Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράδειγμα προς μίμηση το Κέντρο Ανακύκλωσης Λιαπάδων

Κέντρο Ανακύκλωσης Λιαπάδων
03 Δεκεμβρίου 2021 / 08:52

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν 160 τόνοι διαφόρων υλικών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το δικό του αποτύπωμα στην προσπάθεια για την μείωση των απορριμμάτων έχει βάλει το Κέντρο Ανακύκλωσης των Λιαπάδων που δραστηροποιείται ενεργά από το 2018 σε μια μικρή γωνιά της Κέρκυρας.

Σήμερα μετά από τρία χρόνια λειτουργίας αναδεικνύεται ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα εθελοντικής δράσης για την αντιμετώπιση ενός καίριου προβλήματος της καθημερινότητας όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Σε τρία χρόνια 160 τόνοι

Στα τρία χρόνια της λειτουργίας του συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν 80 τόνοι γυαλί, 44 τόνοι χαρτί, 12 τόνοι πλαστικό, 19 τόνοι μεταλλικές και ηλεκτρικές συσκευές, 5 τόνοι ένδυσης, ενώ τους 12 τελευταίους μήνες συλλέχθηκαν 250 λίτρα λάδι μαγειρικής.

Συνολικά στο χώρο που στεγάζεται στο προαύλιο σχολείου λειτουργούν 16 ανακυκλώσιμες γραμμές που αφορούν σε πλαστικά διαφόρων μορφών, χαρτί, μέταλλα, τηγανόλαδα κ.α.

Το μήνυμα
Οι εθελοντές του Κέντρου, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα ότι ακόμη και μια μικρή κοινότητα ανθρώπων σε μια γωνιά της Κέρκυρας μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην μείωση των απορριμμάτων, συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων (EWWR) που πραγματοποιήθηκε από τις 20-28 Νοεμβρίου. Το EWWR είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων στην Ευρώπη. Σχολεία, δημόσιοι φορείς, εταιρείες, ΜΚΟ και άλλες ομάδες πολιτών συμμετείχαν για να διαδώσουν τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων.



Το Κέντρο Ανακύκλωσης Λιαπάδων ήταν το μοναδικό στην Κέρκυρα που συμμμετείχε στην EWWR. Ως υποστηρικτές μάλιστα της ανακύκλωσης χρησιμοποίησαν παλιές ρακέτες και πλαστικά καπάκια μπουκαλιών για να δημιουργήσουν το προωθητικό σήμα συμμετοχής τους στην EWWR. «Στους Λιαπάδες προσκαλέσαμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να επισκεφθούν το κέντρο ανακύκλωσης 3 διαφορετικές ημέρες για να ανακυκλώσουν τα υλικά τους και να πάρουν δεύτερα προϊόντα για επαναχρησιμοποίηση. Η ιδέα μας ήταν να απαθανατίσουμε στην κάμερα ανθρώπους που κάνουν ανακύκλωση στο μέρος μας στην Κέρκυρα και να κάνουμε μια φωτογραφική καταγραφή της. Αυτό θα υπογράμμιζε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους συμμετέχοντες σε 38 χώρες ότι είμαστε μια κοινότητα σε μια μικρή γωνιά της Κέρκυρας που συμμετέχει ενεργά στη μείωση των απορριμμάτων», τονίζει στην «Ε» ο εθελοντής Ian Smith και συνιδρυτής του Κέντρου Ανακύκλωσης Λιαπάδων.

Συμμετοχή

Στόχος ήταν οι φωτογραφίες αυτές να γίνουν ένα διαρκές ρεκόρ μιας εβδομάδας στη ζωή μιας κοινότητας που μειώνει τη σπατάλη και την επιβάρυνση των χωματερών. Οι φωτογραφίες μάλιστα έγιναν ένα μοναδικό κολάζ για το διαγωνισμό φωτογραφίας της EWWR 2021. 



Η προσέλευση την 1η ημέρα ήταν καταπληκτική με πάνω από 60 άτομα να επισκέπτονται το χώρο σε μόλις δυο ώρες. Παρά την κακοκαιρία τις επόμενες δύο ημέρες, οι εθελοντές τράβηξαν περίπου 100 φωτογραφίες ανθρώπων που ανακυκλώνουν, παίρνουν μεταχειρισμένα προϊόντα για επαναχρησιμοποίηση και μειώνουν τα απόβλητα στην Κέρκυρα. Έφηβοι, οικογένειες ακόμη και ηλικιωμένοι κρατώντας μικρά παιδιά από το χέρι αγκάλιασαν την προσπάθεια συμμετέχοντας ενεργά.



Βρήκαν «νέα σπίτια»

Όπως επισημαίνει ο κ. Smith, oι εθελοντές λαμβάνουν στο Kέντρο Aνακύκλωσης προϊόντα που αρκετοί δεν χρειάζονται πλέον, ωστόσο για άλλους μπορεί να είναι χρήσιμα. «Βρήκαμε νέα σπίτια για ποδήλατα, κρεβάτια, πιάνα, ντουλάπες, τραπέζια, τουαλέτες αλλά και για ρούχα, βιβλία και DVD. Είναι πολύ καλύτερο αυτά τα αντικείμενα να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν από οικογένειες που τα χρειάζονται παρά να καταλήξουν στον κάδο σκουπιδιών», εξηγεί ο ίδιος.

Και φιλανθρωπική δράση

Παράλληλα το Κέντρο έχει αναπτύξει και φιλανθρωπική δράση, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να αφήσουν κάποια δωρεά. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται προσφέρονται για καλούς σκοπούς. «Έχουμε μοιράσει πάνω από 4.000 ευρώ σε βοήθεια και εξοπλισμό για καλούς σκοπούς στην Κέρκυρα και ανταποκριθήκαμε με την παροχή βασικών υλικών για τους πυρόπληκτους του σεισμού Ελασσόνας και της Εύβοιας», καταλήγει ο κ. Smith.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ