Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλακιωτάκης: 18 εκατ. ευρώ για τα λιμάνια Αγ. Στεφάνου, Λευκίμμης, Μαθρακίου

Υπουργείο Ναυτιλίας
22 Nov 2021 / 11:49

Νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις και λιμενικές υποδομές εξήγγειλε ο Υπ. Ναυτιλίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη έγινε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αμέσως μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του νέου περιπολικού σκάφους με υγειονομικό εξοπλισμό, στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας. 

Ο Υπουργός επισκέφθηκε την Κέρκυρα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη, την Διευθύντρια της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ Αθηνά Φωκά και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών Πλοίαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Ρίγγα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, οι τρεις Δήμαρχοι της Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος. 



«Η θεσμοθέτηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής και της εξειδίκευσής της ως εθνική στρατηγική, έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε: «Διασφαλίσαμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο πολύ σημαντικούς πόρους και απαντάμε σε δυο πολύ βασικά προβλήματα της Νησιωτικότητας. Την επάρκεια ποιοτικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της ασφαλείας των λιμενικών υποδομών».

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «ανακοινώσαμε σήμερα συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για λιμενικές υποδομές σε επίπεδο της περιφέρειας Ιονίων νήσων, που για το σύνολό της, από πόρους του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάπτυξης, φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ ενώ για την περιφερειακή ενότητα της Κέρκυρας φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοινώσαμε και την χρηματοδότηση συγκεκριμένων ακτοπλοϊκών συνδέσεων για το σύνολο της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων, όπου για την επόμενη προγραμματική περίοδο και για τα επόμενα εφτά χρόνια φτάνουν τα 44 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έχουμε χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 73 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών αλλά και σε επενδύσεις στις θαλάσσιες συγκοινωνίες».

Ειδικότερα στην Κέρκυρα, οι λιμενικές υποδομές αφορούν αναβάθμιση των λιμένων  Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών (9 εκατ.), Λευκίμμης (2 εκατ.) και Μαθρακίου (7 εκατ.) συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ.  Συνολικά για τις λιμενικές υποδομές στα Ιόνια Νησιά ο προϋπολογισμός φθάνει τα 29 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη Βόρεια Κέρκυρα όπου επισκέφθηκε το λιμάνι Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών και ακολούθησε σύσκεψη για τη συζήτηση των έργων που προγραμματίζονται.