Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εν αναμονή απόφασης του ΥΠΕΝ για να ξεκινήσει το έργο της Γαρίτσας

Γαρίτσα
19 Nov 2021 / 13:49

Μανώλης Ορφανουδάκης: «Μέχρι το τέλος του 2021 το έργο θα δημοπρατηθεί»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ημιτελή κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει η παραλιακή της Γαρίτσας από το εργοστάσιο του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο, όπου σε διάφορα σημεία παρατηρείται τμηματική κατάρρευση του πεζοδρομίου βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών. Αν και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει προβλέψει την ένταξη ποσού 1.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες εργασίες, ωστόσο εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του ΥΠΕΝ για την απαλλαγή των περιβαλλοντικών όρων, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει.

Μάλιστα παρότι όπως αρχικά είχε δημοσιεύσει η «Ε» (04-08-2021) αναμένονταν να έχει εγκατασταθεί εργολάβος πριν τον Οκτώβριο σύμφωνα με δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη, ωστόσο στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στις 24 Σεπτεμβρίου ο χρόνος για την ανάθεση του έργου μετατέθηκε εντός του μηνός Νοεμβρίου!

Σύμφωνα πάντως με τον κ.Ορφανουδάκη, εφόσον διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, η οποία ωστόσο καθυστερεί την εκτέλεση του πολύπαθου έργου, η δημοπράτηση θα γίνει μέχρι το τέλος του 2021!

Τρίμηνη αναμονή

Όπως τόνισε στην «Ε», το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ενήμερο και έχει κατανοήσει την σοβαρότητα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το παραλιακό μέτωπο. Ωστόσο εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί η απόφαση στο αίτημα περί έγκρισης απαλλαγής των περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με το άρθρο 12 Α Ν. 2971/2001 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) που έχει ενεργοποιήσει η ΠΙΝ.

Όπως εξήγησε ο κ.Ορφανουδάκης, βάσει αυτού και παρότι υπάρχει η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο, το ίδιο το άρθρο ζητάει εξαίρεση των περιβαλλοντικών όρων. «Εφόσον εγκριθεί το αίτημα για την απαλλαγή των περιβαλλοντικών όρων, το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα και γρήγορα βάσει του άρθρου 32/4412 που εξασφαλίστηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επίσπευση των διαδικασιών», ανέφερε ο κ.Ορφανουδάκης.

10 μήνες

Όπως είχε ανακοινώσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με δελτίο Τύπου στις 24-09-2021, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΥΠΕΝ, θα υποβληθεί αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία (με την οποία επίσης έχει προηγηθεί συνεννόηση) για χορήγηση άδειας επείγουσας παρέμβασης εντός του αιγιαλού. Η αποκατάσταση των πεζοδρομίων θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η υποδομή που προβλέπεται στη μελέτη.

Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κέρκυρας, ενώ εκτιμάται ότι το έργο θα διαρκέσει δέκα μήνες, με την επιφύλαξη των επί τόπου συνθηκών. Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κέρκυρας έχει, ήδη, ολοκληρώσει τα τεύχη της τεχνικής μελέτης.

Πάγιο αίτημα

Η αποκατάσταση πάντως του β’ τμήματος του έργου της αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της κερκυραϊκής κοινωνίας, προκειμένου η εικόνα της παραλιακής να αποκτήσει αυτή που της αρμόζει ως η «βιτρίνα» της πόλης και τουριστική ατραξιόν της Κέρκυρας. Το θέμα μάλιστα έχουν αναδείξει κατά καιρούς τόσο περιφερειακοί σύμβουλοι, όσο και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης.

Οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θα εκτελεστούν αφορούν σε αντιστήριξη της οδού, αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την θάλασσα και ταυτόχρονα πλήρη αποκατάσταση του πεζοδρομίου, στα σημεία που υπάρχουν κουφώσεις για να μην δημιουργηθούν μελλοντικά ανάλογα προβλήματα.

Παράλληλα θα γίνει και πλήρης πρόβλεψη ενίσχυσης του υφιστάμενου τοιχίου για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων. Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων είχε αποφασίσει την υλοποίηση του έργου για την αποκατάσταση του τμήματος που υπολείπονταν, από τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ