Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΣΥΝ: Πρόταση δημιουργίας συμβουλευτικού σταθμού «Διάπλους» στη Νότια Κέρκυρα

ΕΣΥΝ
22 Nov 2021 / 14:25

Αίτημα προς τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας από το Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ):

Κύριε Δήμαρχε, ασφαλώς γνωρίζετε το τεράστιο και πολυμορφικό πρόβλημα των εξαρτήσεων που ταλανίζει και την κερκυραϊκή κοινωνία. Ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η κοινωνία μας και ιδιαίτερα η νεολαία οδηγείται όλο και πιο πολύ στην αλλοτρίωση. Η πραγματικότητα αυτή, όπως καλύτερα ξέρετε, αγγίζει και την περιοχή σας.
 
Είναι επίσης γνωστό, κύριε δήμαρχε, ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές της διεύρυνσης της φτώχειας, της ανεργίας και των αδιεξόδων οξύνουν τα φαινόμενα αυτά. Παράλληλα εξαιτίας των ίδιων πολιτικών οι δημόσιες υπηρεσίας παροχής επιστημονικής στήριξης συρρικνώνονται ή μένουν μη στελεχωμένες αφήνοντας αβοήθητους όσους έχουν ανάγκη. Η κύρια τάση μάλιστα των επιλογών όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι ο συμβιβασμός με το πρόβλημα της εξάρτησης μέσα από τη χορήγηση υποκατάστατων, τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης και την προώθηση μέτρων αποποινικοποίησης των ναρκωτικών.      
 
Κύριε δήμαρχε το αντιναρκωτικό κίνημα με κορμό το τοπικό παράρτημα του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναπτύξει στην Κέρκυρα μια τεράστια και πολύμορφη δράση ευαισθητοποίησης και διεκδίκησης με ενημερωτικές εκδηλώσεις και πλήθος αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων. Κοινωνοί και συμμέτοχοί του έχουν υπάρξει δεκάδες σύλλογοι (αθλητικοί, πολιτιστικοί, γονέων, συνδικαλιστικοί) όπως και η τοπική διοίκηση (δήμοι, νομαρχία, περιφέρεια).

Έντονη είναι η συμμετοχή φορέων και από την περιοχή σας (π.χ. ποδοσφαιρικές ακαδημίες, θεατρικές ομάδες σχολείων), όπως και οι δράσεις σε αυτή (π.χ. Κόρισσος, Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ στη Λευκίμμη). Κεντρικό σημείο όλης αυτής της προσπάθειας είναι μια κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις. Παράλληλα προβάλλουμε την ανάγκη ύπαρξης δημόσιων δομών πρόληψης και θεραπείας από τις εξαρτήσεις στην Κέρκυρα. Καρπός αυτού του αγώνα υπήρξε η δημιουργία του θεραπευτικού προγράμματος «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» στο πλαίσιο του νομαρχιακού νοσοκομείου και πρόσφατα του Συμβουλευτικού Σταθμού του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.     
  
Κύριε δήμαρχε, νομίζουμε ότι θα συμφωνήσετε, πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας αντίστοιχων υποστηρικτικών δομών και στο Δήμο της Νότιας Κέρκυρας. Η παροχή δωρεάν συμβουλευτικής σε ένα δήμο άνω των 15.000 κατοίκων θα βοηθήσει ουσιαστικά την τοπική κοινωνία και τη νεολαία της.

Τα στοιχεία από την λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού στη Βόρεια Κέρκυρα είναι αποκαλυπτικά ως προς αυτό. Ήδη καταγράφεται μία σημαντική παρέμβαση και δράσεις με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Κυρίως εμπεδώνεται το συναίσθημα ότι η κοινωνία δεν είναι μόνη στα προβλήματά της.
  
Στη βάση όλων αυτών, κύριε δήμαρχε, σας καλούμε:

1. Να καταθέσετε επίσημο αίτημα του Δημοτικού σας Συμβουλίου προς τους δημόσιους φορείς για τη δημιουργία και στελέχωση Συμβουλευτικού Σταθμού του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

2. Να βοηθήσετε στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων (π.χ. χώρου) για την υλοποίηση του αιτήματος.
 
Για τη διευκόλυνσή σας, σας επισυνάπτουμε την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και είμαστε στη διάθεσή σας.  
 
   20/11/2021                 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ                           ΕΦΗ ΚΑΝΤΑ (α. α. ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΡΟΣ)