Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βαριά περιστατικά ασθενών θα διακομίζονται από κάθε ειδικότητα!

ΕΓΕΣΥΚ
26 Nov 2021 / 16:55

Καταγγελία ΕΓΕΣΥΚ: Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κέρκυρας εισηγήθηκε την ενεργοποίηση του άρθρου που κάνει σαφείς εκπτώσεις στην ασφάλεια των διακομιδών των βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων.

Στην τελευταία της ανακοίνωση επανέρχεται η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας υπενθυμίζοντας  τον επίλογο: «Το μόνο που μένει για να αποδείξουν την αναλγησία και την αδιαφορία τους, στην ανάγκη τους να υποστηρίξουν το success story αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι να πάρουν απόφαση άσχετες ειδικότητες να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες ή διασωληνωμένους».
 
Σε νέα της ανακοίνωση, αναφέρει: Εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου εισηγήθηκε την ενεργοποίηση του άρθρου 93 του κατάπτυστου νόμου ν.4850/2021 ο οποίος κάνει σαφείς εκπτώσεις στην ασφάλεια των διακομιδών των βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων.

Με το άρθρο αυτό επιτρέπεται η διακομιδή βαρέως πασχόντων ή διασωληνωμένων ασθενών (όχι απαραίτητα με COVID-19), από ειδικευόμενους με 6 μήνες εμπειρίας ή από Ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά παράβαση οποιασδήποτε Ιατρικής Δεοντολογίας και ασφάλειας για τον βαρέως πάσχοντα.
 
Το επιστημονικό συμβούλιο όφειλε να παραιτηθεί, ως ένδειξη ευθιξίας, και όχι να ενστερνιστεί μια πρακτική η οποία ακυρώνει κάθε έννοια στοιχειώδους ασφάλειας κατά τη διακομιδή.
 
Σε περίπτωση θανάτου κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διακομιδής ποιος φέρει την ευθύνη; Ο ειδικευόμενος που μόλις ξεκίνησε την ιατρική του διαδρομή, ο νομοθέτης που το ψήφησε ή το Επιστημονικό Συμβούλιο που προσέφερε – χωρίς να αντισταθεί – την επιστημονική σφραγίδα στην εν λόγω κατάπτυστη εισήγηση;
 
Ρωτάμε εφόσον φτάνουμε στο σημείο να δίνουμε τη διαχείριση του αεραγωγού σε άπειρο συνάδελφο, γιατί η 6η ΥΠΕ μετακινεί αναισθησιολόγο που υπηρετεί στο νοσοκομείο; Έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε αναισθησιολόγους σε αυτό το Νοσοκομείο;
 
Καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν εγγράφως τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διακομιδών εφόσον εγκριθεί από την διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας και επικυρωθεί από το ΔΣ του Νοσοκομείου, οι οποίοι και φέρουν ακέραια την ευθύνη και είναι υπόλογοι στην κοινωνία για τις ενδεχόμενες βλάβες που θα προκύψουν στην υγεία βαρέως πασχόντων συμπολιτών μας