Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου «Επιδράσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόκλιν

Τόκλιν
26 Nov 2021 / 16:36
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα από την αγγλόφωνη βιβλιογραφία που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά και επιχειρεί να αναδείξει τον διακειμενικό διάλογο των έργων του Τόλκιν με τα ομηρικά έπη, την πλατωνική φιλοσοφία και τους μύθους που ενέπνευσαν την αρχαία ελληνική τραγωδία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις 4 Δεκεμβρίου στις 19:30 το Δημοτικό Θέατρο, θα γίνει παρουσίαση του πρώτου βιβλίου που συνδέει τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και την αρχαία Ελλάδα. Ποιες ήταν οι επιδράσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο έργο του μεγάλου Καθηγητή; Όλα αυτά θα μπορέσουν να απαντηθούν από τον έναν εκ των δύο επιμελητών του βιβλίου, τον ιστορικό γλωσσολόγο Κολοβό Δημήτριο. Δίπλα του θα έχει τον Σπύρο Γελέκα, κερκυραίο εικαστικό που ασχολείται ιδιαίτερα με τον Τόλκιν και το φανταστικό και έχει ηγετικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Κέρκυρας. Ο κ. Γελέκας φιλοτέχνησε το εξώφυλλο και το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ζωντανά στο χώρο του φουαγιέ το αυθεντικό έργο, η “Οδύσσεια του Μπίλμπο”. Σαφώς, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι Εκδόσεις Κέδρος που αγκάλιασαν εξ αρχής την προσπάθεια των δύο επιμελητών και στήριξαν μέχρι τέλους το καινοτόμο αυτό εγχείρημα. Ακολουθούν λίγα λόγια για το βιβλίο, τη μεταφραστική ομάδα και τους επιμελητές που έχουν συμμετάσχει στο project.

Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, γνωστός για τη φανταστική μυθολογία του, επηρεάστηκε από τη λαογραφία, τους θρύλους και τη λογοτεχνία της βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, η αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία (μυθολογία, λογοτεχνία, φιλοσοφία) αποτέλεσε εξίσου σημαντική επιρροή στη λογοτεχνική πορεία του συγγραφέα, του οποίου οι αρχικές σπουδές ήταν Κλασική Γραμματεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα από την αγγλόφωνη βιβλιογραφία που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά και επιχειρεί να αναδείξει τον διακειμενικό διάλογο των έργων του Τόλκιν με τα ομηρικά έπη, την πλατωνική φιλοσοφία και τους μύθους που ενέπνευσαν την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Τα επιστημονικά άρθρα που περιέχονται στο βιβλίο είναι των: Mack Fenwick, Δήμητρα Φήμη, David Greenman, Miryam Librán-Moreno, Michael Livingston, Gergely Nagy, Benjamin Eldon Stevens, Hamish Williams, Dennis Wilson Wise.

Δήμητρα Φήμη

Η δρ. Δήμητρα Φήμη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια (Senior Lecturer) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (University of Glasgow) στη Σκοτία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cardiff. Το βιβλίο της Tolkien, Race and Cultural History: From Fairies to Hobbits (Palgrave Macmillan, 2008) βραβεύτηκε με το Mythopoeic Scholarship Award in Inklings Studies. Συνεπιμελήθηκε την πρώτη κριτική έκδοση του δοκιμίου A Secret Vice, όπου ο Τόλκιν θεωρητικοποιεί τη δημιουργία των γλωσσών της Μέσης-γης (A Secret Vice: Tolkien on Invented Languages, HarperCollins, 2016)· το βιβλίο βραβεύτηκε με το Tolkien Society Award for Best Book. Η πιο πρόσφατη μονογραφία της έχει τίτλο Celtic Myth in Contemporary Children’s Fantasy: Idealization, Identity, Ideology (Palgrave Macmillan, 2017). Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι συν-διευθύντρια του νέου Κέντρου για τη Φανταστική Λογοτεχνία (Centre for Fantasy and the Fantastic) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, με έμφαση στη φανταστική λογοτεχνία, στην επιστημονική φαντασία και στην παιδική λογοτεχνία. Συμμετέχει συχνά σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα (BBC Radio 4, BBC Radio 2, History Channel). Περισσότερες πληροφο- ρίες στην ιστοσελίδα της: http://dimitrafimi.com/

Δημήτρης Κολοβός

Ο Δημήτρης Κολοβός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει ως σήμερα. Είναι αριστούχος απόφοιτος και νυν υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με αντικείμενο την Ορολογία και διαλεκτολογία. Έχει συμμετάσχει στο Diachronic Lexicon of Greek Language, (DiaLG) project, που αφορούσε τη δημιουργία ενός διαχρονικού λεξικού της ελληνικής γλώσσας και τελούσε υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αποτελεί μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν και εκπρόσωπο του Βόρειου Παραρτήματος του συλλόγου. Παράλληλα, διατελεί αντιπρόεδρος του συλλόγου για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Έχει διοργανώσει τρεις ημερίδες με θέμα τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στη Θεσσαλονίκη και έχει εκπροσωπήσει τον σύλλογο σε εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί ενεργά με την αρθρογραφία, δουλεύοντας εθελοντικά σε ειδησεογραφικά site για επιτραπέζια παιχνίδια και eSports, καλύπτοντας events και στο εξωτερικό. Επίσης, αρθρογραφεί στην εφημερίδα της ομογένειας Hellenic News of America. Παράλληλα, έχει γράψει αρκετά άρθρα σχετικά με τη φανταστική λογοτεχνία και κυρίως το σύμπαν του Τόλκιν.

Σπύρος Γελέκας

O Σπύρος Γελέκας είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγής Καλλιτεχνών (IAE) και ασχολείται επαγγελματικά με την φαντασιακή τέχνη και το έργο του Τόλκιν. Με 10 ομαδικές και 13 ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα και Εξωτερικό, τρεις δίπλα σε Νταλί, Πικάσο και έξι εκπροσωπήσεις της Ελλάδας, καθώς και πέντε διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς τέχνης. Είναι επίσημα ο πρώτος εικαστικός στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Τόλκιν, όπου διοργάνωσε αφιέρωμα στον Καθηγητή με εκθέσεις βασισμένες στην Μέση -Γη και το έργο του.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.