Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Έτη φωτός» από τους στόχους της ΕΕ η ανακύκλωση στην Κέρκυρα

Ανακύκλωση
13 Δεκεμβρίου 2021 / 17:00

Το 50% - 60% του ανακυκλώσιμου υλικού από τον μπλε κάδο είναι άχρηστο και επιστρέφει ως υπόλειμμα για θάψιμο στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολύ μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για τα ποσοστά ανακύκλωσης βρίσκεται η Κέρκυρα, παρότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον Οικονομολόγο, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών waste.gr, Θεόδωρο Βώρο, τα ποσοστά ανακύκλωσης στους τρεις δήμους παρουσιάζουν διαφορετικές ταχύτητες με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνονται στη Βόρεια Κέρκυρα χάρη στην ανάπτυξη των πράσινων γωνιών.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ.Βώρος, τα ποσοστά ανακύκλωσης σε όλο το νησί πριν την διάσπαση των δήμων κυμαίνονταν στο 4,5%-5%. Σήμερα η εικόνα ωστόσο που επικρατεί παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από δήμο σε δήμο.

Ειδικότερα στη Βόρεια Κέρκυρα τα ποσοστά ανακύκλωσης διαμορφώνονται πλέον στο 10% από 0% το 2019, στην Κεντρική Κέρκυρα στο 4,5% - 5% και στη Νότια Κέρκυρα μόλις στο 1% . «Το 50% - 60% του ανακυκλώσιμου υλικού από τον μπλε κάδο είναι άχρηστο και επιστρέφει ως υπόλειμμα για θάψιμο στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από το ΚΔΑΥ. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι άλλο είναι η συλλογή του μπλε κάδου και άλλο ποια ποσότητα τελικά ανακυκλώνεται.

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να στηριχθεί η ανακύκλωση με εξαίρεση την Βόρεια Κέρκυρα. Θα πρέπει να εφαρμοστούν προγράμματα κυκλικής οικονομίας, και οικιακής κομποστοποίησης», διευκρίνισε ο κ.Βώρος.

Μακριά από το στόχο

Αποτέλεσμα, η ανακύκλωση στο νησί των Φαιάκων να απέχει έτη φωτός από το προβλεπόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο στόχος της ΕΕ για το 2020 ήταν στο 50%, για το 2025 διαμορφώνεται στο 55% και για το 2030 στο 60%. «Για να φτάσουμε τα επιθυμητά ποσοστά είναι υποχρεωτική η χωριστή διαλογή υλικών. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε θα είναι καλύτερα και θα κερδίσουμε σε κόστος. Σε ετήσια βάση παράγονται 70.000 τόνοι σύμμεικτων αποβλήτων και ανακύκλωση. Το ζητούμενο είναι οι δήμοι να ασχοληθούν με τα οργανικά απόβλητα με χωριστή συλλογή και παράλληλα να προχωρήσουν τις διαδικασίες για μονάδες κομποστοποίησης. Δεν έχουμε πουθενά στην Κέρκυρα», ανέφερε ο ίδιος.

Στις πράσινες γωνίες

Καθοριστικό ρόλο στην σωστή εκπαίδευση των πολιτών για την καθαρότητα των υλικών που εναποθέτουν σε αυτές, έχουν διαδραματίσει οι πράσινες γωνίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται δηλαδή ότι το ποσοστό καθαρότητας των υλικών αγγίζει το 98% σύμφωνα με τον κ. Βώρο.

Όπως επισημαίνει, στην Κέρκυρα σήμερα λειτουργούν περί τα 124 πράσινα σημεία. Εξ αυτών τα 118 βρίσκονται στην Βόρεια Κέρκυρα κατόπιν ενεργειών της σημερινής δημοτικής αρχής. Στην Κεντρική Κέρκυρα λειτουργούν 5-6 γωνίες ανακύκλωσης που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντική δράση, ενώ στη Νότια Κέρκυρα, η μοναδική πράσινη γωνία που θα μπορούσε να εξασφαλίσει από μόνη της ποσοστά ανακύκλωσης στο 5% έχει κατεβάσει ρολά.

«Η Κέρκυρα μπορεί να αξιοποιήσει τις πράσινες γωνίες και να τις αναπτύξει περισσότερο. Κάθε τόνος που ανακυκλώνεται έχει όφελος, διότι δεν μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ και αποφεύγουμε και τα οικονομικό κόστος. Η ανάπτυξή τους, μας συμφέρει και την προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας ως ένα καθαρό νησί και θα πρέπει και ο τουριστικός κλάδος να εμπλακεί και να αγκαλιάσει την κίνηση», κατέληξε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ