Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλωτό ασθενοφόρο: Καμία ενημέρωση για τους διασώστες του ΕΚΑΒ

ΕΚΑΒ
19 Nov 2021 / 08:05

Πολύ σημαντική εξέλιξη η έλευση του πλωτού ασθενοφόρου - Αναγκαία η ενημέρωση για την παροχή φροντίδας στον ασθενή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου σκάφους του Λιμενικού, που είναι ειδικά εξοπλισμένο για τη μεταφορά ασθενών, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία και τη στελέχωσή του απόδισώστες που θα παρέχουν την προνοσοκομεική φροντίδα επειγόντων περιστατικών.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ αναφέρει:

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τις διακομιδές των ασθενών μας παίρνει σάρκα και οστά με την έλευση του πλωτού ασθενοφόρου στην Κέρκυρα. Οι ασθενείς μας πλέον θα διακομίζονται προβλεπόμενα και με αξιοπρέπεια καθώς και οι ιατρικές πράξεις που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κατά την διακομιδή θα μπορούν να γίνουν με επαγγελματισμό από τον εκάστοτε συνοδό ιατρό. Σαν μία νέα και πολύ σοβαρή εξέλιξη σίγουρα θα πρέπει να στηριχθεί από όλους μας και να δοθεί η δέουσα προσοχή που αρμόζει στην λειτουργία του πλούτου ασθενοφόρου. Είναι σίγουρα κάτι που αφορά όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα δε όλους εμάς τους υγειονομικούς που εν αναμονή της έναρξης λειτουργίας του θεωρούμε που δεν έχουν αποσαφηνιστεί βασικές λειτουργίες του πλωτου ασθενοφόρου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί αν θα στελεχώνεται από διασώστες του ΕΚΑΒ και διερωτόμαστε:

α) Ποιος θα είναι αυτός που θα παρέχει τις πρώτες βοήθειες και ιδιαίτερα δε την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε ενα συμβαν που θα κληθει να επιχειρησει το πλωτο ασθενοφορο οπως πχ ενα ναυτικο ατυχημα;

β) Ποιος θα είναι αυτός ο οποίος θα υποστηρίξει τον ασθενή μέχρι τον πλησιέστερο Υγειονομικό σταθμό;

γ) Ποιος θα είναι αυτός ο οποίος θα φροντίζει να ελέγχει τα αναλώσιμα του σκάφους (μάσκες οξυγόνου, φλεβοκαθετήρες, ηλεκτρόδια ή μπαταρίες απινιδωτών, ορούς οξυγόνα κτλ) και επίσης την καλή λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων του σκάφους;

Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο μόνος φορέας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας είναι το ΕΚΑΒ και σίγουρα θα πρέπει να στελεχωθεί και από διασώστες της υπηρεσίας μας.

Χαιρετίζουμε όλοι μας την έλευση του πλωτού ασθενοφόρου και ευχόμαστε μόνο επιτυχίες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΡΟΔΙΤΗΣ