Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πράξεις για τα αυτονόητα και όχι απλά ανακοινώσεις

Υποδομές
02 Δεκεμβρίου 2021 / 17:18
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα των αθλητικών υποδομών στο νησί είναι μια πονεμένη ιστορία, με τους Κερκυραίους να αρέσκονται πολλές φορές στα ψίχουλα...

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα των αθλητικών υποδομών στο νησί είναι μια πονεμένη ιστορία, με τους Κερκυραίους να αρέσκονται πολλές φορές στα ψίχουλα που δίνει η πολιτεία για αυτές και να μην διεκδικούν τα αυτονόητα, αυτά που έχει υποχρέωση η πολιτεία να κάνει για την νεολαία και την κοινωνία.

Όλες αυτές τις δεκαετίες που ασχολούμαι με το αθλητικό ρεπορτάζ, έχω δει αρκετές εκατοντάδες υποσχέσεις, με λίγες δεκάδες  να υλοποιούνται, με τον προβληματισμό να είναι έντονος. Γιατί απλά υπάρχουν πράγματα που δεν χρειάζονται ειδικοί, ούτε παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνητικών για να γίνουν, πράγματα που άλλα μέρη της χώρας τα έχουν πάρει πλουσιοπάροχα και σωστά τα έχουν πάρει. Μένω όμως εδώ στο νησί που με πληγώνει.

Αν τώρα από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και από την ΠΙΝ που ανακοινώθηκαν συνολικά δυόμιση εκατομμύρια ευρώ περίπου  για συγκεκριμένα αθλητικά έργα, ο καθένας θα ένοιωσε τεράστια αγαλλίαση, αλλά είναι ελάχιστα μπρος στις ανάγκες του νησιού. Θα προσπαθήσω να καταγράψω όσο πιο σύντομα μπορώ ανάγκες σημερινές στους τέσσερις  Δήμους (αφήνω έξω το ΕΑΚΚ και τις ανάγκες του), άσχετα με τους προγραμματισμούς που έχουν ανακοινωθεί ότι ΘΑ κάνουν.
  • Στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας ανήκουν τα γήπεδα ποδοσφαίρου στο Κοντόκαλι, στους Καστελλάνους Μέσης, στον Κ. Γαρούνα,   στους Αγ. Δέκα, στον Άγιο Μάρκο, στην Πάνω Κορακιάνα, στον Σπαρτύλα, στο Σκριπερό, στις Συναράδες. Τα οκτώ είναι ακατάλληλα προς χρήση (είναι ήδη κλειστά και δεν γίνονται εκεί αγώνες, μόνο το Σκριπερό χρησιμοποιείται), χρειάζονται πάρα πολλά για να γίνουν ανθρώπινα, κατάλληλα και στη συνέχεια να συντηρηθούν. Έχουμε λοιπόν 9 γήπεδα ποδοσφαίρου που ανήκουν στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας και λειτουργεί ΕΝΑ. Ευτυχώς που υπάρχουν τα ιδιόκτητα της ΕΠΣΚ, του Ολύμπου και του Σπ. Βλάσση στο Κανόνι και τα χρησιμοποιούν οι ομάδες. Πάμε στο Ναυσιθόειο που ευτυχώς είναι σε καλή κατάσταση και εξυπηρετεί βόλεϊ, μπάσκετ, χάντμπολ, κρίκετ, μια μικρή όαση, χώρος όμως ΜΟΝΟ για προπόνηση, όχι για επίσημους αγώνες. Θα μπορούσε ο Δήμος με λίγα χρήματα να στεγάσει το γηπεδάκι μπάσκετ στις Κουλίνες που χρησιμοποιεί η Ακαδημία του Φαίακα, ώστε τα παιδιά μέσα στη βροχή και το κρύο να μην κινδυνεύει η υγεία τους.
  • Στο Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας οι ανάγκες είναι πολλές, αφού εκτός από γήπεδα ποδοσφαίρου, που τα περισσότερα θέλουν επιδιορθώσεις (αλλαγή χλοοτάπητα σε Αυλιώτες, Νυμφές και Καρουσάδες) δεν υπάρχει τίποτε. Ένα κλειστό να καλύψει τις ανάγκες όλης της Βόρειας Κέρκυρας δεν υπάρχει. Μπάσκετ, χάντμπολ είναι απαγορευμένα αθλήματα στο Βορρά, ένα βόλεϊ ου έχει η ΓΕΘ  κατεβαίνει στην πόλη στο ΕΑΚΚ για να παίξει (για προπόνηση ούτε λόγος), το ίδιο για το indoor cricket. Βέβαια μετά το Ολυμπιακό μετάλλιο της Μ. Γεωργάτου και πινακίδες και προϋπολογισμούς, ακόμη και ανάδοχο έργου για κλειστό μας ανακοίνωσαν, αλλά πέρασαν 20 χρόνια και ΤΙΠΟΤΑ δεν έγινε.  Υπάρχει στη Βόρεια Κέρκυρα ανάγκη για ταρτάν και γήπεδο στίβου, μην ξεχνάμε ότι η Κωνσταντίνα Ρωμαίου που έφτασε να είναι 2η στον κόσμο στο άλμα τριπλούν, έκανε καθημερινά 80 χιλιόμετρα από τους Πάγους για να κατεβαίνει στην πόλη για προπόνηση και όχι μόνο αυτή. Μπήκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ ταρτάν για το γήπεδο στον Αλμυρό, μακάρι, γιατί η ΓΕ Θιναλίου έχει ένα πολύ καλό τμήμα στίβου, αλλά που να κάνει προπόνηση; Στο χώμα και στις λάσπες;
  • Στη Νότια Κέρκυρα είναι αρκετά τα γήπεδα ποδοσφαίρου και τα μισά θέλουν αλλαγή χλοοτάπητα (Αγ. Ματθαίου, Περιβολίου, Πετριτή) αυτό του Αγ. Νικολάου θέλει υποδομή και τοποθέτηση χλοοτάπητα, σε κάποια απ΄πο αυτά οι ανακοινώσεις λένε ότι δρομολογούνται έργα (Α. Ματθαίος, Αγ. Νικόλαος). Και η Νότια Κέρκυρα χρειάζεται και της αξίζει ένα κλειστό. Είχε μια εξαιρετική ομάδα βόλεϊ τον ΟΠΛ Αρχίλοχο που έσβησε γιατί να κάνεις 100 χιλιόμετρα για κάθε προπόνηση δεν είναι εύκολο. Τώρα έχει τον Πήγασο, ομάδα μπάσκετ που κάνει προπόνηση σε ένα ανοικτό γήπεδο, έχει δεκάδες παιδιά που αγαπάνε το άθλημα και δεν έχουν χώρο να προπονηθούν. Πέραν αυτού σίγουρα και χάντμπολ μπορεί να αναπτυχθεί  αν ένα κλειστό γυμναστήριο γίνει στο Νότο. Πριν από 30-40 χρόνια λόγω ΟΠΛ Αρχίλοχου είχε πέσει μπετόν, ξεκίνησε μια προσπάθεια για να γίνει ένα κλειστό γυμναστήριο, αλλά ποτέ δεν προχώρησε. Και φτάνουμε στο στίβο όπου στο Φιλόδημος ΙΙ φαίνεται η έγκριση για να γίνει στο γήπεδο της Λευκίμμης. Μακάρι να υλοποιηθεί σύντομα αφού για όσους δεν γνωρίζουν, τόσο η ΑΕ Λευκίμμης όσο και ο Κρόνος Αργυράδων είχαν πολύ ενεργές ομάδες στίβου, που ξεθώριασαν και σπάνια βλέπουμε 1-2 αθλητές να μετέχουν  σε αγώνες, ενώ σε αντίστοιχους Δημοτικών Σχολείων που γίνονται στην Πόλη πολλά παιδιά ξεχωρίζουν.
  • Στους Παξούς  υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου εκεί τα παιδιά που είναι απομονωμένα το χειμώνα, θα χρειαζόταν ένα κλειστό προπονητήριο, ούτε πολυτελείας, ούτε μια ακριβής κατασκευής, για να μπορούν να κάνουν αθλητισμό και τον χειμώνα. Είχαν μια ομάδα μπάσκετ τον Ποσειδώνα Παξών που έπαιζε στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ και έδρα είχαν το ΕΑΚΚ, αλλά φέτος δεν μετέχει, κάπου κουράστηκαν  οικονομικά δεν άντεξαν και τα παράτησαν. Γιατί, αυτοί δεν αξίζουν ένα αθλητικό έργο;
Αν συνοψίσουμε όλα αυτά, θα λέγαμε ότι προτεραιότητα είναι η κατασκευή σε βορρά και Νότο κλειστού γυμναστηρίου και χώρου (ταρτάν κλπ) για στίβο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συνθετικό χλοοτάπητα και έργα (αποδυτήρια, περιφράξεις κλπ) στα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού σε Βόρεια, Νότια Κέρκυρα και Παξούς, έχουν και αυτά δικαιώματα, έχει και γι αυτά υποχρεώσεις η πολιτεία.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια