Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πέφτει» νέα άσφαλτος σε πάνω από 200 χλμ του περιφερειακού οδικού δικτύου

Ασφαλτόστρωση
27 Nov 2021 / 09:59

Μ. Ορφανουδάκης: «Από Φεβρουάριο πιάνουν οι μπουλντόζες δουλειά»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ξεκολλούν» σιγά – σιγά μετά από σημαντικές καθυστερήσεις τα πολυαναμενόμενα μεγάλα οδικά έργα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ύψους 18 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση του ταλαιπωρημένου οδικού δικτύου σε όλο το νησί. Σύμφωνα μάλιστα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας αναμένεται να πέσει νέα άσφαλτος σε μεγάλα τμήματα του περιφερειακού οδικού δικτύου καλύπτοντας πάνω από 200 χλμ. σε σύνολο 500 που είναι όλο το νησί.

Από Μέση Κέρκυρα

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, η α’ εργολαβία που αφορά την Μέση Κέρκυρα (Βελτίωση Ε. Οδού Τζάβρου Παλαιοκαστρίτσας – Συνδετήριων επαρχιακών οδών και Μέσης Κέρκυρας 4.577.400 ευρώ) συμβασιοποιείται εντός των επόμενων ημερών (το αργότερο έως αρχές Δεκεμβρίου), ενώ σταδιακά αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπογραφές των συμβάσεων με τους αναδόχους και για τα υπόλοιπα έργα μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2022.

«Τα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από μια πίστωση που είχε καταφέρει να δεσμεύσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αλλά στην ουσία είχε παραμείνει ως πίστωση και ουδεμία μελέτη δεν είχε πραγματοποιηθεί με εκείνα τα χρήματα. Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έκανε τις μελέτες από την αρχή και δημοπρατήθηκαν τα έργα. Σύντομα θα γίνουν οι συμβασιοποιήσεις. Επίσης εντάξαμε ένα ακόμη σημαντικό έργο, το οποίο είναι η πλήρης ανακατασκευή των φωτεινών σηματοδοτών με νέο σύστημα τηλεδιαχείρισης, το οποίο αφορά και σε έργα υποδομής με καινούρια καλώδια και πλακέτες, διότι αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με τις υφιστάμενες πλακέτες που καίγονται», ανέφερε στην «Ε» ο κ.Ορφανουδάκης.

Νέα άσφαλτος στο 45%-50% του υφιστάμενου δικτύου

Πρόκειται για έργα εξαιρετικής σημασίας για το νησί της Κέρκυρας που θα βελτιώσουν σημαντικά τον οδικό χάρτη της Κέρκυρας μετά το εκτεταμένο «λίφτινγκ» που θα πραγματοποιηθεί για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό μεγάλου μέρους από τα 500 χλμ περίπου του οδικού δικτύου.

Όπως εξήγησε ο κ. Ορφανουδάκης, και οι πέντε εργολαβίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση νέου ασφαλτικού τάπητα σε τμήματα του περιφερειακού οδικού δικτύου που χρήζουν αντικατάστασης καλύπτοντας το 45%-50% αυτού, δηλαδή πάνω από 200 χλμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος ασφαλτικός τάπητας που θα «πέσει» στους δρόμους, θα καλύπτει τμήματα μεγάλου μήκους από 200 m- 1 km.

12-18 μήνες

Βάσει προγραμματισμού της ΠΙΝ, τα τεχνικά έργα για την πρώτη εργολαβία αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ από Φεβρουάριο θα βγουν οι μπουλντόζες στους δρόμους για την σταδιακή τοποθέτηση της ασφάλτου. Εφόσον, συμβασιοποιηθούν και οι υπόλοιπες εργολαβίες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2022, θα ξεκινήσουν και για εκείνες αντίστοιχες εργασίες.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εκτέλεσης όλων των έργων κυμαίνεται από 12-18 μήνες μετά την συμβασιοποίησή τους. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ.Ορφανουδάκης επειδή πρόκειται για μεγάλες εργολαβίες, η αντικατάσταση της ασφάλτου θα γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, δεδομένου ότι λόγω της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού, οι εργασίες αυτές θα διακόπτονται και θα συνεχίζονται μετά την λήξη αυτής. Το διάστημα εκείνο ωστόσο θα εκτελούνται άλλες εργασίες που δεν θα παρακωλύουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι παρεμβάσεις

- Βελτίωση βασικού οδικού δικτύου Βόρειας Κέρκυρας 3.837.850 ευρώ

- Βελτίωση βασικού οδικού άξονα Κέρκυρα-Κάβος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου Νότιας Κέρκυρας 3.003.000 ευρώ

- Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου Όρους και Βορειοδυτικής Κέρκυρας 4.512.500 ευρώ

-Βελτίωση Ε. Οδού Τζάβρου Παλαιοκαστρίτσας – Συνδετήριων επαρχιακών οδών και Μέσης Κέρκυρας 4.577.400 ευρώ

-Αποκατάσταση επαρχιακής οδού υπ’ αριθμόν 6 (Βουνιατάδες- Άγιος Ματθαίος) 1.044.450 ευρώ (έχει συμβασιοποιηθεί)

-Ανακατασκευή συστήματος φωτεινών σηματοδοτών με νέο σύστημα τηλεδιαχείρισης 1,7 εκατ ευρώ

Τι αφορούν

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε τοιχία αντιστήριξης, μπάρες, διαγραμμίσεις, σημάνσεις, προστατευτικές μπάρες, ασφαλτοτάπητες, ασφαλτικά έργα, πρανή, οχετούς, τοποθέτηση ανακλαστήρων, αποκατάσταση κατεστραμμένων πεζοδρομίων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ