίγραφος ο προϋπολογισμός του 2022 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στηρίζει μόνο την αμειβόμενη ομάδα διοίκησης της ΠΙΝ.
29/12/2021
Αντιλαϊκό χαρακτήρα, ψευδεπίγραφη εικόνα και κύρια στόχευση την στήριξη της αμειβόμενης ομάδας διοίκησης της ΠΙΝ επεσήμαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του προϋπολογισμού και του σχεδίου δράστης 2022 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Η ΑΝΑΣΑ καταψήφισε τον προϋπολογισμό και το σχέδιο δράσης, καταθέτοντας μια σειρά σχόλια και παρατηρήσεις επί των εισηγητικών κειμένων:

1. Η επιχορήγηση μέσω των ΚΑΠ παραμένει αναλλοίωτη ως προς το ύψος του διατιθέμενου ποσού των 3.920.000 ευρώ.

2. Η περιφερειακή αρχή στην κατανομή μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων χρησιμοποιεί μόνο το πληθυσμιακό κριτήριο και αδιαφορεί για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ενότητας, όπως για παράδειγμα το μήκος του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, το πλήθος των καταγεγραμμένων ρεμάτων/χειμάρρων κ.α.

3. Η περιφερειακή αρχή επιλέγει να μειώσει δαπάνες από έσοδα ΚΑΠ:
για δράσεις αθλητισμού-πολιτισμού  -40%,
για το φεστιβάλ παιδικών χορωδιών -66%,
για την μετακίνηση αθλητικών σωματείων εκτός έδρας -50%,
για κοινωνική μέριμνα -62%,
για πολιτική προστασία -4%.

4. Από την σύγκριση μεταξύ των πινάκων έργων και δράσεων των ετών 2022 και 2021 προκύπτει ότι σε επίπεδο ΠΙΝ δεν εκτελέστηκαν καθόλου 15 από τις 30 προγραμματισμένες δράσεις για το 2021. Κάτι ανάλογο ισχύει και σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων.

5. Παρουσιάζονται έργα προϋπολογισμού 48.195.000 ευρώ που δεν έχουν καμία χρηματοδότηση ως «προτεινόμενα»! Πέραν αυτού, από το ποσόν αυτό τα 23.195.000 ευρώ χρεώνονται στο ΠΔΕ, όταν πριν λίγες εβδομάδες στην συζήτηση για το ΕΠΑ (νέο ΠΔΕ) η εισήγηση της περιφερειακής αρχής ανέφερε ότι τα υπόλοιπα διαθέσιμα για νέα έργα στο ΠΔΕ είναι μόνο 14 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα μέχρι το 2025.

6. Οι δαπάνες για θέματα covid-19 καθώς και οι δαπάνες για την μεταφορά των μαθητών παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2021, ενώ είναι η προφανέστατη η ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης τους.

7. Σημαντικά έργα συγχρηματοδοτούμενα «εξαφανίζονται» από τον χάρτη με μηδενικές δαπάνες, όπως το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης ή το μεγάλο έργο της οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού πλέον των 40 εκατομμυρίων ευρώ που μετατίθεται για το εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον.

8. Η χρηματοδότηση των 20 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των υποδομών της Κεφαλονιάς από τον Ιανό παρουσιάζει μηδενική αξιοποίηση, η χρηματοδότηση για τις ανάγκες της Κέρκυρας από τον Μπάλο είναι ελάχιστη κάτω του εκατομμυρίου, ενώ στο πρόγραμμα εμφανίζονται ως χρηματοδοτήσεις και πιστώσεις για το 2022 έργα από την εποχή του σεισμού στην Λευκάδα (2015) ή από την κατασκευή του λιμανιού της Ερείκουσας που έχουν  ήδη απορροφηθεί πριν αρκετά χρόνια.

9. Παρά το γεγονός ότι, «εκμεταλλευόμενη» η περιφερειακή αρχή τις έκτακτες συνθήκες λόγω Ιανού, Μπάλου, covid-19, ελάμβανε αποφάσεις εκτέλεσης των έργων χωρίς κανονικούς διαγωνισμούς και ουσιαστικά με απευθείας αναθέσεις, η παραγωγή έργου και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021 καρκινοβατούν και βρίσκονται γύρω στο 5%!

10. Το μόνο πεδίο στο οποίο εντοπίζεται άνοδος των δαπανών είναι οι δημόσιες σχέσεις της περιφερειάρχη, τα πολλαπλά ταξίδια της ιδίας και των υπολοίπων μισθοδοτούμενων αιρετών και συμβούλων. Για την κάλυψη της μισθοδοσίας, των επιδομάτων, των εξόδων ταξιδίου, των υπερωριών της μικρής αριθμητικά ομάδας που διοικεί την ΠΙΝ (περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, εντεταλμένοι, έπαρχος, σύμβουλοι και συνεργάτες καθώς και αποσπασμένοι υπάλληλοι) απαιτούνται περίπου 5.000.000 ευρώ(!) ποσόν ρεκόρ από την ίδρυση της Περιφέρειας. Κάθε ένας από αυτούς που απαρτίζουν την ομάδα αυτή κοστίζει μηνιαίως κατά μέσο όρο πάνω από 10.000 ευρώ στους πολίτες των Ιονίων και της χώρας.
'
Συμπερασματικά

- Τα έσοδα και οι επιχορηγήσεις παραμένουν καθηλωμένα, κάτω από τις ανάγκες που υπάρχουν.

- Ο προϋπολογισμός στερείται μιας ευρείας και δυναμικής αντίληψης που είναι απαραίτητη για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

- Ο προϋπολογισμός είναι ανεδαφικός και ανεφάρμοστος, όπως μαρτυρεί η εμπειρία του 2021 και του 2020, και επί πλέον είναι ασυνάρτητος και ψευδεπίγραφος, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και προσδοκίες.

- Μέσω των απευθείας αναθέσεων συντελείται βίαιη μεταφορά δημοσίων πόρων στα εργολαβικά συμφέροντα, ενώ χρηματοδοτούνται παράνομες και παράτυπες εργασίες και δράσεις, όπως η πληρωμή υπαλλήλου που παρανόμως απασχολείται στο προσωπικό γραφείο τής περιφερειάρχη ή όπως η χρηματοδότηση της μελέτης για τα κρασιά που παρατύπως ανατέθηκε στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

- Πλην των χρηματοδοτήσεων των έργων ΕΣΠΑ και ΠΔΕ από το Περιφερειακό Ταμείο, ο προϋπολογισμός καλείται να στηρίξει με υπέρογκα ποσά μια μικρή ομάδα στελεχών και να προωθήσει μια υπερφίαλη προσωπική πολιτική δημοσίων σχέσεων της περιφερειάρχη.

Με βάση την ανάλυση αυτή, τα ευρήματα που παρουσιάζονται και τα καταληκτικά συμπεράσματα, η ΑΝΑΣΑ καταψήφισε τον προϋπολογισμό και το σχέδιο δράσης της ΠΙΝ για το 2022.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά