Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: Το Λιμάνι Λευκίμμης να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού

Λιμάνι Λευκίμμης
16 Δεκεμβρίου 2021 / 08:29

Η Λαϊκή Συσπείρωση στον αντίποδα όλων των άλλων απόψεων τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης (παραχώρηση, υποπαραχώρηση).

Η ανακοίνωση:

Θέλουμε το λιμάνι της Λευκίμμης να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού

και όχι να αυγαταίνει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών
 
Δύο γραμμές, δύο διαφορετικές αντιλήψεις εκφράστηκαν κατά την συζήτηση των σχεδίων της κυβέρνησης για το μέλλον του λιμανιού της Λευκίμμης. Η μία αντίληψη με πολλά «προαπαιτούμενα» και όρους αλλά και «παραλλαγές», τάχτηκε υπέρ της ιδιωτικής «αξιοποίησης». Η άλλη αντίληψη, που εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση, ήταν ξεκάθαρη ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση - παραχώρηση, γιατί τότε υπηρετούνται τα συμφέροντα και τα κέρδη του ιδιώτη και πρόβαλλε τους όρους και τις προϋποθέσεις για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του λιμανιού με μόνο κριτήριο τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Η Δ. Αρχή παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δημάρχου να υψώσει «τείχος» προστασίας για τους σημερινούς χρήστες και να προβάλλει «όρους» και «προϋποθέσεις» είχε σαφή θέση υπέρ της παραχώρησης – ιδιωτικοποίησης.

Ο Δήμαρχος για να υπερασπιστεί τις αντιλήψεις του για την καπιταλιστική ανάπτυξη που θα «ωφελήσει» και το λαό μέσα από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, έκανε στο κλείσιμο και ιδεολογικές «ακροβασίες» και «αφορισμούς». Αφόρισε τον υπαρκτό σοσιαλισμό ως αποτυχημένο για να δικαιολογήσει το σημερινό σάπιο σύστημα που μέσα από την ανάπτυξη των κερδών των λίγων θα φέρει και την λαϊκή ευημερία. Δεν ήξερε ότι ο σοσιαλισμό ανατράπηκε γιατί πήρε συνταγές από τον καπιταλισμό.
Πιο ξεκάθαροι οι αντιδήμαρχοι τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των σχεδίων της κυβέρνησης για την παράδοση του λιμανιού στους ιδιώτες για το «καλό του τόπου». Η μία εκ των δύο άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης που είχε ορισθεί και ως εισηγητής μετά τον Δήμαρχο, διατύπωσε τις ανησυχίες τις εντάσεις και τα ερωτήματα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, ως προαπαιτούμενα, χωρίς να ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, κινήθηκε στην γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε διατυπωθεί και με το Ν/Σ «Για κύρωση συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων ΑΕ - Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση τον Φλεβάρη του 2019 στην Βουλή. Το Ν/Σ που έγινε νόμος, μιλούσε για «υποπαραχωρήσεις για αξιοποίηση». Ήταν μνημονιακή υποχρέωση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποπαραχώρηση είναι πρακτική ιδιωτικοποίησης που ακολουθείται στις χώρες της Ε.Ε. κυρίως σε μεγάλα λιμάνια επειδή διευκολύνει τους μεγαλοεπενδυτές. Μαζί με την πρόταση για υποπαραχώρηση προβάλλουν και όλα τα ερωτήματα και τους όρους που προβάλλουν και οι επαγγελματίες.

Οι υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής και των σχεδίων της ήταν πιο ξεκάθαροι. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι η παράδοση του λιμανιού σε ιδιώτη. Προσπάθησαν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα μιλώντας για «ανάπτυξη» της περιοχής, για «θέσεις» εργασίας κλπ, όπως έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ στην γραμμή της Ν.Δ. «ανάπτυξη για όλους». Επικαλέστηκαν και την κατάσταση του λιμανιού σήμερα, για να υπερασπιστούν τα σχέδια τους λες και φταίει κάποιος άλλος και όχι οι κυβερνώντες σημερινοί και προηγούμενοι για το κατάντημα του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στον αντίποδα όλων των άλλων απόψεων τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης (παραχώρηση, υποπαραχώρηση). Ανέδειξε την σημασία του λιμανιού ως πύλη εισόδου-εξόδου, κόμβου σύνδεσης με τους οδικούς άξονες και την χώρα και της ανάγκης να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Οι καπιταλιστές σχεδιάζουν ανάπτυξη με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη τους μια ανάπτυξη που δεν μπορεί να είναι ούτε δίκαιη, ούτε για όλους. Αξιοποιούν τα κοινοτικά και εθνικά κονδύλια και επιδοτήσεις για να επενδύσουν για λογαριασμό τους. Ελάχιστες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας δημιουργούν αξιοποιώντας και το αντεργατικό οπλοστάσιο σημερινό και παλιότερο. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να επιβάλλει όρους και κανόνες στους ιδιώτες επενδυτές. Αυτοί βάζουν τους όρους. Σίγουρα θα διαμορφώνουν τις τιμές όπως τους συμφέρει καθώς και τους όρους λειτουργίας εντός του λιμανιού π.χ. FRAPORT κλπ. Πήραν και αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη λόγω της πανδημίας.

Το επιπλέον κόστος θα μεταφέρεται μέσω των αγαθών και υπηρεσιών στον λαό. Σίγουρα θα κάνει δύσκολη την ζωή των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται και κάνουν χρήση του λιμανιού.

Θέλουμε σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό απαιτεί άλλη πολιτική άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος παράγεται, θα ανήκει στους παραγωγούς και όχι στους λίγους. Η οικονομική ανάπτυξη να σχεδιάζεται με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Σήμερα παλεύουμε για να προασπίσουμε και να διευρύνουμε ότι έχει απομείνει από δικαιώματα, κατακτήσεις αλλά είναι καθήκον μας να φωτίζουμε τη διέξοδο, την οριστική λύση.

Καλούμε το λαό της Κέρκυρας, τους μαζικούς φορείς του, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα αλλά και ιδιαίτερα το λαό της Νότιας Κέρκυρας, να οργανώσουν τον αγώνα τους, για μα μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου. Το λιμάνι της Λευκίμμης, είναι δημόσια περιουσία που φτιάχτηκε από τον ιδρώτα του λαού.
 

- Να μην ιδιωτικοποιηθεί ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού της Λευκίμμης.

- Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα.

- Οι χώροι του λιμανιού να εκσυγχρονιστούν και να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα.

- Ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού τόσο της Κέρκυρας όσο και της ηπειρωτικής χώρας με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση.

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους που έχουν σχέση με το λιμάνι με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.