Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Ας εξαλείψουμε το στίγμα και τις διακρίσεις - ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Δημήτρης Μπιάγκης
01 Δεκεμβρίου 2021 / 09:40

Μήνυμα του βουτευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ενώ η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στην κρίση του COVID-19, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μας υπενθυμίζει την ανάγκη να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μία άλλη παγκόσμια πανδημία, που είναι ακόμα μαζί μας 40 χρόνια αφότου εμφανίστηκε.

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία και η αντιμετώπιση του ιού HIV έχει πολλά να μας διδάξει στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά τις σημαντικές επιτυχίες, η έκτακτη ανάγκη του AIDS δεν έχει τελειώσει. Ο ιός HIV μολύνει ακόμη 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ σκοτώνει χιλιάδες απ' αυτούς.

Η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για να πετύχουμε την καθολική υγειονομική κάλυψη. Οφείλουμε με συντονισμένες ενέργειες να εξαλείψουμε το στίγμα και τις διακρίσεις, να θέσουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο.
Μαζί με την επιστήμη που δίνει τη δική της μάχη, αρχές, φορείς αλλά και πολίτες, ας προχωρήσουμε παραπέρα, ενημερώνοντας, προλαμβάνοντας, φροντίζοντας, σπάζοντας ξεπερασμένα ταμπού και προκαταλήψεις.  Μόνο έτσι θα βγούμε νικητές από κάθε μάχη που απειλεί την ανθρωπότητα.