Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπόμνημα Μαχειμάρη στον Υπουργό Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
23 Nov 2021 / 14:45

Η υλοποίηση του Λιμένα στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών, αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο έργο για τη Βόρεια Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπόμνημα κατέθεσε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γεώργιος Μαχειμάρης στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο οποίος κατά την επίσκεψη του στη Κέρκυρα  στα πλαίσια της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, πραγματοποίησε αυτοψία στο λιμάνι Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών.

Παράλληλα τόνισε πως «Η υλοποίηση του Λιμένα στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών, αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο έργο για τη Βόρεια Κέρκυρα ,με γεωπολιτική και εθνική σημασία. Ένα αίτημα πολλών δεκαετιών για την τοπική κοινωνία,  μια συνεχής διεκδίκηση της νέας Δημοτικής αρχής με αλλεπάλληλα υπομνήματα τόσο στον Αξιότιμο Πρωθυπουργό της χώρας (11-7-2020) όσο και στον Αξιότιμο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη  κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην Κέρκυρα στις 26-27 Αυγούστου 2020,( δόθηκε «μάχη»  στην παραπάνω κατεύθυνση και από τους βουλευτές Κέρκυρας κ.κ Στέφανο Γκίκα ,Αλέξανδρο Αυλωνίτη ,Δημήτριο Μπιάγκη και τη διοίκηση του ΟΛΚΕ).

Είχε προηγηθεί  στο Λιμάνι της Κέρκυρας  η ειδική τελετή  αγιασμού και παραλαβής  του νέου πλωτού σκάφους  το οποίο εντάχθηκε στο στόλο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με έδρα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας. Ένα σκάφος με  σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό, όπου θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Κέρκυρας, των Διαπόντιων νήσων, Οθωνών , Μαθρακίου και Ερείκουσας, των Παξών και των Αντίπαξων και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και διάσωσης ανθρώπινων ζωών.

Το υπόμνημα στέκεται  μεταξύ άλλων και στα ακόλουθα:

…«Ειδικότερα: Στην αναπτυξιακή πυξίδα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας   για το θαλάσσιο μέτωπο  είναι απαραίτητη η υποστήριξη ( με εκπόνηση μελετών και χρηματοδότηση)  πέντε   πυλώνων  ανάπτυξης  όπως: 
  • Η δημιουργία σύγχρονου λιμανιού  στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών ,
  • Να ληφθεί πρόνοια στη μελέτη του λιμένα για τις επιπτώσεις διαβρώσεων  των βόρειων ακτών του Δήμου (Άγιος Στέφανος Αυλιωτών, Λογγάς, Κανάλ Ντ Αμούρ, Αστρακερή, Ρόδα, Αχαράβη )
  • Η δημιουργία μαρίνας σκαφών στο λιμάνι της Ημερολιάς  στην Κασιώπη.
  • Η αναβάθμιση των υπαρχόντων λιμενικών εγκαταστάσεων και αλιευτικών καταφυγίων (Αστρακερής, Νησακίου, Αγίου  Στεφάνου Σινιών, Κουλούρας, Κασσιώπης  )
  • Η σύσταση λιμενικού σταθμού στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας .Ο Δήμος θα παραχωρήσει κτίριο μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί αφενός για τις ανάγκες του Λιμενικού σταθμού αφετέρου για το σταθμό ΕΚΑΒ.
 
Τέθηκαν παράλληλα  θέματα που αφορούν:
  • Στο οδικό δίκτυο, αφού η σύνδεση με το κέντρο της  πόλης, το αεροδρόμιο και το κεντρικό λιμάνι , είναι ζωτικής σημασίας.
  • Στην αντιμετώπιση της  λειψυδρίας  των νησιών  μας με τα κατάλληλα έργα ύδρευσης  ώστε να εξασφαλιστεί η αυτονομία τους σε αποθέματα νερού. Να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και καινοτομίας για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη πόσιμου νερού στα νησιά μας με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος.
  • Στη ναυαγοσωστική κάλυψη  των πολυσύχναστων παραλιών ( με υπέρογκο κόστος)  που έμειναν σε πολλούς Δήμους χωρίς ναυαγοσώστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επειδή ναι μεν οι δήμοι  εγκαίρως προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή διαγωνισμών, αυτοί όμως κατέληξαν άγονοι (τρείς στο Δήμο μας)  λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κανέναν για την ανάληψη του έργου «Ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών των Δήμων  έτους 2021.
  • Σημειωτέον ότι την Πέμπτη 25-11-2021  έχει ορισθεί από την ΠΕΔ ΙΝ συνάντηση Δημάρχων της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, με τον Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη για το ως άνω θέμα.
 
 
Η συνδυαστική διαχείριση  αυτών των  αξόνων, δημιουργεί συνθήκες ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης και επηρεάζει άμεσα τον τουρισμό, το εμπόριο , την υγεία».
 
 
Στην κατακλείδα  της ομιλίας του, τόνισε πως «είναι άξιες συγχαρητηρίων όλες οι κινήσεις-αποφάσεις-παρεμβάσεις-προθέσεις   στην κατεύθυνση ανάπτυξης και αναβάθμισης , όμως δε μπορούμε να παρακάμψουμε την παρατήρηση ότι ανασταλτικός παράγοντας και τροχοπέδη στην ανάπτυξη είναι η δαιδαλώδης γραφειοκρατία . Στην κυλιόμενη δε μέτρηση και αποτύπωση  της-  η οποία προκύπτει από τη νομοθεσία και τις κανονιστικές πράξεις κ.λ.π.- βγαίνει κερδισμένη αφού η τάση της είναι αυξητική  και όχι στην κατεύθυνση της απλούστευση των  διαδικασιών».