Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γνωριμία των τουριστικών φορέων της Κέρκυρας με την ψηφιακή ιστορική περιήγηση

Ολογράμματα
28 Δεκεμβρίου 2021 / 16:17

Παρουσίαση του «Ψηφιακού Οδηγού Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων» του Ερευνητικού Εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών (inArts) του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το  Ερευνητικό Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (inArts)  του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργάνωσε μια σειρά συναντήσεων  για την παρουσίαση του έργου «Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων» το  οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ιόνια Νησιά 2014-2020".

Η  παρουσίαση  έγινε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου,  Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Δεληγιάννη και ήταν ειδικά σχεδιασμένη ώστε να προσεγγίζει τις διαφορετικές ανάγκες των επαγγελματιών ων φορέων. Εξήγησε πως λειτουργούν οι διαδρομές και η παραμετροποίησή τους,  πως η δυνατότητα επισκόπησης του μνημείου μέσω βίντεο 360 μοιρών ενισχύει την χωρική κατανόηση της θέσης του χρήστη και πως οι ολογραμματικές πυραμίδες αποτελούν έναν από τους τρόπους γνωριμίας των επισκεπτών με το περιεχόμενο του μνημείου, τονίζοντας πως τα μεταδεδομένα που συλλέγονται από το σύστημα μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς όπως πχ ανάγκες μελέτης και αποκατάστασης του μνημείου, την προσβασιμότητα του από όλους και ιδιαίτερα από  άτομα που ανήκουν  σε  ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κλπ.
 
Στη συνάντηση  με το ΤΤΕ Κέρκυρας, επισημάνθηκαν οι διαφορετικές παράμετροι χρήσης της εφαρμογής  για τους μηχανικούς  και τους αρχιτέκτονες και πως οι νέες τεχνικές φωτογραμμετρίας και βιντεογραμμετρίας που εξελίχθηκαν πέραν από τη φωτορεαλιστική απεικόνιση, αποτυπώνουν  στοιχεία σημαντικά  για τη μελέτη και την αποκατάσταση του μνημείου. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Γιάννης Μεταλληνός, επιβεβαίωσε  τις νέες δυνατότητες που παρέχουν τα πληροφοριακά συστήματα και την ιδιαίτερη σημασία των ανοικτών δεδομένων σε επίπεδο διαχείρισης, καθώς παρέχουν πληροφορία η οποία στο παρελθόν ήταν δύσκολο να συλλεχθεί, δηλώνοντας το γενικότερο ενδιαφέρον του φορέα που εκπροσωπεί για το πρόγραμμα. Ο δε εκπρόσωπος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Κέρκυρας Προκόπης Νικητόπουλος, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις νέες μεθόδους απεικόνισης και προβολής και την ευκολία της διαδικασίας μοντελοποίησης καθώς  και την ανάγκη για τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης του μνημείου.
 
Με την ολοκλήρωσή της παρουσίασης στους επαγγελματίες του τουρισμού Κέρκυρας ο διευθυντής του ξενοδοχείου Corfu Holiday Palace, Γιώργος Λίντης, εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την εφαρμογή και ακολούθησε συζήτηση για τις δυνατότητες που παρέχουν τα νέα εργαλεία σε επίπεδο ανάδειξης και προώθησης του πολιτιστικού προϊόντος μέσα από τις τουριστικές επιχειρήσεις,
ερχόμενο  να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στο χώρο. Ο  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κύριος Μπάμπης Βούλγαρης μίλησε για τη γενίκευση της προτεινόμενης μεθοδολογίας και την υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ ο Σπύρος Ρόκας εξέφρασε τον ενθουσιασμό και την υποστήριξή του για τη διεύρυνση του περιεχομένου προκειμένου να καλυφθούν περιοχές πέραν από το μνημείο του Ιστορικού Κέντρου της πόλης της Κέρκυρας.
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παραγωγική υπήρξε και  η συνάντηση με το Σωματείο Ξεναγών Κέρκυρας, η οποία επικεντρώθηκε στις ξεναγικές δυνατότητες που παρέχονται από το σύστημα, αφού οι ξεναγοί αποτελούν από τους βασικούς χρήστες του συστήματος του οποίου ρόλος είναι να συμπληρώνει την εμπειρία της ξενάγησης,  να «τηλεμεταφέρει» τους επισκέπτες σε μη προσβάσιμα σημεία, προσφέροντας  τους λεπτομέρειες που μπορεί να μην είναι ορατές ακόμη και κατά τη φυσική επίσκεψη.

Ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας, κύριος Αθανάσιος Ευσταθίου, αναφέρθηκε στη σημασία της ξενάγησης σε σχέση με την ανάδειξη της ιστορικής έρευνας και πως τα νέα εργαλεία ενισχύουν την πρόσβαση στην ιστορική πληροφορία. 

Το προεδρείο των ξεναγών με την πρόεδρο Σίσσυ Σαββάτη, μοιράστηκε τις δικές του εμπειρίες και τις ανάγκες που προκύπτουν από τα διαφορετικά προφίλ επισκεπτών που συναντά σε ετήσια βάση, εξήρε το  πρόγραμμα και την πρωτοβουλία, συμφώνησε να συμμετάσχει σε δοκιμαστικές παρουσιάσεις και να συμβάλει στην παραμετροποίηση των διαδρομών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες όπως προκύπτουν από την εμπειρία τους .
 
Τέλος συμφωνήθηκε από όλους τους φορείς η συμμετοχή τους σε δοκιμαστική περιήγηση και προσαρμογή των διαθέσιμων θεματικών ξεναγήσεων, ώστε το τελικό σύστημα να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των επισκεπτών και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ολοκληρωμένο προϊόν περιήγησης από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς κατά την επερχόμενη τουριστική σεζόν.