Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΣΕΠ: Παράνομες όλες οι προσλήψεις από την ΕΤΑΔ ΑΕ - Μεταξύ αυτών και του Διευθυντή του Αχιλλείου

Αχίλλειο
10 Δεκεμβρίου 2021 / 14:26

Το ζήτημα των παράνομων προσλήψεων είχε θέσει ως αντιπολίτευση η ΝΔ. Ερωτήσεις και από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κόλαφος για την ΕΤΑΔ ΑΕ είναι η έκθεση πεπραγμένων έτους 2020 του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Σύμφωνα με αυτήν, όλες οι προσλήψεις, στις οποίες προχώρησε η εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι παράνομες, μεταξύ αυτών και του διευθυντή του Μουσείου του Αχιλλείου Κέρκυρας.

Ο έλεγχος του ΑΣΕΠ διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΤΑΔ αναφορικά με τις προσλήψεις, ορισμένου και αορίστου χρόνου, που έγιναν από 01-01-2018 και μετά από την ΕΤΑΔ ΑΕ.

Σύμφωνα με το Σωματείο, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ προσλήφθηκαν περί τα 500 άτομα με σύμβαση είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής του Μουσείου Αχιλλείου Κέρκυρας, ο οποίος προσελήφθη με σύμβαση αορίστου χρόνου τον Μάρτιο του 2020.

Το πόρισμα της έκθεσης του ΑΣΕΠ που δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2021 ήταν καταπέλτης: «Διαπιστώθηκε ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΤΑΔ ΑΕ διενεργήθηκαν παρανόμως».

Όπως μάλιστα, επισημαίνεται, επειδή ο φορέας αν και εμπίπτει στο ν.2190/1994 δεν τήρησε τις διατάξεις του νόμου με συνέπεια όλες οι προσλήψεις που ελέγχθηκαν να είναι παράνομες και τα αρμόδια οργάνα αυτών να υπέχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και ο καταλογισμός σε βάρος τους των παρανόμως καταβληθεισών αποδοχών.

Χωρίς προσοντολόγιο

Σύμφωνα με το Σωματείο οι προσλήψεις που έγιναν από την ΕΤΑΔ ΑΕ αφορούν από απλούς υπαλλήλους έως διοικητικά στελέχη, τα οποία προσέλαβε με την αποστολή ενός βιογραφικού, χωρίς προσοντολόγιο, μοριοδότηση και πίνακες απορριπτέων, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τίτλων σπουδών κατά παράβαση των νόμων περί προσλήψεων. Μάλιστα όπως επισημαίνει το Σωματείο, η διοίκηση της ΕΤΑΔ συνεχίζει την τακτική των προσλήψεών της με το ίδιο καθεστώς, καθώς έχει ήδη προκηρύξει θέσεις για την πρόσληψη προσωπικού στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας- Καϊμακτσαλάν.

Το ΥΠΕΣ

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από ερώτημα του Σωματείου των εργαζομένων σχετικά με τον τρόπο που πραγματοποιεί προσλήψεις η ΕΤΑΔ ΑΕ, το ΥΠΕΣ εξέδωσε απάντηση, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις στην εταιρεία διέπονται από τις διατάξεις του Ν.2190/94 (ΑΣΕΠ) καθώς και του αρ. 51 του Ν.4622/2019, ενώ για όλες τις προσλήψεις του πάσης φύσεως προσωπικού θα πρέπει να έχει εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ33/2006.

Τα κόμματα

Το ζήτημα πάντως των παράνομων προσλήψεων είχε θέσει ως αντιπολίτευση και η ΝΔ, με ερώτηση (15-04-2019) 15 βουλευτών της κοινοβουλευτκής ομάδας προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και σημερινοί Υπουργοί της κυβέρνησης, όπως είναι οι κ.κ Δένδιας, Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, Βεσυρόπουλος, Τσιάρας και Αυγενάκης.

Για το ίδιο θέμα κατατέθηκε ερώτηση προς του Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, τον Μάιο του 2020 με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κέρκυρας Αλ.Αυλωνίτη.

Πιο πρόσφατα το ΚΚΕ με ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Αχίλλειο, όπου υπάρχει αναφορά και στο ζήτημα των προσλήψεων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ