Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στοπ στη βία κατά των γυναικών

Κακοποίηση
25 Nov 2021 / 14:05

Tο α΄ εξάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 2.869 κλήσεις για περιστατικά βίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ηχηρά μηνύματα κατά της βίας των γυναικών με αφορμή την "Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών", στις 25 Νοεμβρίου, έστειλαν σήμερα επιστημονικοί φορείς με σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Κέρκυρας. Τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και φόνων γυναικών στη χώρα μας (13 γυναικοκτονίες), αλλά και παγκοσμίως, καθώς και οι δραματικές επιπτώσεις του εγκλεισμού λόγω πανδημίας νοηματοδοτούν διαφορετικά τη συγκεκριμένη επέτειο φέτος.

Όπως τονίζει ο ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Κέρκυρας Σπύρος Πολίτης, περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες λαμβάνουν χώρα και στην Κέρκυρα. «Με χτυπάει», με βρίζει», με μειώνει», «δεν με αφήνει να βγω έξω», «μου λέει ότι δεν αξίζω» είναι μερικά από τα πρώτα λόγια γυναικών που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, ζητώντας βοήθεια. Η βία κατά των γυναικών κάθε μορφής, σωματική, λεκτική, ψυχολογική, συναισθηματική, χρηματοοικονομική, εξακολουθεί να απασχολεί και σήμερα.

Αύξηση κλήσεων στο 15900

Είναι χαρακτηριστικό ότι το α’ εξάμηνο του 2021 η πανελλαδικής εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της ΓΓΔΟΠΙΦ που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας δέχθηκε 2.869 κλήσεις καταγράφοντας αύξηση τηλεφωνημάτων.

Από το 2013

«Από το 2013 που λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο έχουμε αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά έμφυλης βίας με θύματα γυναίκες. Ένα χαρακτηριστικό της βίας είναι ότι δεν έχει στεγανά. Οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας προέρχονται από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Η βία δεν έχει ούτε μορφωτικό επίπεδο, ούτε οικονομικό, δεν κάνει ούτε διαχωρισμούς ούτε διακρίσεις», τόνισε ο κ.Πολίτης.



Όπως εξήγησε, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας ή /και πολλαπλών διακρίσεων από εξειδικευμένο προσωπικό με ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, όπου προστατεύονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

«Η πανδημία φυσικά αύξησε τα ποσοστά έμφυλης βίας και ανισοτήτων. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός σε ένα σπίτι μπορεί να δημιουργήσει θέματα και να παγιδεύσει την γυναίκα με τον θύτη της. Επίσης μετά τον εγκλεισμό παρατηρούνται ζητήματα οικονομικών δυσκολιών και άγχους που επιδεινώνουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Υπό αυτήν την έννοια έχει παρατηρηθεί μια γενική αύξηση παγκοσμίως και πανελλαδικώς στην έμφυλη βία και στις ανισότητες», ανέφερε ο κ. Πολίτης.

Παρακολούθηση

Όπως διευκρίνισε, η συμβουλευτική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας είναι συνεχής, καθώς γίνεται παρακολούθηση της εξέλιξής τους. «Η ζωή πολλών γυναικών που απευθύνθηκαν σε εμάς έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτός είναι ο στόχος μας. Υπάρχει μια επαναπαρακολούθηση της ζωής των γυναικών όταν φύγει από εμάς, στον 1, στους 3 και στους 6 μήνες και από αυτή την διαδικασία μπορούμε να καταλάβουμε την εξέλιξή τους. Το πώς βιώνει ωστόσο μια γυναίκα την βία είναι από μόνο του μια παγίδα που δυσκολεύεται κανείς να βγεί. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι ότι απευθύνονται σε εμάς», εξήγησε ο κ. Πολίτης.

Εκδηλώσεις

Με αφορμή την χθεσινή ημέρα ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέα Σκούπουρα πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης με διανομή υλικού για την έμφυλη βία μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο. Συμμετείχαν το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κ. Κέρκυρας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας και το ΚΕΘΕΑ.



13 κείμενα για 13 δολοφονίες

Παράλληλα το ΔHΠΕΘΕ Κέρκυρας και το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΔΗΜΟΠ "Νίκος Μώρος" πραγματοποίησαν Θεατρικό Δρώμενο στην Πλατεία Ανουντσιάτα με απαγγελία 13 Κειμένων (όσες δηλ. είναι οι καταγεγραμμένες δολοφονίες γυναικών στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο)της συγγραφέως Λιάνας Τσιρίδου.

Τέλος, με πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Κέρκυρας και με την έγκριση της ΕΦΑ Κέρκυρας, τη φετινή χρονιά φωτίζεται «πορτοκαλί» ο Σταυρός στο Παλαιό Φρούριο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ