Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναγερμός για την έξαρση της πανδημίας στην Κέρκυρα (video)

Πανδημία
24 Nov 2021 / 14:19

Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και εμβολιασμό προκειμένου να επέλθει μια σταθεροποίηση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της πανδημίας στην Κέρκυρα που επιβεβαιώθηκε και από την αλματώδη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του νησιού (+271%) έκρουσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, η ιατρική κοινότητα και οι τουριστικοί φορείς.

Με φόντο τις εορτές των Χριστουγέννων και προκειμένου η πανδημία να σταθεροποιηθεί μέχρι τότε, τονίστηκε η ανάγκη της αυστηρής τήρησης των προστατευτικών μέτρων τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός αλλά και η αύξηση των εμβολιασμών τόσο με την α’ δόση όσο και με την αναμνηστική.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων, το οποίο μας ανησυχεί και θα πρέπει εγκαίρως να το αντιμετωπίσουμε με σύνεση, ψυχραιμία αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας για την προστασία της υγείας της δικής μας και των αγαπημένων μας αλλά και για την οικονομία και την ομαλότητα λειτουργίας του τόπου μας και της κοινωνίας», ανέφερε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων τονίζοντας ότι για το σκοπό αυτό ο δήμος σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας (ΙΣΚ) ξεκίνησαν ήδη ενημερωτική εκστρατεία προτροπής σε εμβολιασμό με τηλεοπτικό σποτ.

Ασύμμετρος πόλεμος 

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ Δημήτρης Καλούδης βρισκόμαστε σε έναν ασύμμετρο πόλεμο. Όπως είπε, το νοσοκομείο είναι σε κατάσταση εκστρατείας με κλειστά τακτικά εξωτερικά ιατρεία, γιατρούς στα όρια της εξάντλησης και ασθενείς που προσέρχονται καθημερινά και διασωληνώνονται ακόμη και από τα επείγοντα. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ο κόσμος να σπεύσει να εμβολιαστεί», τόνισε ο ίδιος.

Ανεμβολίαστο το 99% των ασθενών 

Την ζοφερή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει εδώ και 4-5 μήνες το Νοσοκομείο Κέρκυρας περιέγραψε ο Διοικητής Λεωνίδας Ρουμπάτης. Όπως διευκρίνισε, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση εισαγωγών και σε νεαρές ηλικίες, ενώ το 99% των νοσηλειών αφορά σε ανεμβολίαστους ασθενείς που έρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ κακή κατάσταση και με άλλα προβλήματα υγείας. Ο κ.Ρουμπάτης απηύθυνε έκκληση προς τους χρόνια πάσχοντες όπως επίσης και σε νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και άτομα με μεσογειακή αναιμία να σπεύσουν για εμβολιασμό.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το νοσοκομείο δεν λειτουργεί μόνο για μια νόσο, καθώς είναι γεμάτες η Χειρουργική Κλινική, η Παθολογική Κλινική και  η Καρδιολογική Κλινική. «Το νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι το πρώτο στην Ελλάδα με το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας. Ήταν κάτω από  5%, και δεν υπήρχε καμία άλλη περιοχή στην χώρα με τόσο μικρή θνησιμότητα. Θα δώσουμε ξανά την μάχη αυτή και ελπίζω ο κόσμος να προσέχει για να κάνουμε καλές γιορτές», δήλωσε ο κ.Ρουμπάτης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αύριο κλιμάκιο ιατρών θα μεταβεί στα Διαπόντια για τον εμβολιασμό 10 κατοίκων με την α’ δόση και 98 με την αναμνηστική δόση. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο επισήμανε ότι αυξήθηκαν και πλέον γίνονται 600-700 ημερησίως από 200, ενώ μεγάλη προσέλευση παρατηρείται από την νεολαία.

Οι λόγοι 

Όπως τόνισε ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Covid του Δήμου Κέρκυρας η αυξημένη διασπορά του ιού ξεκίνησε από το καλοκαίρι στην Κέρκυρα λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και των περιορισμών κυρίως όμως λόγω της πλήρους επικράτησης του πολύ μεταδοτικού στελέχους δέλτα. «Η πλήρης επικράτησή του στο διάστημα αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη αναζωπύρωση της πανδημίας. Στην Κέρκυρα η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλότερη από το μέσο πανελλαδικό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης αλλά δεν είναι αρκετό  για να αναχαιτίσει πλήρως την πανδημία. Περίπου τα 2/3 του γενικού πληθυσμού της Κέρκυρας έχει εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή περίπου τα ¾ του ενήλικου πληθυσμού. Παρόλα αυτά οι συνθήκες άλλαξαν αρκετά και έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την έξαρση της πανδημίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τους δυο παραπάνω λόγους. Παράλληλα το ¼ του ενήλικου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, ενώ ως τέταρτος παράγοντας είναι η μείωση της ανοσίας όσων εμβολιάστηκαν την Άνοιξη», παρατήρησε ο ίδιος.  
 
Έλεγχος πανδημίας 

Η αναμνηστική δόση, όπως διευκρίνισε είναι πολύ αποτελεσματική, γίνεται γρήγορα ενισχυτική και έχει αποφασιστική σημασία για τον έλεγχο της πανδημίας, ενώ όπως πρόσθεσε η επιδημική έξαρση στην Κέρκυρα μπορεί να ελεγχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες  με την μαζική προσέλευση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και την εφαρμογή των γνωστών προφυλακτικών μέτρων (συστηματική και σωστή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση καραντίνας από νοσούντες και στενές επαφές). «Εφαρμόζοντας τα μέτρα και συμμετέχοντας μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα μέσα στο Δεκέμβριο η επιδημία μπορεί να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να περάσει σε μια σχετική ύφεση ώστε να πάμε στις γιορτές μέσα σε συνθήκες σχετικά ελεγχόμενης επιδημίας», κατέληξε ο ίδιος. 
 
Μηνύματα υπέρ της αναγκαιότητας του εμβολιασμού έστειλαν και οι φορείς της Κέρκυρας (Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου,  Ένωση Εστίασης Κέρκυρας). 
 
Υποστελεχωμένα  

Όσον αφορά το ζήτημα της υποστελέχωσης των Εμβολιαστικών Κέντρων στα Κέντρα Υγείας η κ.Υδραίου τόνισε ότι παρότι δεν βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου, ωστόσο το θέμα της στελέχωσής τους έχει τεθεί στην 6η ΥΠΕ. Παράλληλα όπως εξήγησε ο κ.Ρουμπάτης έχει τεθεί ήδη προφορικά το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Mega Εμβολιαστικού Κέντρου. Επιπλέον αναφορικά με την υποστελέχωση  που παρατηρείται και στο νοσοκομείο τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας διαθέσιμος νοσηλευτής για την Κέρκυρα στον επικουρικό πίνακα και αναμένουν να ανοίξει για να ενταχθεί προσωπικό και να γίνουν προσλήψεις. Επιπλέον εξετάζεται το ζήτημα από την δημοτική αρχή να δοθούν αντισταθμιστικά κίνητρα σε όσους γιατρούς θα υπηρετούν μόνιμα στο Νοσοκομείο. 
 
Τέλος, ο ΙΣΚ τάχθηκε εναντίον κάθε επίταξης ιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενώ υπάρχουν ιδιώτες ιατροί που θέλουν να συνδράμουν εθελοντικά χωρίς αμοιβή το νοσοκομείο δεν έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα ακόμη για την κάλυψη της αστικής ευθύνης. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ 

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ