Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σήμα κινδύνου για το πρόβλημα της εξάρτησης

ΕΣΥΝ
07 Δεκεμβρίου 2021 / 12:46

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η δημοσιοποίηση πριν από λίγες ημέρες βίντεο στο οποίο μαθητές της Κέρκυρας κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών

έφερε με τον πιο έντονο τρόπο στο επίκεντρο της προσοχής ξανά το πρόβλημα της εξάρτησης, επισημαίνει το παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). 

Ένα πρόβλημα έντονα αυξανόμενο και πολύπλευρο:

- Πρόβλημα βαθιά κοινωνικό. Πίσω από την υποχώρηση τμημάτων της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας βρίσκεται το παθογόνο κοινωνικό μας σύστημα. Ένα σύστημα που γεννά την αλλοτρίωση με τα αδιέξοδά του, την ανεργία και την φτώχια αλλά και τις “αξίες” του, την υποκουλτούρα, τα καταναλωτικά και επιφανειακά πρότυπά του.

- Πρόβλημα βαθιά πολιτικό. Πίσω από τα κρούσματα υπάρχουν οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα που ωθούν στην εξαρτησιογόνες ουσίες. Υπάρχουν ακόμη οι πολιτικές του συμβιβασμού με τα ναρκωτικά, της αποποινικοποίησής τους, της διάκρισης στα λεγόμενα σκληρά και μαλακά, της δημιουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης, της χορήγησης υποκατάστατων. Υπάρχουν οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης της πρόληψης και των προγραμμάτων απεξάρτησης και της προώθησης της ιδιωτικοποίησής της θεραπείας.
 
 
Η εξάρτηση στην περίοδο της πανδημίας

Την περίοδο της καραντίνας  οξύνθηκαν η οικονομική ανασφάλεια, η εργασιακή αβεβαιότητα, η απελπισία των νέων για την εξέλιξη της ζωής τους. Τα αισθήματα ματαιότητας λόγω της απραξίας και οι καταστάσεις ανίας εξαιτίας του εγκλεισμού στο σπίτι διαμόρφωσαν συνθήκες για αύξηση της  χρήσης. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ οι χρήστες ναρκωτικών το τελευταίο έτος αυξήθηκαν σημαντικά. Ιδιαίτερη αυξη­τική τάση εμφανίζεται στη χρήση κάνναβης αλλά και στα συνθετικά ναρκωτικά. Σε παγκόσμια κλίμακα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ανήκει στις ηλικίες 15-34 ετών ενώ μειώνεται σταθερά ο μέσος όρος της ηλικίας δοκιμής και  έναρξης της χρήσης.
 
 
Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβουν την πολιτική
  
Χρόνια τώρα χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του συστήματος η «ατομική ευθύνη» σαν επιχείρημα  για να ενοχοποιούνται τα θύματα και να απαλλάσσονται οι πραγματικοί ένοχοι. Έτσι την εξάρτηση  την βαφτίζουν «ατομική επιλογή και ελευθερία», ώστε ο χρήστης να θεωρείται ως ο μοναδικός υπεύθυνος γι' αυτή. Το μήνυμα που στέλνουν στους νέους είναι ξεκάθαρο:«Είναι ατομική σου ευθύνη να ανταπεξέλθεις στην κρίση,  να πειθαρχήσεις στις “αναγκαίες θυσίες” και όποιος δεν αντέχει ας “επιλέξει” το δρόμο της φυγής». Με αυτόν τον τρόπο κρατούν τμήματα της νεολαίας ναρκωμένα, σε καταστολή, ενώ αυτοί συνεχίζουν να της ρημάζουν τα όνειρα. Από την άλλη τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία αντιμετωπίζονται ως πολυτέλειες και ουτοπίες.
 
  
Νεολαία με καθαρή σκέψη και συνείδηση

Η ζωή θέλει αγώνα. Ο αγώνας για ζωή με δικαιώματα απαιτεί καθαρή σκέψη και συνείδηση, αυτά δηλαδή που βοηθούν τη νεολαία να χτίζει το μέλλον που της αξίζει.

- Καθαρή σκέψη σημαίνει απεγκλωβισμός από τις επικίνδυνες λογικές περί μη βλαβερών ναρκωτικών. Σημαίνει απόρριψη της δηλητηρίασης της σκέψης με επίπλαστες ανάγκες για φυγή και παθητικότητα. Σημαίνει αύξηση των αντανακλαστικών απέναντι σε όλες τις ναρκωτικές ουσίες.

- Καθαρή συνείδηση σημαίνει ανυπότακτη δράση. Δράση που μπορεί να γίνει  χείμαρρος απέναντι σε ότι μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νέας γενιάς. Σημαίνει αδιάκοπη πάλη για μόρφωση,  εργασία,  υγεία,  πολιτισμό,  αθλητισμό,  δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

Η ανάπτυξη στην Κέρκυρα τις τελευταίες δεκαετίες ενός ευρύτατου κινήματος ενάντια στα ναρκωτικά έχει βοηθήσει στην καλλιέργεια της καθαρής σκέψης και της συνείδησης στη νεολαία, στην ύπαρξη σοβαρών αντιστάσεων στις εξαρτήσεις, μολονότι υπάρχουν επιπλέον παράγοντες (τουρισμός, δρόμος διακίνησης) που λειτουργούν ενισχυτικά.
 
 
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
               
Το παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών
καλεί τους φορείς των γονέων, της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, της νεολαίας και των εργαζομένων σε ένα αγώνα για την ζωή. Απαιτούμε:

- Στελεχική ενίσχυση του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και των Συμβουλευτικών του Σταθμών.

- Δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» στη νότια Κέρκυρα.

- Ενίσχυση πολύπλευρη του κέντρου πρόληψης ΔΗΜΟΠ «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ».

- Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

- Δημιουργία σχολών γονέων.

- Διορισμό ψυχολόγων στα σχολεία.

- Μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής.

- Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.

- Δημιουργία χώρων άθλησης, πολιτισμού και παιδείας σε κάθε χωριό και γειτονιά.

- Δουλειά με δικαιώματα για όλους.

- Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο.

- Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς πρόληψης και απεξάρτησης

- Δημόσια και δωρεάν για όλους πρόληψη και απεξάρτηση.

- Όχι στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και τη νομιμοποίησή τους στη συνείδηση των νέων.

- Όχι στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά – μαλακά».

- Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.

- Στήριξη του «στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος θεραπείας του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ».