Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Έπεσαν» οι υπογραφές για το έργο της αντικατάστασης του δικτύου φωτεινών σηματοδοτών στην Κέρκυρα (video)

Φανάρια
15 Δεκεμβρίου 2021 / 12:26

Μέσα σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η εργολαβία - εγγύηση καλής λειτουργίας για πέντε έτη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκ βάθρων θα αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο, προβληματικό δίκτυο φωτεινών σηματοδοτών στην Π.Ε Κέρκυρας, πρόβλημα δεκαετιών που έχει βασανίσει τους κατοίκους του νησιού, απειλώντας καθημερινά ζωές.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, οι διαδικασίες για να φθάσει τελικά το έργο στη φάση της συμβασιοποίησης ξεκίνησαν από το 2019, πέρασαν από όλα τα στάδια των μελετών και των εγκρίσεων και σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία Superior ΙΚΕ. 




Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, το έργο αποτελεί μέρος του μεγάλου έργου του Υπουργείου Υποδομών συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρω΄για την οδική ασφάλεια στο σύνολο της περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, ενώ για όλα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το σύνολο ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια. 

Το συγκεκριμένο έργο της αντικατάστασης του δικτύου των φωτεινών σηματοδοτών είναι προϋπολογισμού 1,7 εκατ. και πρόκειται για ένα νέο σύστημα πλήρως αναβαθμισμένο.

Προβλέπεται:
- Πλήρης ανακατασκευή των φωτεινών σηματοδοτών και των κόμβων
- Πλήρης σωλήνωση για τη μόνωση καλωδίων για να μην υπάρχουν προβλήματα βραχυκυκλώσεων
- Ανακατασεκυή νέων πινάκων, όπου απαιτείται, για την αποφυγή νέων βραχυκυκλώσεων
-Την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτεινών σηματοδοτών με νέους λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Αυτό γίνεται γιατί οι υπάρχοντες μέχρι σήμερα λαμπτήρες πυρακτώσεως καίγονταν στους επτά μήνες, κάτι που σημαίνει ότι αν καιγόταν ένας από τους τρεις, έβγαινε εκτός λειτουργίας το φανάρι. 
- Δημιουργία Κέντρου Τηλε-επιτήρησης, όπου θα εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο οι οποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται. 

Έτοιμο σε ένα χρόνο

Το έργο έχει προθεσμία εκτέλεσης 12 μήνες. «Με την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε μ΄χρι σήμερα με την εταιρεία και με τα μέχρι στιγμής δείγματα, πιστεύουμε ότι μπορεί το έργο να παραδοθεί και νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Ορφανουδάκης. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύμβαση που υπεγράφη σήμερα, έχει προβλεφθεί η εγγύηση καλής λειτουργίας για χρονικό διάστημα 5 ετών.

Όχι στην πόλη

Σε ερώτηση της "Ε" ο κ. Ορφανουδάκης διευκρίνισε ότι η αντικατάσταση των δικτύων αφορά μόνο της Εθνικές και Επαρχιακές Οδούς και όχι το Δημοτικό οδικό δίκτυο. Το έργο δηλαδή δεν περιλαμβάνει τους φωτεινούς σηματοδότες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. 
Σε ό,τι αφορά πάντως δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, το νέο δίκτυο θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει νέα φανάρια, όπου υποδειχθεί από μελέτες ότι κρίνεται αναγκαίο. Η Ρόδη Κράτσα μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τοποθέτηση σημοτοδοτών ακόμα και στους Παξούς. 

Οδική ασφάλεια

«Θεωρήσαμε ότι το πρώτο ζήτημα για την οδική ασφάλεια ήταν οι φωτεινοί σηματοδότες. Όλοι γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι το δίκτυο, έχει πάνω από 25 χρόνια να συντηρηθεί και γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις συνεχείς βλάβες. όταν ακόμα και ένα φανάρι να χαλάσει, βγαίνει εκτός λειτουργίας ολόκληρη η σειρά. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε συχνά τέτοιες συναντήσεις για υπογραφές έργων για να φθάσουμε την Κέρκυρα εκεί που τις αξίζει» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ