Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Ούτε μια αντικατάσταση των αναστολών!

Νοσοκομείο Κέρκυρας
14 Δεκεμβρίου 2021 / 18:31

Παρ΄ όλες τις ανάγκες της πανδημίας, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής μειώθηκαν κατά 60 περίπου άτομα, χωρίς να αντικατασταθεί ούτε ένας!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δοκιμάζει τις αντοχές του Νοσοκομείου Κέρκυρας η κατάσταση πολιορκίας λόγω κορωνοϊού. Το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, με στελεχωμένο μόνον το 45% των οργανικών θέσεων, καλείται να ανταποκριθεί στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας που γνωρίζει μεγάλη έξαρση και στην Κέρκυρα.

Η καταρχήν απόφαση της Διοίκησης να αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, επιστεγάστηκε από το υπουργικό «καλώς έχειν» να περικοπούν έως και το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Πρακτικά, το νοσοκομείο δικαιούται να μην αναλάβει κανένα μη-covid, μη επείγον, περιστατικό ενώ για τους ανασφάλιστους πολίτες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Παράλληλα, η Μονάδα Λοιμώξεων που πλέον δεν επαρκούσε, συμπληρώθηκε από μία πτέρυγα της Πνευμονολογικής Κλινικής. Την περασμένη εβδομάδα, το σύνολο των ασθενών με κορωνοϊό έφθασε στο «χείλος» των 50, κατάσταση ουσιαστικά μη διαχειρίσιμη. Τα «ευαίσθητα» περιστατικά, βρέφη και έγκυες, διακομίζονται στα Γιάννενα. Έχει πέσει στο τραπέζι η επέκταση των διακομιδών σε άλλα περιστατικά, ουδείς όμως μπορεί να προβλέψει το επόμενο βήμα, με τη Διοίκηση να υψώνει «τείχος σιωπής».

Ούτε ένας αντικαταστάτης

Οι ανάγκες αυξήθηκαν, ωστόσο οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, γιατροί και νοσηλευτές, μειώθηκαν κατά 60 περίπου άτομα, που έφυγαν με αναστολή λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Η αρχική διάρκεια της αναστολής καθηκόντων, παρατάθηκε έως 31/12. Το Νοσοκομείο Κέρκυρας πάντως δεν είδε ούτε έναν αντικαταστάτη, όπως λέει στην «Ε» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κέρκυρας Ντίνα Ιωάννου.

Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, αν δεν εμβολιαστούν. "Λέμε με απόλυτη ειλικρίνεια σε αυτούς τους ανθρώπους που και αυτοί ήταν στην πρώτη φάση στο ΕΣΥ και δώσαν την μάχη και υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπό τους, ότι όσο διαρκεί η πανδημία δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει ιατρικό η νοσηλευτικό προσωπικό, εάν δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτό είναι και η ξεκάθαρη θέση».

Εντάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η οριακή κατάσταση στο Νοσοκομείο έχει γίνει πηγή εντάσεων, αφού η έξαρση της πανδημίας, οι αυξημένες νοσηλείες και το περιορισμένο προσωπικό απειλούν ανά πάσα στιγμή την οριακή «ισορροπία» σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου, στη Μονάδα Λοιμώξεων απασχολούνται σήμερα 13 νοσηλευτές – οι τρεις έχουν μεταφερθεί από άλλη κλινική. Ένας απλός υπολογισμός, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρία άτομα ανά 20 - 25 ασθενείς!

Υπενθυμίζεται ότι στις πτέρυγες covid δεν επιτρέπονται συνοδοί, βάσει πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, άρα οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.

«Στις άλλες κλινικές, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στις βάρδιες, μπορεί μια νοσηλεύτρια π.χ. της Χειρουργικής, να είναι υπεύθυνη έως και για 40 ασθενείς» λέει η Ντίνα Ιωάννου. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι για να καλυφθούν τα κενά μεταφέρεται προσωπικό, αποδυναμώνοντας όλες τις υπόλοιπες μονάδες. Προσωπικό που εργάζεται χωρίς ανάπαυση, με ελάχιστα ρεπό, οι δε άδειες έχουν ανασταλεί από τον Οκτώβρη. Το μόνο τμήμα που είναι στελεχωμένο επαρκώς είναι η ΜΕΘ covid, με 5 άτομα ανά βάρδια» επισημαίνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέλη Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις 120 θέσεων επικουρικού προσωπικού. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ
Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ